Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Regisztrációs jegy: hétfőtől kell váltani

Regisztrációs jegyet kell váltaniuk hétfőtől a vasúton és a helyközi autóbuszjáratokon díjmentesen utazóknak - a 6 éven aluliaknak, a 65 éven felülieknek, a hadirokkantaknak, a hadiözvegyeknek, a menekülteknek - a belföldi forgalomban.
A közlekedési tárca tájékoztatása szerint a jegytípus gyakorlati haszna az, hogy így nyomon követhetők a közösségi közlekedéshez kapcsolódó utazások, ismertté válnak az utazási távolságok, időszakok, az információk segíthetnek a menetrendek előkészítésében. A regisztrációs jegy alkalmazása alapozza meg a kedvezményrendszer átalakításának további lépéseit.

Az ingyen beszerezhető regisztrációs jegy kiadására a közösségi közlekedési szolgáltatók - a Volán-társaságok, a MÁV-START és a GYSEV - felkészültek - közölték a napokban a cégek.

Egyes Volán társaságok járatain kísérleti jelleggel már korábban is lehetett regisztrációs jegyet váltani, de egységesen, március 1-jétől vezetik be az autóbusz-közlekedési társaságok az új jegytípust.

Az utasok a regisztrációs jegyet az autóbuszvezetőknél kérhetik felszálláskor, illetve egyes helyeken a pénztárakban is megváltható.

A MÁV-START Zrt. vonataira a regisztrációs jegyet a gépesített pénztárakban adják ki, ahol ez nem áll rendelkezésre, vagy a pénztár zárva van, a vonaton a jegyvizsgálónál kérhető a jegytípus.

Az utasok az internetes jegyértékesítési rendszert is igénybe vehetik, ha a regisztrációs jegyen kívül más jegyfélét is vásárolnak, vagy a regisztrációs jeggyel történő utazásukhoz helyjegyet, IC pótjegyet kérnek.

A MÁV-START tájékoztatása szerint regisztrációs vonat jegyet telefonon is rendelhetnek az érintett utasok az eddig már megszokott módon, az InterCity jegyekhez hasonlóan.

A MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálaton keresztül a feláras vonatok esetében a helyjegy, pótjegy mellé kérhető regisztrációs jegy is. A megrendelés felvételekor a telefonáló egy 10 jegyű kódszámot kap, amelyet a jegyátvételkor meg kell adni. A MÁVDIREKT-en keresztül, telefonon megrendelt jegyeket csak gépesített jegypénztárakban lehet átvenni - hívja fel a figyelmet a MÁV-START.

A regisztrációs jegy - a többi menetjegyhez hasonlóan elővételben is megváltható 60 nappal a tervezett indulás előtt. A regisztrációs jegy az érvényesség első napját követő nap 24. órájáig érvényes.

A GYSEV tájékoztatása szerint a magyarországi vonalaikon közlekedő vonatokra kell megváltani a regisztrációs jegyet, a nemzetközi forgalomban azonban nem szükséges.

A regisztrációs jegy a GYSEV jegypénztárakban váltható meg. Ha az adott állomáson vagy megállóhelyen nincs vasúti pénztár, vagy a pénztár zárva, akkor a regisztrációs jegy a vonaton a jegyvizsgálóknál is megváltható.

A regisztrációs jegy megváltásának elmulasztása 2010. július 1-jétől 500 forint pótdíjazással jár.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. Mignon 2010. február 28. 19:19
  „Ja, es meg a buszokon, villamosokon mindenütt vannak szep, szines cetlik kifüggesztve
  nemetül,oroszul,franciaul,angolul,törökül,olaszul es spanyolul hogy

  a "feketen" (Schwarzfahren) utazas eseteben a büntetes 60,- Euro !!

  :)))”
 • 32. Mignon 2010. február 28. 19:01
  „Nemetorszagban a nyugdijasok kedvezmenyt (Ermäßigung) kapnak.
  De semmi nincs ingyen!
  Egy buszjegy (rendes) = 1,60 Euro
  Tanuloknak, nyugdijasoknak, munkanelkülieknek igazolvannyal a fele = 0,80 Euro a vonaljegy.
  Havi berlet (rendes) = 42,- Euro
  A tanulo, nyugdijas, munkanelkuli havi berlet = 17,60 Euro.
  Frankfurt am Mainrol beszelek.

  Ugy, ahogy a kedves 24. 1 pasi Hozzaszolo irja, meg soha nem hallottam.
  Lehet, mas tartomanyrol ir, nem Hessen-röl.”
 • 31. DMagóg 2010. február 28. 18:58
  „26. Miracala 2010.02.28. 15:25 !

  Nem hiszem, hogy bántó szándékkal fogalmaztál. Az igazad sem vitatható. Legfeljebb több szempontból vizsgálva, más-más véleményre jutunk. Érd meg, éld túl a korhatár emelést is!”
 • 30. flexsnake 2010. február 28. 18:56
  „moderálva”
 • 29. reagens 2010. február 28. 18:31
  „Ez biztos nem a kampány része.
  Ez 1 baromság.
  Aki ilyet kitalál az közmunkára se alkalmas.

  Utánam slácok! Megcsináltuk. Húzzunk bele!”
 • 28. N.P. 2010. február 28. 16:33
  „Timcsike 2010.02.28. 16:04

  Két gyerekem van, tehát van a dologról empirikus tapasztalatom is. A szülőnek mindenképpen kell jegyet vennie, tehát be kell állnia a sorba - ekkor kérjen a gyerekeknek is jegyet!”
 • 27. Timcsike 2010. február 28. 16:04
  „15. hozzászólás N.P. 2010.02.28. 11:20

  Timcsike 2010.02.28. 10:02

  Menj el a világban bárhová és bizony jegyet kell váltanod akárhány gyerek van is a hónod alatt. Ez a baromság, hogy az népesség negyese ingyen (vagyis a többiek pénzéből) utazik csak nálunk képzelhető el.

  Igen, neked kedves N.P. nyilván nincs gyereked.. Azok tudnak ilyen könnyedén nyilatkozni. Én három gyereket nevelek, de szerintem ha rajtad múlna, nyilván nem lenne gyerek a világon! Az én emlékeim szerint a gyerekeknek már akkor sem kellett jegyet vennie 6 éves koráig, amikor mi voltunk gyerekek.. pedig az sem most volt!”
 • 26. Miracala 2010. február 28. 15:25
  „23. Kösz, ígyekszem...:-)) Bár mire eljutok oda, csak a korhatáremelést igyekezzen az ember utolérni.

  Amúgy meg lehet ezzel némileg csökken a számuk, pont a regisztrációs jegy vásárlása miatti "nyűg" miatt (ezáltal SZERINTEM csökken a felesleges utazásuk is, bár az nézőpont kérdése, kinek mennyire felesleges (hogy is merek ilyet kijelenteni), inkább tegyük fel van ilyen ember is). De ne haragudj ha úgy érzed megsértettem az önérzetüket, bocsánatért esedezem, csókolom a kezüket.

  Tényleg hiba lenne az általam közölt, rossz példából az egész ingyenes rendszert leírni, de azt te sem tagadhatod hogy az elmúlt jó évtized rendszerének legnagyobb hibája ez az ingyenes valami, miközben Te is említetted hogy a nyugdíjjak reálértéke meg folyamatosan csökken. Csupán ez a VÉLEMÉNYEM! Ne fizessenek, de ne is legyen panasz a regisztrácós ticket megvásárlása miatt.”
 • 25. Titanilla 2010. február 28. 14:16
  „15.sz. Viszont a külföldi ,65 éven felüli nálunk ingyen utazik.Különben lehet, hogy külföldön nincs ingyenutazás, de, nem is annyi a jövedelmük mint nálunk.”
 • 24. 1pasi 2010. február 28. 14:03
  „Németországban ez úgy működik,hogy a nyugdíjas megveszi a teljes árú jegyet,majd elmegy az önkormányzathoz és ott visszakapja.
  Itthon miért nem ésszerűen működnek a dolgok!!!???”
 • 23. DMagóg 2010. február 28. 13:51
  „19. Miracala 2010.02.28. 13:07 !

  Óh, szegény ember, egészen Mórahalomig állnod kellett? Hogy élted túl?

  Igazad van! Mindenért fizetni! Csak a szerény, szegényes, méltatlan összegű nyugdíjat tessék (közpénzből) úgy megemelni, hogy legyen miből, mert a befizetett járulékainkat sajnos lenyúlták.
  A fizető utasok mellett elfér még néhány 65 feletti, ettől nem lesz magasabb a költség, bár, tény, hogy az állam (közpénzből) fizet érte, s máris fizetős utassá válnak.
  Azzal egyetértenék, hogy a fizető utasok elsőbbséget kapjanak az elhelyezkedésnél, az idősek pedig a jólneveltségtől függően. Tény, hogy a jól nevelt mindig állva utazhatna.
  Reménykedj, hogy a nyugdíjadból még utazni is tudsz majd. Már csak rosszindulatból is azt kívánom, hogy érd meg (jó erőben, egészségben)!”
 • 22. Titanilla 2010. február 28. 13:50
  „10. sz komment, pont Nálad, épp igy gondolom /érintve vagyok, mint idős/ ez az első lépés, hogy megvonják ezt a kedvezményt. Én 5 év alatt háromszor vettem igénybe, a buszsofőr méla undorral fordult el, amikor a személyimet mutattam. Pedig szerintem az Ő szülei is ingyen utaznak. Lényeg: ez egy nagy baromság, valaki biztosjó pénzt szakit vele. Ez a takarékos államháztartás. Oda kellene állni a parlament elé gy kérdőivvel, ésmegkérdezni a képviselőket, ma kit vitt el a rendőrség, hol van házkutatás, stb.”
 • 21. cumania 2010. február 28. 13:27
  „Azért kell a regisztrációs jegy, hogy ne bemondásra térítsenek a Máv-nak, Volánnak. Eddig tízszer annyit is bemondhattak, állam bácsi meg fizetett, volt mit lenyúlni!”
 • 20. DMagóg 2010. február 28. 13:19
  „18. breki123 2010.02.28. 12:42 !

  Igen, alanyi jogon, amíg azt elismerik. Nem irigyelem, de: A sírásónak is jár egy ingyen sírásás és temetés, a hóhérnak egy ingyen akasztás, a büntetőbírónak egy ingyen -de fizetendő- büntetés, a három műszakban fáradozó szövőnőnek egy ingyen pókháló, csak úgy, alanyi jogon. Ráadásul az első osztályt is, szinte csak Ti vettétek igénybe, amúgy alanyi jogon. Nagyrabecsülésem a felelősségteljes munkádért, de ne szállj el magadtól. Ha már szóba hoztad, tiltakozunk a megkülönböztetés ellen! Követeljük, hogy kérjél regisztrációs jegyet, mert kérni lehet! Abszurd, hogy még az ingyen jegyet sem kell megvenned!”
 • 19. Miracala 2010. február 28. 13:07
  „Kövezzetek meg, de a 12-esnek adok igazak. Nehogy már annak a sokezer utasnak az utazását is mi fizessük, mi, akik szinte soha, vagy csak nagyritkán utazunk. Mert ugye az ingyen utazás költsését is vhonnan pótolni kell, és honnan, ha nem az államkasszából. Amúgy is sztem a tényleges ingyenes utazást úgy kéne eltörölni ahogy van. A MÁV és Volán alkalmazottaknak kéne megadni a lakhely és a munkahely közt, ill. egy évben 2-3 szor biztosítani nekik, hogy utazhassanak. A többinek meg 85-90%-os kedvezménnyel utazzanak.

  Tudom, én is leszek nyugdíjjas (majd ha eljutok odáig, az arroganciámat számon kérhetitek), de pl. azt nem értem mi értelme volt eddig is ennek. Említek egy példát: Nyáron egy nap kora reggel Kaposvárra utaztam busszal (mert ugye a Máv-al vagy 10 óra hosszán át tartana az út), és a buszpályaudvaron már az indulás előtt fél órával ott támaszkodnak a kocsiállásnál a mamik. Megérkezik a busz, kiszól a sofőr hogy akik Keszhely-Zalae.szeg-Kaposvár felé utaznak azok szálljanak fel. Erre egy kis kézitáskával felcsörtetnek a mamik, a sofőrnek nem fizetnek (így a driver nem is tudja ellenőrizni meddig utaznak), majd kényelmesen elterünek a kettős ülés külső székén, belülre a kis kézitasi. A buszon tömegnyomor, ha szóvá merem tenni, hogy ott van mögöttünk a Mórahalmi busz, ami két percel később indul, úgyis csak addig utaznak, én vagyok lehurrogva. Elérkezünk Mórahalomra, ahol az addig ülő idősek hírtelen felpattannak, és az ott álló tömegen keresztül nyomulva megpróbálnak leszállni. Közben persze alig 5 perc késéssel ott jöhetett mögöttünk a helyi Mhalmi járat tök üresen, és csak azért nem szálltak fel rá, mert az egy régi Ikarus, és a kényelmes Kapos Volán úgyis hamarabb indul.

  Tudom hogy lehetnék irántuk több tisztelettel, de könyörgöm, nehogy már a sz**r húzza le a WC-t.”
 • 18. breki123 2010. február 28. 12:42
  „Azért meg kellett volna említeni,hogy a MÁV nyugdíjasoknak még 65 év felett sem kell regisztrációs jegyet váltani.Ez alanyi jogon jár nekünk,sok éjszakát,ünnepet dolgoztunk le ezért a szabadjegyért.”
 • 17. DMagóg 2010. február 28. 11:55
  „Én úgy értelmezem, hogy a vasúton és a helyközi autóbuszjáratokon díjmentesen utazóknak - a 6 éven aluliaknak, a 65 éven felülieknek és még néhány ingyenre jogosultnak kell. Eddig, ezt hasra-ütéses módszerrel térítették a közlekedési társaságoknak. Így majd a tényleges igénybevétel alapján fizetnek nekik, meg kapnak némi statisztikát is, erre alapozva majd szépen térítéskötelessé teszik.

  Mi van, ha a pénztáros (buszsofőr) ráérő idejében nyomatja az ingyenjegyeket, ami mögött nincs utas, de jár a cégének a térítés?

  Most a 65 feletti nagyszülő -a többi utas mellet- el tud menni a családjához, de a bevétel éhség miatti fizetőssé válás esetén inkább otthon marad és a bevétel nem lesz több.

  A 65 alatti nyugdíjas utalványos jegy vásárlása eddig is macerás volt, (bár, lehet vele ügyeskedni, a sofőr és a cége is jól jár), 65 felett meg -sajnos- elég kevesen utaznak. Fából vaskarika!”
 • 16. xene@freemail.hu 2010. február 28. 11:34
  „Igenis szükség van REGISZTRÁCIÓS jegyre. Nem fog semmi sem változni, mert korábban is kellett mindenkinek jegyet vennie (+sorba állnia), amíg be nem vezették ezt a sok kedvezményt (65 éven felülieknek ingyenes utazás stb.).
  Legalább látják majd, hogy hányan fizetnek jegyet, és miért veszteséges a MÁV valamint a Volán társaságok....
  Nálam az verte ki a biztosítékot, amikor tavaly egy riportban mondták, hogy az EU-s polgárok valami 10-20%-os jeggyel utazhatnak Magyarországon...és ugye semmiről sincsen statisztika....abba kell hagyni a pazarlást, és a dolgozó réteg megpumpolását...
  A jegyek árai csak egyre nőnek, de egyre kevesebben veszik azt....mindent ráterhelnek a "normális dolgozóra"....”
 • 15. N.P. 2010. február 28. 11:20
  „Timcsike 2010.02.28. 10:02

  Menj el a világban bárhová és bizony jegyet kell váltanod akárhány gyerek van is a hónod alatt. Ez a baromság, hogy az népesség negyese ingyen (vagyis a többiek pénzéből) utazik csak nálunk képzelhető el.”
 • 14. allwin 2010. február 28. 11:13
  „És azon gondolkodott már valaki, hogy a buszokon, meg a többi tömegközlekedésen tolják az arcunkba a reklámot a kistévéken, de a jegyek ára nemhogy lentebb ment volna, hanem emelkedik????

  Én nem egyeztem bele, hogy reklámokat nézessenek velem, de a másik oldalról meg súlyos százezres bevételekhez jut a Volán, meg a többi...”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset egy körforgalomnál

Egy 56 éves nő vesztette életét abban a közlekedési balesetben, amely szombaton késő este történt a… Tovább olvasom