Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Rehabilitációs támogatást kap 9 nyugat-dunántúli város

Nyolc megyei jogú város után ezúttal 9 nyugat-dunántúli város kap támogatást rehabilitációs programjához - jelentette be a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón a gazdasági tárca új államtitkára.
A Vas, Zala, valamint Győr-Moson-Sopron megyei települések összesen több mint 5,7 milliárd forintnyi - részben uniós - fejlesztési forráshoz jutnak az Új Magyarország Fejlesztési terv keretében.

A rehabilitációs programok - a városközpontok funkciójának bővítése és infrastrukturális fejlesztése mellett - kiterjednek a gazdasági, közösségi és közszolgáltatási tevékenységek fejlesztésére is. Ide tartoznak a közlekedési beruházások, valamint az akadálymentesítési és környezetvédelmi programok is. A kormány szerdai ülésén döntött a 9 város 3,7 milliárd forint értékű uniós támogatásáról. Ez önkormányzati és befektetői források bevonásával meghaladja az 5,7 milliárd forintot.

Győr-Moson-Sopron megyében két város pályázott sikeresen. Győrújbarátban csaknem 145 millió forint értékben lesznek fejlesztések. Itt egyebek mellett korszerűsítik és kibővítik a Csobolyó táncházat, de járdák, kerékpárutak és parkolók is épülnek. A mosonmagyaróvári városrehabilitációra csaknem 700 millió forint jut.

A Vas megyei Kőszegen 675 millió forint jut fejlesztésekre, így egyebek mellett létrehozzák a fogyatékkal élő művészek pincegalériáját, de megújul a történelmi belváros is. Vasváron 450 millió forintból például a könyvtár és a műemléktemplom homlokzata újulhat meg. Celldömölk 760 millió forintnyi forráshoz jut. Az ottani fejlesztések közül kiemelkedik a tűzoltóság épületének korszerűsítése. Csepregen 520 millió forintbol újul meg az I. világháborús emlékmű és ismét felállítják a városi pellengért is.

Zala megyében 3 város összesen csaknem 2,5 milliárd forintnyi támogatáshoz jut. A keszthelyi Főtér rekonstrukciója mellett megújul a templom és a Várkert is. Zalaszentgróton egy rendezvény és piactér épül, ahonnan kitiltják a járműforgalmat. Hévízen egyebek mellett egy összefüggő gyalogosövezetet alakítanak ki, de felújítják a Rózsakert komplexumot is.

Uniós forrásból városrehabilitációra 2013-ig 270 milliárd forint áll rendelkezésre, amelyből 121 milliárd jut a nem megyei jogú városok fejlesztésére - tette hozzá az államtitkár.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: Hasonló módszerek az ingatlaneladásoknál

A terézvárosi és az erzsébetvárosi ingatlaneladások hasonlóságaira hívja fel a figyelmet a VI.… Tovább olvasom