Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Rejtett tartalékok a biogazdaságban

Az elmúlt hét évben közel tízszeresére, mintegy 110 ezer hektárra nőtt a biogazdálkodásba bevont termőterületek nagysága, miközben a biokultúra-egyesület tagjainak száma jelentősen csökkent. A kereslet nagy az ökotermékek iránt.
A Nyugat-dunántúli Biokultúra Egyesület október 28-i közgyűlésének szervezői az új tagok toborzása mellett szeretnék elérni, hogy a régi tagságból is sokakat visszacsábítsanak az uniós csatlakozást követően nagy jövő előtt álló szervezet területi sejtjeibe.

Élénkülő munka szerte a régióban

– Az egyesület jogelődje, a Biokultúra Klub húsz, míg győri csoportja tíz évvel ezelőtt alakult, s aktívan, sok emberrel dolgozott. Jelenleg a régió három megyéjében regisztrált egyesületekbe beletartoznak a termelők, kereskedők, feldolgozók és méhészek. A szervezet az egész magyar ökogazdálkodást, de a fogyasztók érdekérvényesítését is felvállalja – tudtuk meg az egyesület elnökétől, dr. Roszik Pétertől.

Fő cél a népszerűsítés

Az elnök fontosnak tartja az öko-mezőgazdálkodás népszerűsítését, minél szélesebb körű elterjedésének előmozdítását, az ember és a természeti környezet harmonikus kapcsolatának fejlesztését. Magyarországon jelenleg a teljes mezőgazdasági terület 2 százalékán, mintegy 120 ezer hektárnyi területen folyik biogazdálkodás. Ez az arány az Európai Unióban megközelíti a 4 százalékot. Ugyanakkor minden tagország készített olyan programot, aminek az ökológiai gazdálkodás növelése a célja. Európa meghatározó országaiban az évtized végére az ökogazdálkodás nagyságát 15–20 százalékban határozták meg.

Megyénk kiváló adottságokkal rendelkezik

– Megyénkben, mint a legjobb adottságú területen megvan a lehetőség arra, hogy jelentősen növekedjen a biogazdálkodás. Nagyon jók az adottságok úgy a talajminőségben és a környezetben, mint az ökotermékeket feldolgozó üzemek számának nagyságában, illetve a tudásban. Hiszen az agráregyetem mellett számos mezőgazdasági iskola működik területünkön – magyarázta Roszik Péter.
A Nyugat-dunántúli Biokultúra Egyesület ma délután 17 órakor tartja közgyűlését Győrben, az Ipartestület székházában, az Arany János u. 31. szám alatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiszállásos véradás

Győrszentiván. Az Országos Vérellátó Szolgálat győri regionális központja ma délután, 15–19… Tovább olvasom