Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Rekordkísérlet! Több mint 10 ezer gyermek a Parlament előtt

A szervezők szerint több mint tízezer gyermek jött el arra rekordkísérletre, amelynek keretében élőlánccal fogják körbe a Parlamentet péntek délután. Az ország több pontjáról összesen száztíznél is több tanintézetből érkeztek tanulók a Világharmónia Futás rendezvénysorozat részeként megrendezett eseményre a budapesti Kossuth térre.
Székely Máté, a világharmónia futás magyarországi főszervezője, az MTI-nek elmondta: az idei futás május 16-án indult. "Ez az ötödik napunk, Szlovákiában, a Bánrévei határátkelőnél vettük át a fáklyát, majd az Ózd, Eger, Gyöngyös, Jászberény Budapest útvonalon haladtunk. Ma kevesebbet futunk, hogy részt vehessünk a gyereklánc felállításában" - fogalmazott a szervező, majd hozzátette: Bicske, Pápa, Sárvár Szombathely érintésével hagyják majd el az országot Ausztria felé, összesen 480 kilométert tesznek meg az országhatárokon belül. A magyar csapat húsz-harminc hosszútávfutóból áll, de mint Székely Máté kiemelte: minden nap körülbelül kétezer gyerek csatlakozik hozzájuk. "Mindenhol várnak ránk, műsorral készülnek. A rendezvény célja, hogy minél több gyereket megmozgassunk" - nyilatkozta, majd megemlítette: Budapesten a Margitszigeten futottak mintegy ezer gyermek részvételével.

A főszervező emlékeztetett: a futást Sri Chinmoy indiai tanító, filozófus kezdemenyezésére indult el 1987-ben, Magyarország 1989-ben csatlakozott. Felidézte: a fáklyát vitte már a pápa, a dalai láma, Schmitt Pál, Carl Lewis, Arnold Schwarzenegger, Sting vagy éppen Kőbán Rita és Egerszegi Krisztina.

Mint Székely az élőlánc kapcsán fogalmazott: azért esett a Parlamentre a választásuk, mert az a gyerekek számára sokkal pozitívabb üzenetet hordoz, mint a felnőtteknek. "A gyerekek alkotják azt a nemzedéket, akik majd a békét megteremtik. Amit nekünk nem sikerült" - tette hozzá.

Az összegyűlt fiatalokat Balczó Zoltán, az Országgyűlés alelnöke köszöntötte. Mint fogalmazott, a futás az örömet és a barátságot hirdeti. "Az ember társas lény, nem tud máshogy kiteljesedni, csak családban, iskolai munkaközösségben, a nemzet közösségében" - mondta a harmónia megtalálásáról. Az alelnök arról is beszélt, noha a Parlamentben a képviselők állandóan vitáznak egymással, ő arra fog törekedni, hogy ezeknek a vitáknak a célja egymás megértése és a harmónia legyen. Beszédét Sri Chinmoy szavaival zárta: "az élet teljessége az álmodásban, és a lehetetlen álmok valóra váltásában rejlik".

Schmitt Pál, a rendezvény fővédnöke rövid beszéddel köszöntötte a gyerekeket, valamint átvette a neki készített országfát. A köztársasági elnök "szeretetünnepségnek" nevezte a rendezvényt, és megköszönte, hogy a gyerekek "szeretettel fogják körbe az ország házát". "Ott bent önökért dolgozik mindenki, ott bent szinte minden a jövőről szól" - zárta beszédét.

Olvasóink írták

 • 7. Jozsoci 2011. május 21. 06:21
  „Lesz még 100 ezer ember is a parlament előtt! Akkor hogyan megítélve a kordonbontás?”
 • 6. deszkás 2011. május 20. 23:16
  „Palibácsi! A gyerekeké? Na ne röhögtessen.”
 • 5. Nátrix73 2011. május 20. 20:39
  „Namost, akkor ez itten most tüntetés vagy nem tüntetés, kérem szépen, he? :)”
 • 4. gumikacsa111 2011. május 20. 17:25
  „Oszt mi vóna, ha nem gyerekekkel dőlne meg a rekord?:D”
 • 3. igazságkereső 2011. május 20. 17:08
  „...minden a jövőről szól! De mi van a jelennel és a múlttal,amikor is emberek tíz-és százezreit nyomorította el,tette hajléktalanná,lakását elvesztett kétségbeesett emberek banki áldozataival,melyet az MSZP-SZDSZ kormánykoalíció "sikeres" 8 éve termelt ki? Mikor kerül sor az eltűnt 13000 milliárd forint visszaszerzésére és mindazok korrekciójára,melyet teljesen tönkretett a Gyurcsány-Kóka-Draskovics-Bajnai uralta hatalom?!!”
 • 2. szpirigonzálesz 2011. május 20. 15:43
  „Ha nem olvastad volna el ezt a cikket, vajon ki tudnád-e találni, hogy melyik az alant említett épület:)))

  "Ott bent önökért dolgozik mindenki, ott bent szinte minden a jövőről szól"”
 • 1. Lucia 2011. május 20. 14:53
  „Képek? Ez így nagyon sovány valami!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holttestet találtak egy kútban

Az elsődleges orvos szakértői vélemény szerint kizárható az idegenkezűség annak a férfinak a halála… Tovább olvasom