Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Rekordközeli gabonatermés

Az 1985-ös rekordtermést valószínű, nem éri el az idei, de a várható 14,5–15 millió tonna gabonával megközelítjük azt – jelentette ki tegnap a Győrben járt Benedek Fülöp szakminisztériumi államtitkár.
Nincs ok hurráhangulatra, de tapasztalhatják a termelők, kiszámíthatóvá vált a helyzet, s tudhatják, hogy meg fogják találni a számításukat – mondta tegnap a Győrbe látogató Benedek Fülöp, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára.

Az aratásról szeretett volna tájékozódni, bár aratókkal csütörtök délelőtt nem találkozhatott. Egy időre a szemerkélő eső megállította a kombájnokat. Amit az államtitkár Oross Imrétől, a Bácsai Agrár Rt. elnökétől a betakarításról, az eddigi tapasztalatokról és még általánosabban Nagy Endrétől, a tárca megyei hivatalának vezetőjétől hallhatott, az egybeesett korábbi tapasztalataival.

Jó is, meg nem is

Az országban az őszi árpa betakarítása befejeződött, a hektáronkénti átlag 4,6 tonna, s ugyancsak befejeződött a repce vágása is, 2,8 tonnás hektáronkénti átlaggal. A búza háromnegyede már a magtárakban van, a hektáronkénti átlag 5,2 tonna, a teljes várható gabonatermés a 14,5, esetleg 15 millió tonnával megközelíti az 1985-ös rekordtermést.

Az elmúlt napokban az ország középső és keleti régióiban leesett nagy mennyiségű eső hátráltatta a gabona betakarítását, nagyon kedvező volt viszont a kukoricára és a cukorrépára. Az aratás eddigi időszakában volt olyan nap, hogy a gabona tíz százalékát vágták le a kombájnok, köszönhetően a gépesítésnek.

A Dunántúlon többért

A tárca tapasztalatai szerint a takarmánybúzáért a Nagyalföldön 19 ezer, a Dunántúlon 20 ezer forintot ajánlanak tonnánként. A malmi búzáért a Dunántúlon többet, 22 ezer forintot kínálnak, az Alföldön ezer forinttal kevesebbet. A javítóbúzáért kapnak most a termelők 24–25 ezer forintot tonnánként. Az államtitkár szerint a tárcánál nem látnak gondot a kalászos gabonák tárolásában. A tapasztalatok szerint a már learatott búza 65–70 százalékának jó a minősége.

Gyümölcsös támogatás

Az államtitkár beszélt arról is, milyen módon igyekszik az agrárkormányzat segítségére lenni a bogyósgyümölcs-termelőknek. Figyelemmel az uniós szabályokra is, 150 millió forinttal támogathatja a bogyós gyümölcsök felvásárlását. Ez 25–30 ezer tonna felvásárlásában játszhat szerepet, de csak a termelő-, értékesítőszövetkezeteken keresztül értékesítők számára tud támogatást nyújtani.

Egy nap 100 hektár

A házigazda Oross Imre arról számolhatott be vendégének, hogy a 600 hektáros őszi búzájából és a 200 hektáros tavaszi árpájából már csak 100–100 hektár vár betakarításra. Jó időben ez egy-egy napi munka. Az agrártársaság saját raktáraiban tárolja a gabonát és az értékesítéssel van ideje várni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szórakozás: Új rovat a Kisalföld Online-on!

Új, színes rovattal bővült honlapunk: ezentúl egy helyen találja meg azokat a cikkeket és… Tovább olvasom