Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Rekordvízállást várnak a Duna főváros környéki szakaszán

Rekordvízállást várnak a szakemberek ma a Duna főváros környéki szakaszán, a folyó folyamatosan, óránként egy centit árad a Visegrád alatti szakaszon. Budapesten már 839 centiméteres a vízállás, csak kilenc centivel alacsonyabb a 2002-ben mért eddigi legmagasabb vízszintnél. Jelentős árhullám indult el a Tiszán is, mert az utóbbi napokban sok eső esett a vízgyűjtőkön.
Rekordvízállást várnak a szakemberek ma a Duna főváros környéki szakaszán, a folyó folyamatosan, óránként egy centit árad a Visegrád alatti szakaszon. Budapesten már 839 centiméteres a vízállás, csak kilenc centivel alacsonyabb a 2002-ben mért eddigi legmagasabb vízszintnél. A gátak nem nagyon bírják a megterhelést. A szakemberek szerint tartós áradásra kell felkészülni, ami akár egy hónapig is eltarthat. A víz több mint 30 ezer ember otthonát, csaknem 9000 épületet veszélyeztet.

Éjszaka újabb kitelepítések voltak, elsősorban Budapesten, a Római-fürdőn és a Népszigetnél, de el kellett hagynia a házát néhány embernek Komárom-Esztergom és Bács-Kiskun megyében is, így már összesen 458 embert telepítettek ki. A legkritikusabb a helyzet Szentendrén, és a Dunakanyarban. Kisoroszinál a falut teljesen elzárta a víz, helikopterrel tudják csak megközelíteni a települést. Jelentős árhullám indult el a Tiszán is, mert az utóbbi napokban sok eső esett a vízgyűjtőkön. A Bodrogon egyelőre megállt az áradás, a következő napokban azonban a folyó emelkedésére készülnek a szakemberek.

Az árhullám már elhagyta a Dunakanyart, most Szentendrénél veszélyezteti a partokat. A gátak nem nagyon bírják a megterhelést, és a katasztrófavédelem szakemberei nem zárják ki, hogy újabb kitelepítésekre lesz szükség. Éjszakára elkészült a Margit-szigeten a körgát, most 9 méteres magasságig biztosítva van a terület, ami azt jelenti, hogy vélhetően nem önti el a víz. Várhatóan 860 centivel tetőzik itt a Duna. A sziget teljesen le van zárva, civilek nem mehetnek be. A védekezési munkában országosan több mint 10 ezer szakember vesz részt, és majdnem ugyanennyi önkéntes. A budapesti Római-parton még az éjszaka is több család mentette, ami menthető. A szentendrei HÉV a vízbeszivárgás miatt csak a Margit híd állomásig közlekedik. Az áradás miatt nem jár a 26-os, 34-es és a 106-os autóbusz valamint a 2-es villamos.

Árhullám a Tiszán is

Jelentős árhullám indult el a Tiszán is, mert az utóbbi napokban sok eső esett a vízgyűjtőkön. Vásárosnamény és Záhony között harmadfokú a készültség, a folyó középső szakaszán pedig másodfokú. A Hortobágy-Berettyó egész szakaszán legmagasabb szintű a ké szültség. A folyó mentén megjelentek az úgynevezett árvízi jelenségek, a szivárgó és fakadó vizek. A Tisza a várakozások szerint jövő hét csütörtökön tetőzik Tokajnál. A Felső-Tisza vidékén 500 kilométeren van árvízvédelmi készültség és egyelőre félezren vesznek részt a védekezésben. Vásárosnamény és Záhony között az ár valószínűleg 1 méterrel marad az eddigi legnagyobb vízállás alatt. A Tisza kárpátaljai vízgyűjtőjén hullott csapadék miatt azonban egymást követik az árhullámok.

A Bodrogon egyelőre megállt az áradás

Egyelőre megállt az áradás a Bodrogon, a következő napokban azonban a folyó emelkedésére készülnek a szakemberek. A Bodrog másodpercenként tízszer annyi vizet visz, mint az átlagos vízállásnál. Az alsóberecki szakaszon már több mint napja pakolják a homokzsákokat. A folyó vízszintje néhány centiméterrel elmarad az eddigi legmagasabb vízszinttől, de ha tovább emelkedik, a folyó partján kényszertározót alakítanak ki, ami miatt akár a Sátoraljaújhely ipari parkot is elöntheti az ár. A több szakaszban érkező árhullám a folyó középső szakaszán is gondot okoz. Ott másodfokú a készültség. Tiszacsegénél már elkezdték megerősíteni a gátakat. Tovább árad a Hortobágy-Berettyó és a Körösök is. A Tisza tetőzését 890 centiméteren várják.

Rendkívüli állapotot rendeltek el Csehországban az árvíz miatt. A vészhelyzetnek még nincs vége, folyók tetőzése csak a napokban lesz.
Melnyíkben már felkészültek a kitelepítésre, mivel nem tudják megállítani a vizet. Olomoucban egy gát átszakadt, száz házat öntött el a víz. Az áradások már hét emberéletet követeltek az országban. Németországban Drezda és Meissen környékén kritikus a hel yzet. Ezrek kitelepítését készítették elő, sok helyen azonban nem tudják megállítani a víz betörését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elődjét méltatta beszédében XVI. Benedek pápa

Méltatta elődje, II. János Pál "roppant örökségét", és felidézte utolsó napjainak szenvedését a… Tovább olvasom