Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Rendbontásba torkollott a hagyományos berlini tüntetés

Több mint 60 rendbontót vettek őrizetbe a rendőrök Berlinben kedden hajnalban a már hagyományosnak számító május elsejei tüntetéssorozat napján.
Bár az egyik városrészben üvegekkel és kövekkel dobálták meg a biztonságiakat a randalírozók, sérültekről egyelőre nem érkezett jelentés.

Berlinben 20 éve, minden május elsején, illetve egy nappal korábban az úgynevezett Walpurgis-éjszakán anarchista fiatalok vonulnak az utcákra, és főként a német főváros Kreuzberg negyedében összecsapnak a rendőrökkel.

A demonstráció kezdetben békésen zajlott, a körülbelül 600 tüntető Kreuzberg negyedből átvonult Friedrichshainba, ahol egyidejűleg előmajális zajlott. A rendőrök nagy erőkkel biztosították a helyszínt, a rendezvény végeztével azonban, hajnali három óra körül néhány rendzavaró köveket, üvegeket és petárdákat kezdett hajigálni a biztonságiak felé. A rendőrök összesen 61 szélsőségest vettek őrizetbe.

Berlin más negyedeiben nem voltak összetűzések, abban a Prenzlauer Bergben is nyugalom volt, ahol az elmúlt években mindig összecsapások voltak.

Kreuzberg városrészben 1987 óta vannak véres összetűzések a szélsőbaloldali csoportok és a rendőrök között. 20 évvel ezelőtt ugyanis a radikálisok, kiegészülve néhány automóm szervezettel bojkottot hirdettek az eredetileg 1981-re kiírt, majd 1983-ra elhalasztott, végül adatvédelemi problémák miatt csak 1987-ben megtartott népszámlálás ellen.

A népszámlálást egyfajta összeírásnak tekintették, amely véleményük szerint arra szolgál, hogy az állam jobban ellenőrizhesse polgárait és végső soron a szociális juttatások megnyirbálásához vezet. 1987. május elseje a korábbi évekhez hasonlóan békés felvonulással kezdődött, ám amikor híre ment, hogy a rendőrök házkutatást tartottak a szélsőbalosok központi irodájában, a tömeg a rendőrök ellen fordult és véres összecsapások robbantak ki.

FH

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szexbotrány Amerikában, politikusok is érintettek

Washingtonban lebukott a Madame. A kurtizánokat közvetítő vállalkozás vezetője lelepleződött, és… Tovább olvasom