Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Rendeletalkotási jogot kaphat az energiahivatal a rezsicsökkentés érdekében

Rendeletalkotási joggal ruházhatják fel a képviselők az energiahivatalt az Országgyűlés csütörtöki rendkívüli ülésén, amelyet a Fidesz a kormányzati rezsicsökkentés megvédése érdekében javasolt összehívni.
A parlament ülése 9 óra 30 perckor kezdődik, a napirend előtti felszólalások után pedig az energiahivatal átalakításáról történő szavazás jelenti az egyetlen napirendi pontot.

A változtatás előzményeihez tartozik egy elsőfokú bírósági ítélet: a Fővárosi Törvényszék nem jogerősen a gázszolgáltatónak adott igazat a Magyar Energia Hivatal rendszerhasználati díjakat meghatározó rendeletével szemben indított bírósági felülvizsgálat során. Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben botrányosnak nevezte a rezsicsökkentés ügyében hozott bírósági ítéletet és jelezte, a kormány újabb javaslattal áll elő, amelynek nyomán a rezsicsökkentés a korábbinál is nagyobb mértékű lehet.

A Ház ezt követően már hétfőn megtárgyalta és kedden el is fogadta azt az előterjesztést, amely törvényileg tiltotta meg, hogy az energiaszolgáltatók áraikba beszámítsák a rájuk kivetett tranzakciós díjat, külön jövedelemadót, illetve a közművezetékek után fizetendő adót. A szabályozás arra is kitér, hogy ha a Magyar Energia Hivatalnak (MEH) a rendszerhasználati vagy a csatlakozási díjakat megállapító határozatát bírósági felülvizsgálat eredményeként hatályon kívül kell helyezni, ez csak a hivatal új határozatának jogerőre emelkedése után lehetséges.

Bebiztosítottuk az energiahivatal eddig hozott határozatait, amivel lehetővé vált, hogy azokat a bíróságon is meg lehessen védeni - kommentálta az Országgyűlés döntését Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, aki kedden reggel azt is közölte, hogy pártja még a héten, csütörtökön azt a kormányzati javaslatot is el akarja fogadni, amely a jelenleg kormányhivatalként működő Magyar Energia Hivatalt egy rendeletalkotási joggal is rendelkező önálló szabályozó szervvel helyettesítené Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal néven. A kormánypárt képviselőcsoportjának vezetője utóbbi változtatást azzal indokolta, hogy így a bíróságon nem lehet megtámadni az energiahivatal rezsicsökkentést érintő döntéseit, az új hivatal rendeleteivel szemben ugyanis csak az Alkotmánybíróságon indítható jogorvoslat.

Rogán Antal szólt arról is, hogy további hazai és külföldi nyomásgyakorlásra számítanak a rezsicsökkentés elhalasztása, leállítása érdekében. A Fidesz erre felkészülve már ezen a héten aláírásgyűjtésbe kezd. Kósa Lajos Fidesz-alelnök közlése szerint ennek során minden családot felkeresnek, és arra kérik őket, támogassák a rezsicsökkentés megvédését, mivel ennek hiányában átlagosan havi 4400 forint rezsiköltséget kellene visszafizetniük januárra, februárra és márciusra.

Az MSZP korábban többször is támogatta a rezsicsökkentés gondolatát, ugyanakkor azt a gyakorlatban másképp képzelik. Politikusai például igazságtalannak tartják, hogy a legnagyobb támogatást a tehetősebbek kapják. A szocialisták szerint ezért például a rászorulóknak járó, 2010 óta töredékére csökkentett energiaár-támogatást kellene növelni, valamint az energiahatékonyság javítására kellene koncentrálni, utóbbi célt pedig akár az E.ON gázüzletágának megvásárlására fordított összegből is fedezni lehetne.

A Jobbik szintén egyetért a rezsicsökkentéssel, sőt - mondták - már nagyon régen várták annak folytatását. A párt szerint az áramár esetében akár 30 százalékos is lehetne a csökkentés, mivel annak csak a fele a tényleges díj, a másik fele rendszerhasználati díj és a szolgáltatók számára "az előző szocialista kormány által garantált luxusprofit". A Jobbik szerint mindez a szocialisták "sokadik hazaárulásának egyike volt".

Az MTI-nek nyilatkozó gazdasági szakértők korábban úgy vélték, a rezsicsökkentésnek is köszönhetően a tavalyi lassuló visszaesés után idén már kissé nőhet is a hazai fogyasztás.

A gáz, az áram és a távhő ára tíz százalékkal csökkent január 1-jétől a kabinet döntése értelmében. A kormány tervei szerint a rezsicsökkentés még nyár előtt folytatódik a víz-, a szemétszállítási- és csatornadíjakkal, a fűtésdíjak mérséklésének lehetőségét pedig a következő fűtési szezon kezdete előtt vizsgálják meg.

Olvasóink írták

  • 1. macs 2013. március 13. 13:38
    „Most olvastam, hogyha az állam által kivetett extra adóakt is figyelembe vette volna a MEH a tarifa megállapításánál, akkor nem 10%, hanem 9,5%-os lenne a csökkenés.
    http://gazdasagiradio.hu/cikk/88358/
    Nagyobb a füst, mint a tűz!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzetközi autótolvajbandát lepleztek le Nyíregyházán

Nemzetközi autótolvaj bűnszervezetet lepleztek le Nyíregyházán - jelentették be a felderítésben… Tovább olvasom