Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Rendészeti program indult roma fiataloknak

Budapest - Rendészeti programot indított roma fiataloknak az Európai Roma Rendvédelmi Bajtársi Közhasznú Egyesület (ERRBKE); az egyéves program során Magyarország keleti régióiban élő hátrányos helyzetű cigány fiatalok számára nyújtanak bűnmegelőzési, rendészeti és szabadidős foglalkozásokat - közölték a program elindítói hétfőn Budapesten.
Hatala József országos rendőrfőkapitány a programot bemutató rendezvényen közölte: minden olyan kezdeményezést támogatnak, amelyek helyzetbe kívánja hozni azokat a fiatalokat, akik érdeklődnek a rendőri hivatás iránt.

Emlékeztetett: Szent István a fiához, Imre herceghez intézett intelmeiben azt írta, hogy az egykultúrájú ország gyenge. Ennek alapján mondhatjuk, hogy az egykultúrájú rendvédelmi szerv is erőtlen és gyenge - jelentette ki Hatala József.

Hangsúlyozta: integrálni kell a különböző kultúrájú fiatalokat a rendvédelmi szervek állományaiba.

Hatala József szavai szerint a rendőrség hosszú évek óta igyekszik segítséget nyújtani a roma fiataloknak a rendőri pálya eléréséhez. Ennek érdekében 2010-ben pályázatok révén hatvankét roma középiskolással kötöttek megállapodást, továbbá négy, felsőoktatásban tanuló roma fiatal válhat rendőrtisztté a rendőrséggel kötött szerződésnek köszönhetően. Rendkívül fontos, hogy a rendőrség tagjai között legyen olyanok, akik ismerik és megértik a roma közösségek kulturális hagyományait - jegyezte meg.

Boda József, az ERRBKE tiszteletbeli elnöke elmondta, "A jövő nemzedéke mi vagyunk" című programba cigány származású 10-14 év közötti fiatalokat vonnak be, aktivizálni szeretnék őket "a kortárs-segítés, az önismeret, a prevenció, a rendészet és a sport területén".

Közlése szerint a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Jánkmajtison lévő Móricz Zsigmond általános iskola ad helyet az iskola utáni különböző foglalkozásoknak. A program várható eredményei, amellett, hogy "hatékony prevenciós és közösségépítő hatást fejtenek ki a fiatalokra, hangsúlyos üzeneteket küldhetnek a többségi társadalomnak, megcáfolva a cigánysághoz kapcsolódó negatív sztereotípiákat" - fogalmazott Boda József.

Makula György, az egyesület főtitkára arról beszélt: céljuk, hogy a fiatalokat kiragadják az esetlegesen rossz környezetből, értékrendet közvetítsenek és példát mutassanak arra: van kiút.

Fontos, hogy karrierlehetőségként a rendőrségi hivatásra is gondoljanak - jegyezte meg.

A kezdeményezést támogatja a Nyílt Társadalom Intézet, a Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság, illetve Nagy-Britannia, Hollandia és az Amerikai Egyesület Államok nagykövetsége.

Olvasóink írták

 • 7. szilléri 2010. december 07. 12:03
  „Rendészeti program (pogrom) indult roma fiataloknak ??????????????

  Nem mindegy !!!!”
 • 6. Falcao 2010. december 07. 08:48
  „"A jövő nemzedéke mi vagyunk"

  Éppen ez a baj nálunk!”
 • 5. KolompárRómeó 2010. december 06. 21:38
  „"az egykultúrájú ország gyenge"

  Na, akkor Magyarország rohadt erős, mert a meg nem értett színes kultúra (100 fős család lincsel, idősek kirablása, csordában bátor állatok hada) nagyonis jelen van nálunk.”
 • 4. dodó 2010. december 06. 20:57
  „"Európai Roma Rendvédelmi Bajtársi Közhasznú Egyesület (ERRBKE)"?
  - Gondolom, ez is jó pénzt nyúl le tőlünk.

  "...legyenek olyanok, akik ismerik és megértik a roma közösségek kulturális hagyományait"
  - Vannak már sokan, és napról-napra többen lesznek kedves Hatala, akik "akik ismerik ... a roma közösségek kulturális hagyományait". A megértés már más dolog, de ha önökön múlik, úgyis kötelező lesz!”
 • 3. azénéletem 2010. december 06. 20:41
  „Szerintem is a tanítás, tanulás a kivezető út, nem a segélyezés! Nem tudom a genetika ezt az elképzelést mennyire akadályozza. Én örülnék sok értelmes, dolgos cigánynak. Álmodom?”
 • 2. Vörcsi 2010. december 06. 19:54
  „Megérjük, hogy cigány fog üldözni cigányt? Megnézném amikor egyik cigány elkapja a másikat, annak hóna alatt egy tyúkkal!
  Na ez lesz az, amitől nem kell tartani!”
 • 1. történész 2010. december 06. 19:47
  „Külön órát is tartsanak nekik a BTK-ról.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendkívüli belvízre kell számítani ezen a télen

Budapest - A hét közepén a leginkább veszélyeztetett területeken felmelegedés és további tíz-húsz… Tovább olvasom