Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 24°C Még több cikk.

Rendhagyó naptárlapok

Igazi kultúrcsemegét tartogat az az új könyv, amely Iván Csaba tanárújságíró tollából látott napvilágot. A Naptárlapokat a könyvszalonon mutatták be.
A szerző középiskolai tanárként gondolt először arra, hogy a tananyagon túl mennyi érdekességgel, ritkasággal ismertethetné meg tanítványait. Az átalakulófélben lévő olvasáskultúra az oktatást is erre sarkallja, hiszen a mai diákok sokféleképpen hozzájuthatnak a nagyvilág híreihez, az információkhoz.

– Személyes és pluszadalék, hogy gyerekkoromban imádtam a padláson búvárkodni, keresgélni – avat be a tanár-újságíró. – A dunaszentpáli kis házunk padlásterén mindig találtam olyan régi lexikont, kalendáriumot, amit érdemes volt forgatni. Arra gondoltam, hogy a kötött tananyagon túl az évfordulókhoz kapcsolódóan közreadnám mindazt, amit fontosnak és jó értelemben véve kuriózumnak tartok.
A rendhagyó zöld szín egy 1932-ből való naptár formátuma, ám az arculat tökéletesen illeszkedik a tartalomhoz. Tizenkét hónap tíz-tíz évfordulót tartalmaz. Például Berzsenyi gyerekkoráról, Sopronból való meneküléséről, Kossuth és Széchenyi vitájáról. Brunszvik Terézről, az első kisdedóvó megalapítójáról. Arról, hogy a híres emberek életében is történt olyan momentum, amit akkoriban nem, vagy csak kevésbé ismertek el. A rendhagyó kalendárium kapcsán persze a könyvtárban tovább lehet és érdemes kutakodni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baján nyílt meg a huszonötödik Tesco

Az ország 25. Tesco áruháza nyílt meg Baján; a 11,5 ezer négyzetméteres épületben 7.000 négyzetméter… Tovább olvasom