Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Rendkívüli árhullámok Észak-Magyarországon

Rendkívüli nagyságú árhullámok alakultak ki az észak-magyarországi folyókon a hatalmas csapadékmennyiség miatt - mondta az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályának vezetője péntek este az MTI-nek.
Csont Csaba közölte: a Sajó vízgyűjtőjén pénteken is komoly mennyiségű csapadék hullott, az elmúlt két napban leesett eső miatt szlovák területen újabb árhullámok alakultak ki. Sajópüspökinél 420 centiméter körüli tetőzési értékre számítanak, Sajószentpéternél 405, míg Felsőzsolcánál 480 centiméterrel tetőzhet a folyó.

A Hernád mellékvízfolyásain szintén rendkívüli nagyságú árhullám képződött, jelenleg Hidasnémetinél gyenge áradás tapasztalható. A következő órákban azonban áradás indul el és a vízállások a most kialakult 478 centiméteres legnagyobb vízszintek fölé emelkednek majd.

A Bódva felső szakasza és az Ida-patak lassan apad, ugyanakkor információk szerint a Torna-patak árhulláma még nem érte el a Bódvát. Hídvégardónál a folyó 332 centiméteres vízállással a tetőzés közelében van, Szendrőnél 322 centiméternyi a folyó vízszintje és a rakacai víztározó automatikusan apasztja a nagy mennyiségű vizet.

Csont Csaba kitért arra: Hídvégardónál 335, Szendrőnél 330 centiméter körüli tetőzésre számítanak.

Arról is beszámolt, hogy a Bodrog minden forrásfolyóján jelentős árhullám vonul le. A hazai területen Felsőbereckinél 715 centiméter a vízszint, itt 770 centiméteres vízállásra számítanak. Sárospataknál 649 centiméteren áll jelenleg a vízmérce, itt 700 centiméteres lehet a folyó vizének magassága.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak a T-Mobile hálózatából hívható a 1752

A Telenor és a Vodafone hálózatából nem tudják hívni a felhasználók a 1752-es számot, mert az csak a… Tovább olvasom