Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Rendkívüli belvízre kell számítani ezen a télen

Budapest - A hét közepén a leginkább veszélyeztetett területeken felmelegedés és további tíz-húsz milliméter csapadék várható, ami tovább növeli a belvízzel elöntött területek nagyságát. Ezen a télen rendkívüli belvízre kell számítani - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) hétfőn az MTI-vel.
Időszakosan enyhít a helyzeten a hétvégi lehűlés, így az elöntések nagy része le fog fagyni, de mivel a talajok már teljesen telítettek, az elkövetkező időszakban is minden további csapadék ott marad majd a területen.

Az OMIT közleménye szerint a következő két napban a lehulló csapadék mennyisége a Felső-Duna vízgyűjtőjén eléri a 15-25 millimétert. Ugyanennyi várható a Zagyvától a Hernádig terjedő északi, illetve a Szamostól a Körösökig terjedő keleti vízgyűjtőkön is. Az előrejelzések szerint a legtöbb eső a Felső-Tisza és a Bodrog környékén várható.

A felmelegedés miatt várható, hogy a vízgyűjtők alacsonyabb részein felhalmozódott hó elolvad, valamint az újabb esők tovább ronthatják a jelenleg kialakult árvízi és belvízi helyzetet - hangsúlyozták.

A múlt héten átlagosan húsz-negyven milliméter csapadék hullott le az ország területén, ennek hatására jelentősen megnőtt a belvízzel borított területek nagysága. Jelenleg 249 ezer hektárt borít belvíz, amiből 136 ezer hektár vetés-szántó, további mintegy 400 ezer hektár pedig vízzel teljesen átitatott, mezőgazdasági művelésre alkalmatlan terület. (A múlt hét közepén mintegy 168 ezer hektár állt víz alatt.)

A 47 víztározóban már több mint 55 millió köbméter belvizet tárolnak. A folyókon is jelentős vízszintemelkedések kezdődtek, így 783 kilométernyi védvonalon van készültség - írták.

Belterületen 130 település védekezik, Báránd, Földes, Csökmő, Mezősas, Újiráz, Abony, Örményes, Csanádpalota, Csanytelek, Szarvas, Murony, Gyomaendrőd, Kétsoprony, Kamut, Mezőberény és Telekgerendás harmadfokú készültséggel.

Külterületen 11 környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság - Budapest, Baja, Székesfehérvár, Pécs, Szombathely, Nyíregyháza, Miskolc, Debrecen, Szolnok, Szeged és Gyula - területén 65 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség.

Olvasóink írták

  • 2. szentmiki 2010. december 06. 20:47
    „segílyre”
  • 1. Vörcsi 2010. december 06. 19:58
    „Előbb-utóbb rá fognak jönni az emberek, hogy ujra kell ásni azokat a csatornákat amelyeket beszántottak, ki kell takarítani azokat amelyek még megvannak de a gaz és a nád benőtte akadályozva a víz folyását.
    Nem értem még mire várnak?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nehéz sorsú anyáknak segítenek önbizalmuk visszaszerzésében

Győr - A győri Szent Cirill és Method Alapítvány gyermekek és családok átmeneti otthonában élő nehéz… Tovább olvasom