Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Rendkívüli intézkedések: megérkeztek Ajkára az első kolontáriak

Kolontár, Devecser - Kiürítették Kolontárt szombat reggel, miután a gát tovább gyengült; Devecser nincs veszélyben. A szakemberek védőgát építését tervezik. Orbán Viktor kijelentette: a lakosok biztonságban vannak.
Felkészültünk a baj elhárítására, egy újabb gátszakadás esetén meg tudjuk védeni Devecser hatezer lakosát, és Kolontár polgárai is biztonságban vannak - mondta Orbán Viktor kormányfő azt követően, hogy a kabinet több tagjával megtekintette az ajkai zagytározó újabb repedését, amely 7 centiméteres. A kormányfő az ajkai tűzoltóságon rendkívüli nemzetközi sajtótájékoztatón azt mondta: félmillió köbméter iszap ömölhet ki a leszakadt sarkú tározóból a településekre, ezért került sor Kolontár 715 lakosának kimenekítésére. Az éjszaka folyamán hozott döntést délelőtt 9 órára végrehajtották, és Devecser 6 ezer lakóját is felkészítették egy hasonló intézkedésre.

Ezekre utalva a miniszterelnök úgy fogalmazott: "szomorúság, nyugtalanság van, pánik nincs". A honvédség 319 katonája és 127 járműje, valamint öt vasúti vagon készen áll az emberek esetleges kimenekítésére Devecserben, a települések határában minden szükséges műszaki eszköz és a szennyeződés közömbösítésére alkalmas anyag rendelkezésre áll - fűzte hozzá a kormányfő. A kiürített Veszprém megyei faluban megteremtették a vagyonbiztonságot - mondta Orbán Viktor.

Az első kolontári menekültek az ajkai sportcsarnokban


A kormányfő bejelentése szerint egy gát megépítésével próbálják elterelni az esetlegesen kiáradó iszapot, és megvédeni az emberek életét és értékeit. Olyan mértékben megsérült az ajkai vörösiszap zagytározója, hogy feltehetően ismét bedőlhet. Az összes magyarországi vörösiszap-tározó ellenőrzése már zajlik - erősítette meg kérdésre válaszolva a miniszterelnök.

A Mal Zrt. üzemének újraindítása kizárólag kormánydöntéssel lehetséges, ez a döntés egészen biztosan nem fog a hétvégén megszületni, leghamarabb hétfőn történhet - hangsúlyozta Orbán Viktor. "Ez az ügy nem úgy lesz elintézve, ahogy általában eddig szokás volt - mondta a felelősségre vonásra utalva, és hozzátette: "Magyarországon néhány hónapja új időszámítás kezdődött". Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, jelenleg még nincs olyan információ, amely alapján az emberi felelősség voltát pontosan meg tudnák állapítani, de határozottan állítja, hogy emberi felelősséget kell keresni.

A kormányfő az ajkai tűzoltóságon rendkívüli nemzetközi sajtótájékoztatón. Fotó: Kallos Bea/MTI
A kormányfő az ajkai tűzoltóságon tartott rendkívüli nemzetközi sajtótájékoztatót
Fotó: Kallos Bea/MTI

Devecsert egyelőre nem kell kitelepíteni, erre csak a zagytározó esetleges átszakadása esetén lesz szükség, de a lakosoknak fel kell készülniük az esetleges kitelepítésre - mondta Dobson Tibor kárfelszámolási szóvivő szombat reggel az MTI-nek. Hangsúlyozta: Devecser lakosságának az esetleges kitelepítésre kell felkészülnie, de erre még nincs szükség.

Helikopterekkel ellenőrzik az ajkai vörösiszap-zagytározó sérüléseit és vízszintjét, ennek ismeretében döntenek a szükséges védekezési munkálatokról. Az MTI tudósítója a kiürített Kolontáron megtudta azt is, fokozott készültséget rendeltek el a katonaság, a rendőrség és a légierő állománya körében, továbbá egy másik MD-500 helikopter is készültségben áll, speciális felderítő eszközökkel, köztük hőkamerával és mérőműszerekkel. Az eddigi megállapítások szerint a zagytározó északi oldalán keletkeztek újabb repedések és szakadások.

Félmillió köbméter vörös iszap zúdulhat Kolontárra és környékére. Galéria: MTI


Mintegy ötven, a kora reggeli órákban kitelepített kolontári lakos már megérkezett az ajkai befogadóállomásra.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjének szombaton tíz órakor kiadott tájékoztatása szerint a kitelepítés folyamatosan zajlik, Ajkán három befogadó állomás várja az embereket. Rendben történik a lakosság szállítása a befogadó helyekre, az embereket összeírják, egészségügyi ellátásuk megoldott.

A befogadó helyen a Krízis Intervenciós Csoport önkéntes pszichológusa mellett gyerekekkel foglalkozó szakemberek is jelen vannak.

Kiürítették Kolontárt, Devecser nincs veszélyben

Nincsenek veszélyben Devecser lakói és épületei, és ha a védőgát Kolontáron elkészül, az esetleg kizúduló vörösiszap elkerüli a Veszprém megyei kisvárost - nyilatkozták szakemberek szombat reggel az MTI tudósítójának.

Kiürítették Kolontárt. Fotó: Juhász Bálint/MTI
Kiürítették Kolontárt. Fotó: Juhász Bálint/MTI

A szakértők egy négyszáz méter hosszú, négy-öt méter magas gátat építenek, amelynek koronateteje hat méter, az alja pedig húsz méter széles lesz.

A gát kettészeli majd a vörösiszappal elöntött Kolontár települést, ezzel megvédik a hétfői áradatban épen maradt településrészt. A 8-as útig vezető védőgátat úgy építik, hogy ha ismét vörösiszap ömlene Devecser határába, az a település lakóházaitól messzebb terüljön el.

Szakértők szerint a sűrűbb tartalmú iszap lassabban árasztaná el ezt a részt, és a védőgát képes megmenteni Kolontárt, illetve Devecsert.

Hétfőn az Ajka melletti zagytározó gátjának szakadása után a vörösiszap-áradat Kolontáron 35, Devecseren 273, Somlóvásárhelyen 14 házat öntött el és több mint 40 utcát tett járhatatlanná.

A katasztrófa eddig hét ember halálát okozta, egyet még keresnek. Közel 150 ember szenvedett égési sérüléseket az erősen lúgos tartalmú iszaptól.

Orbán Viktor Kolontáron tartózkodik. Fotó: Juhász Bálin/MTI
Orbán Viktor Kolontáron tartózkodik. Fotó: Juhász Bálint/MTI

Egyetlen logisztikai intézkedéssel ki tudjuk menekíteni Devecser lakosságát, az ehhez szükséges technikai feltételek rendelkezésre állnak - jelentette ki Hende Csaba honvédelmi miniszter az MTI-nek a kiürített Kolontáron szombat reggel.

A miniszter elmondta, hogy 127 katonai jármű áll készen arra, hogy szükség esetén háromezer embert azonnal el tudjanak szállítani a veszélyeztetett körzetből. Az emberek esetleges elszállítását közúton és vasúton egyaránt biztosították.

A szakemberek felhalmoztak a közelben a közömbösítéshez szükséges minden anyagot, hogy egy esetleges katasztrófa esetén meg tudják menteni a Dunát.

Akkor kezdték meg Kolontár kiürítését, miután a megsérült 10-es kazetta gátja tovább gyengült. Fotó: Juhász Bálint/MTI
Akkor kezdték meg Kolontár kiürítését, miután a megsérült 10-es kazetta gátja tovább gyengült.
Fotó: Juhász Bálint/MTI

A sajtótájékoztatók előtti események

Egy négy-öt méter magasságú védőgát építésével akarják megmenteni Kolontárt a szakemberek egy esetleges újabb gátszakadástól - közölték az MTI helyszínen lévő tudósítójával szakemberek a teljesen kiürített veszprémi település polgármesteri hivatala előtt.

Tájékoztatásuk szerint a hármas körgát építése közben erős elmozdulásokat, szakadásokat mértek a már megsérült tározónál, ezért döntöttek a település azonnali kiürítéséről, az ott élő mintegy 800 ember már el is hagyta a falut.

A szakemberek az MTI tudósítójának azt mondták, egy 40 méter hosszú, négy-öt méter magas, kőből és földből épített gáttal szelik ketté a települést, hogy az alacsonyan fekvő részen esetleg átfolyó újabb vörösiszap-lavina ne veszélyeztesse a hét eleji katasztrófában épen maradt házakat.

A gát építésének tervezése hajnalban kezdődött, már fejtik a bányákban a megépítéséhez szükséges köveket,  hamarosan el is kezdik az építést, és várhatóan két napon belül befejezik.

A gátat úgy építenék, mint egy autópályát, ami egy gyengébb, láposabb talajra épülne: vagyis a talajt 50 centiméter mélyen "legyalulják", geotextíliát terítenek rá, és arra épül fel egy terméskő prizma, majd földből készül rá a zárótöltés.

A gát a település közepén, az elöntött terület szélén, a polgármesteri hivatal, illetve a templom mellett húzódik majd, egészen a 8-as útig, így védve lesz Kolontár területének fele.

Védőgát építését tervezik, hogy megmentsék Kolontárt. Galéria: MTI

Ahhoz, hogy a gátat meg tudják építeni, feltehetően több házat el kell dózerolni, s a munkához szükséges emberi erő és gépi eszköz helyszínre szállítását már szervezik. A nap 24 órájában megfeszített tempóban dolgoznak majd a gáton, és várhatóan hétfő hajnalra elkészülhetnek.

Lasztovicza Jenő, a Veszprém megyei védelmi bizottság elnöke az MTI tudósítójának azt mondta, a lakosság kiürítésére "elővigyázatossági szempontból, az állampolgárok biztonsága érdekében volt szükség", és várhatóan két-három napon belül, a védőgát megépítését követően térhetnek vissza otthonaikba. Ellátásukról a polgári védelem és a katasztrófavédelem gondoskodik, a szomszédos Ajka városban befogadó állomásokat létesítettek.

Kiürítették Kolontárt

Több száz katonai teherautó tartózkodik Devecseren, illetve a már teljesen kiürített Kolontáron és a két település közötti utakon, a területet helikopter őrzi folyamatosan.

A hatóságok felkészültek arra, hogy szükség esetén Devecsert is kiürítik. Felszólították Devecser lakosságát, készülődjön az esetleges kitelepítésre, és pakolja össze egy táskába a legszükségesebb dolgait; rendőrségi hangszórós autó járja az utcákat, mindenhol katonákat és rendőröket lehet látni - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről szombat reggel.

Iszapömlés: vörös zagy, amely tízezrek életét tette tönkre pillanatok alatt. Galéria: MTI

Néptelenné vált Kolontár, miután szombatra virradóra teljesen kiürítették a falut. A lakosok már korábban is "halott falunak" nevezték településüket, ahol az utcákon most csak katonákat, rendőröket és mentősöket, valamint tűzoltókat lehet látni, és autóbuszokat, amelyek arra várnak, hogy az esetleg még itt maradt embereket Ajkára szállítsák.

A televízióstábok elhagyták a falut, csak néhány külföldi társaság műholdas autójának elszállításáról intézkednek még a rendőrök.

Minden üzlet bezárt, az emberek némán és csendben vették tudomásul, hogy saját biztonságuk érdekében el kell hagyniuk az otthonukat. Az MTI helyszínen lévő tudósítójának azt mondták, "ennél már csak jobb lehet, hiszen odavan mindenünk".

A faluba érkeznek a munkagépek, hogy elkezdjék a gát építését, a szakemberek már jelölik az építési területet. A térség fölött órák óta katonai helikopter köröz, és figyelemmel kíséri a kiürítés folyamatát, valamint a Kolontártól néhány kilométer távolságra lévő zagytározót.

Akkor kezdték meg Kolontár kiürítését, miután a megsérült 10-es kazetta gátja tovább gyengült - jelentette a falu közeléből az MTI tudósítója. Kolontár területén a rendőrség hangszórókon értesítette a lakosságot a kitelepítésről.

Az első információk szombat reggel

Kolontár kiürítéséről döntött a Pintér Sándor belügyminiszter vezetésével szombat kora reggel a helyszínen összeült védelmi bizottság - közölte Dobson Tibor katasztrófavédelmi szóvivő az MTI-vel. Sok önkéntes felajánlást érkezik a segítségnyújtásra, ezeket nagyon köszönik, de most nincs szükség rá - hangsúlyozta.

Kolontárra érkezett Orbán Viktor miniszterelnök, miután a helység kiürítéséről döntött a szombat kora reggel a helyszínen összeült védelmi bizottság - közölte Dobson Tibor katasztrófavédelmi szóvivő az MTI-vel. Orbán Viktor miniszterelnök mellett megérkezett Hende Csaba honvédelmi miniszter, Hatala József országos rendőrfőkapitány és Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató, akik a védelmi szakemberekkel együtt a gáthoz mentek, hogy a kabinet több tagjával megtekintsék az ajkai zagytározó újabb repedését, amely 7 centiméteres - jelentette az MTI helyszínen lévő tudósítója.

Olvasóink írták

229 hozzászólás
 • 229. jozko 2010. október 10. 16:44
  „A Honvédség közel fele tábornok.
  Csak a "sorállomány" van jelen a mentésnél.
  A fronton is kb. ez lenne a helyzet!

  A mentésre és a kárenyhítésre csak az állam tud hirtelen olyan erőket és eszközöket mozgósítani, amik hatásosak lehetnek!
  A vizsgálatok befejeztével a felelősök, biztosítóik kötelezettsége, kártérítési kötelezettsége is nyilván felmerül!
  Talán nem ártana zárolni egyet s mást, nehogy hirtelen kifoggyanak minden forrásból...

  Az, hogy a szakemberek véleménye, a segítés minden megnyilvánulási formája nem teljes egészében publikus, az természetes.
  Pánikkeltésre, elbagatellizálásra nincd szükség.
  Más kérdés, hogy asajtó felületes tájékozottsága éppen ezt okozza!”
 • 228. koxos 2010. október 10. 16:21
  „egy gátat nem tudunk befércelni annyira szarok vagyunk mi lenne ha egy hömpölygő folyó lenne mögötte mindenki lesi hol a lové szégyen”
 • 227. achilleus 2010. október 10. 11:06
  „Szerintem a jelentés is hasonló lenne, ha a "cég" készítené: /Mexikói öböl/
  "(...) Emberi és technikai hibák vezettek a (...) szerencsétlenséghez - áll az ...társaság jelentésében, amit a belső vizsgálat nyomán készítettek el a szakértők. A mintegy 200 oldalas összegzés szerint ,,nem egy tényező okozta a .... tragédiát", hanem több cég, illetve munkacsoport döntései miatt (...). A jelentés szerint ,,összetett, összefüggő technikai hibák, rossz emberi döntések, mérnöki hiba és kommunikációs zavarok" vezettek a balesethez, amelyben 11 munkás halt meg. A BP a torony tulajdonosát, a Transocean vállalatot, és a kút alapozását készítő Halliburton vállalatot is okolja a balesetért. A jelentés szerint a cementalapozást rosszul végezték el, (...) Mint kiderült, nem sikerült a nyomáspróba, ennek ellenére a BP és a Transocean mégis elfogadta azt, a kút automatikus zárószelepe pedig szintén nem működött. A vizsgálati anyag 25 ajánlást is tartalmaz, hogy a hasonló balesetek elkerülhetők legyenek a jövőben.”
 • 226. achilleus 2010. október 10. 10:56
  „A párhuzamok sora fedezhető fel:
  (....) a kormány minden lehetséges eszközt felhasznál annak megakadályozására, hogy a szennyeződés partot érjen /PARTOT ÉRT, ÓRIÁSI KÁROK KELETKEZTEK - Ach/, mérsékelni lehessen a következményeket, és minél előbb leállítsák a mélytengeri szivárgást. Ez utóbbi a legkorszerűbb alkalmazott technika ellenére több napot vehet igénybe - tette hozzá /HÓNAPOKIG SZIVÁRGOTT - Ach/.

  Obama azt is hangsúlyozta, a szivárgásért az elsüllyedt olajplatformot üzemeltető BP a felelős, a brit olajcégnek kell megfizetni a kárelhárítás költségeit. A cég elismerte teljeskörű felelősségét, kárpótlást ígért a károsultaknak. A BBC azt írja, szakértők szerint több milliárd dollárba kerülhet a szennyezés eltakarítása. A Fox News szerint egyre több bírálat éri a kormányt és a BP-t, amiért nem tettek meg mindent a katasztrófa elhárítására. A Gulf Restoration Network természetvédelmi szervezet szerint az olajtársaság fejlesztési tervét, ami alapján a szóban forgó platformot is megnyitották, a Bush-kormány engedélyezte. A gond az, hogy ez a fejlesztési terv nem tartalmazott ,,katasztrófa-forgatókönyvet", (...)"”
 • 225. achilleus 2010. október 10. 10:44
  „223. hozzászólás Ebgondolat 2010.10.10. 10:22
  Meddig rágódsz még ezen? A kárt nem tudják megfizetni, mert az lényegesen nagyobb, mint a cég értéke (ami most nulla, sőt negatív) Mellesleg le kellene már szokni arról, hogy az állam ingyen ad (adófizetői) pénzt például bankoknak. Másutt ilyenkor a bank részesedést ad, nálunk /de itt-ott másutt is/ meg elveszi a zsét, utána kiosztja a menedzsmentnek jutalomként. Na ebből elég! Ha ezt a céget részvényesítjük, akkor az alaptőkéje nulla, vagyona negatív, ergo fizetésképtelen vagy belátható időn belül azzá válik (a dolgozók felé is!). Vagy az állam engedje el az okozott kár megtérítését????????? Csak akkor lenne képes működni, de ezt már leírtam: 218.
  Talán a British Petrol példáját párhuzamba lehet állítani, azzal a különbséggel, hogy ők vállalták (és ki is tudják fizetni) a kártérítést. (Igaz az elején azok is nagymellénnyel nyilatkoztak.) De aztán be lettek fenyítve: "(...) A Mexikói-öböl mentén élő érintett közösségek megnyugtatására Obama azt mondta: a kormány "teljes mértékben felkészült" arra, hogy teljesítse kötelezettségeit irányukban. Az elnök kifejtette: a krízishelyzetért a végső felelősség a British Petroleum (BP) olajcéget terheli, amely a múlt csütörtökön elsüllyedt olajfúró tornyot üzemeltette. Arról tájékoztatott: megbízta Ken Salazar belügyminisztert, hogy 30 napon belül készítsen jelentést a balesetről. A jelentésben szerepelnie kell annak, hogy milyen intézkedéseket kell hozni a jövőbeni olajszivárgások megelőzésére. Azt is kijelentette, hogy az amerikai energiapolitikának továbbra is fontos része az olajkitermelés, amelyet azonban felelősségteljesen kell végezni, megóvva a munkásokat és a környezetet. Közölte: bármilyen új olajfúrási engedélyt csak akkor lehet kiadni, ha megfelelő biztosítékok lesznek az olajszivárgások megelőzésére és kezelésére.(...)"

  ----mellesleg Obama is "prejudikált" mint a fentiből látható, 2010. május 1.”
 • 224. achilleus 2010. október 10. 10:27
  „Azoknak, akik "hiányolták": 2010-10-09 12:22 - (...) 2010. október 8-án (...) Viktor Zubkovot hivatalában fogadta Orbán Viktor miniszterelnök is." - (Talán nem szükséges hangsúlyoznom ezt miért tartom fontosnak ide beidézni.)”
 • 223. Ebgondolat 2010. október 10. 10:22
  „222. hozzászólás achilleus 2010.10.10. 09:52
  A probléma az: orbán már jóval azelőtt kijelentette, hogy ezek az emberek nem vezethetik tovább SAJÁT cégüket, hogy jogászokkal megvizsgáltatta volna a lehetőségeket illetve bármilyen vizsgálat lezajlott volna a baleset körülményeit illetően!!!”
 • 222. achilleus 2010. október 10. 09:52
  „221. hozzászólás Ebgondolat 2010.10.10. 09:30
  Orbán immáron n-edszer idézett nyilatkozatában elmondta, hogy jogászokkal megvizsgáltatja a kérdést. Amúgy pedig ez a cég, ha nem zrt lenne, azaz lennének részvényei a tőzsdén, már nem érne semmit. (A katasztrófát egyébként szépen árazzák a piacok a forint árfolyamán, kb. 5 Ft-ot esett a euróhoz viszonyítva 2-3 nap alatt).”
 • 221. Ebgondolat 2010. október 10. 09:30
  „218. hozzászólás achilleus 2010.10.10. 09:10
  Van ebben némi logika, az tény!! A kérdés az, a jogszabályok lehetővé tesznek-e ilyesmit vagy a kormány önkényesen a régi időket visszaidézve újra elkezdi az államosítást...”
 • 220. achilleus 2010. október 10. 09:24
  „176. hozzászólás lidi 2010.10.09. 20:48
  Most olvasom visszafelé haladva. Ritka gyermeteg hozzászólás, válasz rá a 218-as.
  (Újabban valami "szeressétek s gazdagembereket" propaganda indult, a volt állampárt utódpártja szimpatizánsai szervezésével? Persze ez a generál "gazdagemberellenesség" éppoly kamu, mint a fasizmus-nácizmussal való riogatás. Ezzel majd a végén tényleg kialakítanak valami ilyesmi fílinget, végülis ez az eszmerendszerük alapja. Cseles, ha azt már tudják, hogy ha ők kiállnak valami mellett, azt aq többség előbb-utóbb megutálja. (Nyilván ezt egyesek nem tudatosan teszik, hanem "jószándékból".)”
 • 219. achilleus 2010. október 10. 09:12
  „200. hozzászólás QM 2010.10.09. 22:39
  A honvédség részt vesz a munkákban. (Tényleg ennyire teljes a tájékozatlanság?)”
 • 218. achilleus 2010. október 10. 09:10
  „Kiindulva abból, hogy az állam meg akarja tartani a munkahelyeket: Az államosítás egy szükséges rossz. Ezek a tulajdonosok (szennyező fizet elv) akkora kárt okoztakakár gondatlanságból, akár "ártatlanul", hogy nem képesek kifizetni az okozott kárt. Ezért az államnak kell helytállnia HELYETTÜK. Az állam két dolgot tehet: 1) behajtja az ellenértéket, ahogy tudja (elveszi a gyárat), vagy a tulajdonosoknál hagyja (ez nem járható, mert azok nem fizettek). Utóbbiból az adódik, hogy semmilyen kár nem térül meg, a bűnösök büntetlenül műsoroznak tovább. Ellenben, ha a gyárat az állam átveszi, akkor alkalmas időben azt ÚJRA, TISZTESSÉGES feltételek mellett privatizálni tudja, az ebből adódó bevétel a kárenyhítés költségeit némileg kompenzálhatja, és - ami a lényeg - a munkahelyek folyamatosan fennmaradnak.”
 • 217. achilleus 2010. október 10. 09:01
  „212. hozzászólás Rozsdás 2010.10.10. 01:45
  Ott vannak. Orbán Viktor a sajtótájékoztatón külön is megemlítette őket, például a műszaki egyetemről helyszínre érkezett mérnökprofesszorokat.”
 • 216. THK 2010. október 10. 08:25
  „moderálva”
 • 215. valoperes_zugugyved 2010. október 10. 06:01
  „moderálva”
 • 214. valoperes_zugugyved 2010. október 10. 06:00
  „én arra lennék kiváncsi hogy a "szocik" mennyit adakoztak...
  más
  beszámoltak a Jobbikos képviselök hogy mennyi szemetet szoktak hagyni maguk utan a "szocik" a nemzet házában...
  szégyen!
  ahol sok eldobott papir meg zsebkendö van -na ott ülnek a "szocik"
  a mi pm-ünk is ilyen?”
 • 213. nagypappa 2010. október 10. 03:29
  „Kellene nyitni egy honlapot ahol név szerint látni lehetne ki mennyi segéllyel támogatta a szerencsétleneket.
  Külön listában sorolnám fel a milliárdos lista, az országgyűlési képviselők, vállalkozások, vállalkozók, orvosok, nyugdíjasok hozzájárulásait.
  Tanulságos lista lenne.”
 • 212. Rozsdás 2010. október 10. 01:45
  „Nagyon tisztelem az ország és a kormány hozzáállását,emberségből vizsgáznak most!!
  Hiányolom viszont a szakemberek munkáját!!!A vízügyi szakembereken kivül a gátépítéshez nem ért senki és sehol nem látom ezen szakértők megjelenését az újabb katasztrófa elhárításában !
  Mos veszni kell mindennek vagy menthető a veszélyeztetteknek mondott települések??”
 • 211. Ebgondolat 2010. október 10. 01:37
  „Úgy látszik vagyunk egy páran, akik sose alszanak.... :DD”
 • 210. barkzso 2010. október 10. 01:33
  „Akkor nem fog vörösiszap képződni?

  De fog, csak a rekultiválást is meg fogják csinálni (de egyébként jól lezsírozták az akkori szocik ezeket a haveri privatizációs szerződéseket ne aggódjatok nem lehet ezeket csak úgy felbontani).
  Nem úgy mint az fletó és az elvtársaitok akik a tényleges érték 1,5 milliárd forint (a vásárláskori érték!!) helyett 10 millió forintért vehették meg ezt a timföldgyárat azzal, hogy megcsinálják ám semmit nem csináltak csak raboltak most meg széttárják a karjaikat és motyognak ilyesmiket: nem mi vagyunk a hibásak hanem a marslakók a a napsugarak beesési szöge stb...
  Kritikátlan tulkok vagytok, remélem a ti házatokat is elviszi egy hasonló szoci privatizátor "természeti" katasztrófája.”
229 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hárman haltak meg a frontális ütközésben

Hárman meghaltak abban a balesetben, amely kedd délelőtt történt a Vas megyei Csepreg és… Tovább olvasom