Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Rendkívüli ülést javasolnak

A láncszavazás kiküszöbölését célzó törvénymódosítás érdekében – ha az Országos Választási Bizottság (OVB) csütörtöki döntése ezt szükségessé és lehetségessé teszi – rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez a jövő hétre a négy parlamenti párt az Országgyűlés elnökénél.
Erről az MSZP, a Fidesz, az SZDSZ és az MDF képviselői állapodtak meg a választásokra országos listát állító tíz párt képviselőjének szerdai budapesti egyeztetésén. A rendkívüli ülés összehívását Rogán Antal, a Fidesz kampányfőnöke vetette fel a megbeszélésen, amely az MSZP kezdeményezésére sajtónyilvános volt. Rogán Antal jelezte, hogy pártja elkészítette a választási eljárásról szóló törvény módosítását célzó indítványát.
Az OVB csütörtöki ülésének összehívását a testület elnöke, Szigeti Péter jelentette be az egyeztetésen. Az OVB határozni fog arról, hogy a külföldi szavazóhelyeken a következő hét végén kezdődő parlamenti választások függvényében hozhat-e még döntést az Országgyűlés a törvénymódosításról.
Az Országos Választási Bizottság dönt a pártok kölcsönösen támogatott javaslatairól, amelyek között szerepel, hogy a választási csalások megakadályozása érdekében a szavazólapokat mindkét oldalon hivatalos pecséttel jelöljék meg az urnába helyezés előtt, ne használjanak borítékokat, ne lehessen kivinni a szavazóhelyiségből a szavazólapokat, illetve a szavazatszámláló bizottságok tagjai ne használhassanak jeltovábbító eszközt. Az egyeztetésen Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese is támogatta a Fidesz által felvetett javaslatokat a láncszavazás kikü-

szöbölése érdekében.
Az OVB elnöke egyetértését fejezte ki a pártok által felvetett javaslatokkal, ugyanakkor megjegyezte: négy év alatt lett volna lehetőség a törvénymódosításra, ehhez képest március 28-án került előtérbe egy négy évvel ezelőtt felmerült probléma.
A Fidesz által összehívott szerdai egyeztetésen az SZDSZ-t Horn Gábor kampányfőnök, az MDF-et Herényi Károly frakcióvezető képviselte. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

lajtos javulóban

Lajtos Dávid, a Győri ETO csatára megsérült a Tatabánya elleni bajnoki mérkőzésen. A hétvégén… Tovább olvasom