Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Rendőrök igazoltattak gárda-egyenruhásokatt a Jobbik megemlékezése után

Botrányos jelenetek, dulakodás helyszíne volt Debrecen főtere csütörtök este, amikor a Jobbik és a magukat az új magyar gárda tagjainak nevezők október 23-ai megemlékezése után rendőrök igazoltatták a gárda egyenruhás tagjait - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.
Miután a rendezvény a Szózat és a Székely himnusz eléneklésével befejeződött, rendőrök vették körül a Kossuth- szobor előtt felsorakozott gárdistákat, elzárva őket a mintegy 200-300 civil résztvevőtől.

A téren lévők indulatosan szidalmazták, hazaárulózták a sorfalat álló, illetve az igazoltató rendőröket, s kifogásolták, hogy mellényüktől nem látszik az azonosító számuk.

Az igazoltatott gárdisták között volt az úgynevezett új magyar gárda mozgalom országos főkapitánya és hajdú-bihari kapitánya is.

Az egyik gárdatag a rendőri intézkedés közben igazoltatta a helyszínen civil ruhában jelenlevő rendőrkapitányt, akinek a felmutatott igazolványát le is fényképezte.

Komolyabb dulakodás egy ízben alakult ki, amikor a rendőrök kiemeltek a gárdisták közül egy tagot. A két rendőrre - akik elvitték a helyszínről a őt - rácsimpaszkodott egy idős asszony, és szidalmazta az intézkedőket. Az asszony később rosszul lett, mentőt hívtak hozzá, de rövid kezelés után elengedték.

A tömeg ovációval fogadta az egyik helyi szónok közlését, miszerint "a rend a rendőrség megérkezéséig tartott", s feljelentést tesznek az intézkedő rendőrök ellen.

Uzonyi Attila rendőr alezredes, debreceni rendőrkapitány az MTI érdeklődésére csupán annyit mondott: történt előállítás, a részleteket később közlik.

Az igazoltatás után a rendőrök elvonultak, jelenleg a Nagytemplom melletti területen várakoznak.

Többen még a téren vannak, értékelik a történteket. Az immár 1131 napja minden este kormányellenes tüntetést tartó debreceni Kossuth térieknek 22 óráig van területfoglalási engedélyük a helyszínre.

Olvasóink írták

 • 3. Apollo 2009. október 23. 08:37
  „Még szép hogy igazoltatták őket, egy jó párat még elő is állíthattak volna belőlük.”
 • 2. dodó 2009. október 22. 20:58
  „"Három évvel ezelőtt, 2006. október 23-án tízezrek gyűltek össze Budapesten, hogy méltóságteljesen megemlékezzenek az 1956-os magyar forradalomról és szabadságharcról, amelyet népünk a kommunista diktatúra ellen vívott. A békésen megemlékező tömeget három évvel ezelőtt rendőrruhába bújt azonosító jel nélküli terroristák tiltott fegyverekkel verték szét, vélhetően a kommunista diktatúra utódpártjának politikai megrendelésére - közölte Szegedi Csanád jobbikos EP-képviselő. 1956 után, 50 év elteltével ismét magyar vér folyt Budapest utcáin.

  Ezen a héten, pénteken, október 23-án, 15 órakor a Deák téren ismét több ezren fognak megemlékezni 1956-ról. Mi, a Jobbik EP-képviselői több képviselőtársunkkal együtt, például Andreas Mölzerrel, Bruno Gollnischsal a helyszínen fogunk ügyelni a megemlékezők testi épségére.

  Szegedi Csanád közölte: az Európai Parlament plenáris ülésén nemzetközi megfigyelőket hívott Budapestre és külön kérte Jerzy Buzek Urat, az Európai Parlament elnökét, hogy figyelmeztesse a magyar rendőri vezetőket az Európai Emberi Jogi Egyezmény betartására.

  A jobbikos politikus felhívta a magyarországi rendőri vezetők figyelmét: egyetlen rendőri jogsértés sem fog személyi következmények nélkül maradni."”
 • 1. Otaku 2009. október 22. 20:08
  „ÖÖröm látni, hogy miután szeretve tisztelt rendőrségünk teljesen felszámolta a vidéki lés fehérgalléros bűnözést, városainkban és faluhelyeinken béke és nyugalom uralkodik immáron, ezek után könnyen teremt pénzt, paripát, fegyvert az ellenforradalmi klerikális reakciós fasiszta hordák megfékezésére is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Október 25-én kezdődik a téli időszámítás

Október 25-én, vasárnap kezdődik a téli időszámítás; hajnali három órakor 2 órára kell visszatekerni… Tovább olvasom