Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Rendőrségi nem a Civil Mozgalom élőláncos tiltakozására

Az Alkotmánybíróság elfogadhatatlan ítélete ellen szerettek volna tiltakozni az országgyűlési képviselők elszámoltatása miatt indított népszavazási kezdeményezés támogatói.
Élőlánccal, gyertyával a kézben akarták kifejezni nemtetszésüket a Civil Mozgalom szimpatizánsai. A helyszín a Kossuth tér lett volna.

Mint ismeretes Seres Mária magánszemélyként kezdett aláírásgyűjtésbe tavaly októberben. Kezdeményezését több mint 600 ezren támogatták. A parlament áprilisban már döntött a népszavazásról, ám négy személy megtámadta az országgyűlés határozatát. Ezeket az indítványokat bírálta el az Alkotmánybíróság a múlt héten, továbbá figyelembe vette, hogy időközben a parlamentben elfogadtak egy törvénymódosítást, amely szintén rendezni akarta a képviselői javadalmakat. A négy indítványt ugyan elutasította, de az új törvény miatt okafogyottá nyilvánította a népszavazási kezdeményezést.

Seres Mária szerint az új törvény továbbra sem teszi kötelezővé a számlával való elszámolást, viszont megemeli a képviselők fizetését – így ciklusonként kb. 3 milliárd forinttal kerül többe az adófizetőknek a 386 honatya. Az sem elfogadható, hogy akkor kezdtek hozzá a törvényalkotáshoz, amikor már határozatot hoztak arról, hogy legyen népszavazás. A népszavazásokat alkotmányos védelem illeti meg. Semmiféle beavatkozás nem megengedett még az országgyűlésnek sem, hisz könnyen hozhatnak olyan törvényt, ami értelmetlenné tesz egy népszavazást, de aztán a törvényt bármikor módosíthatják, visszavonhatják. Az, hogy törölték a költségtérítés fogalmát, egyértelmű beavatkozás, és mind a Köztársasági elnöknek, mind az Alkotmánybíróságnak ezt a ténykedést el kellett volna utasítani, ám egyikük sem tette.

A szelíd élőláncos tiltakozást július 23-án, csütörtök estére tervezték, de kérésüket a rendőrség elutasította arra hivatkozva, hogy akadályoznák a forgalmat.

A szervezők 300 főt vártak – ám a rendőrség szerint a tömeg felduzzadhat, és akkor elállná a villamos útját, vagy az úttestet. A közlekedésrendészeti szakvélemény szerint a tervezett demonstráció 3 órája alatt akár tízezres nagyságrendű ember közlekedése hiúsulhatna meg. Az ő mozgásszabadságuk a gyülekezési jognál előrébb való – ezért megtiltották a rendezvényt.

– Nem értem hogyan akadályozhatnánk a forgalmat egy Parlament körüli élőlánccal? Ez nem nagygyűlés – nem lett volna színpad, se szónokok, se hangosítás – mondja Seres Mária, aki egyben a Civil Mozgalom vezetője. – Egymás mellett álltunk volna közvetlenül a Parlament épülete körül. Ám ha nem gyülekezhetünk Budapesten a Kossuth téren, akkor majd gyülekezünk a vidéki falvakban és városokban. Építjük a Civil Mozgalom országos hálózatát, és határozott szándékunk, hogy elindulunk tavasszal az országgyűlési választáson. Végre felelős képviselőkre lenne szüksége az országnak, nem pedig anyagias politikusokra!

A rendőrség tiltó határozatára Seres Mária így reagált: -– Nem tudom, meddig lehet még feszíteni a húrt… Nem keserített el a hozzáállásuk – viszont a tanulságot levontam.

Olvasóink írták

 • 13. flexsnake 2009. július 25. 22:48
  „9. a rendőrség mióta van ,,hatalmon"? Súlyos fogalomzavaraid vannak. A forgalmat zavarná ezért nem engedélyezik. Nehéz felfogni? Aki nem kekec az megrendezheti máshol is.”
 • 12. bo 2009. július 24. 22:42
  „Magyarországon nincs kormányzásra alkalmas egyesülés, tehát az előrehozott választások csak pénzkidobás volna az adónkból! Fityesz, jobbik, maszop- egy a céljuk: teljen a zseb! (Nem a polgároké!)”
 • 11. Power 2009. július 24. 20:12
  „Az Országgyűlés feloszlatása nélkül minden marad a régiben. Előrehozott parlamenti választások nélkül minden marad a régiben.”
 • 10. bo 2009. július 24. 11:23
  „Oda jutunk, hogy vissza állítják az egypárt rendszert, és menten beállhatunk a sorba Észak-Korea után!”
 • 9. .suhym. 2009. július 24. 06:37
  „Nagyon nagy bajok lehetnek, ha a hatalmon lévők ennyire félnek a civilektől, hogy egy ártalmatlan megmozdulást nem engedélyeznek.
  Bizony a demokrácia velejárói a tüntetések, mivel az emberek ezzel az egyetlen módszerrel tudják kifejezni, ha valamivel nem értenek egyet, és egy normális országban, ami nem rendőrállam, ezt meg is tehetik.”
 • 8. flexsnake 2009. július 23. 18:35
  „Fáj az igazság? El lett fogadva egy módosítás. Arra sincs garancia hogy népszavazás, törvény és másnap nem törlik el.
  Ez már csak hatalomvágyról szól nem civil kezdeményezésről. Megjelentek a haspókok merőkanállal :D
  Meg kellene végre érteni hogy az ilyen tüntetéseknek semmi értelme. Megunod és hazamész :D
  Akinek nem tetszik mehet vissza keletre hazát keresni.”
 • 7. 620829 2009. július 23. 14:52
  „EZ IGEN-A RENDŐREINK...AZAZ SÜNDÖREINK ISMÉT A CSÚCSON.......A CIVIL FELVONULÁS AZ GOND, DE HA ROMASEREG HALAD PL SIÓFOKON AZ NEM GOND....HOGYAN LESZ ÍGY HITELES A MÉRNI TUDÓ SZOLGÁLUNK ÉSVÉDÜNK???????”
 • 6. c3po 2009. július 23. 12:22
  „Ezekszerint a Kossuth téren (ahol katonai ceremóniákat is tartottak) soha többé nem lesz semmiféle rendezvény??? Mikor takarítja már el valaki ezt a szemetet az országból?”
 • 5. dodó 2009. július 23. 11:16
  „A jogállam jogalkalmazó hatóságai teljesen jogosan védik a jogszerűen miniszterkedő jogtudós drazsé elvtársat és még jogszerűbb intézkedéseit a jogtalanul demonstráló jogfosztott kellemetlenkedő jogalanyoktól.”
 • 4. comet 2009. július 23. 09:24
  „Angliában a képviselők egy részének elszámolatlan költségtérítéseiből, azaz pofátlan csalásából, lemondásokkal kísért botrány lett, és vissza kell fizetniük az összeget. Nálunk a parlamentbe szorult tolvajbanda ezután mégtöbbet szedhet ki a közösből, és még honatyáztatják is magukat.
  Egyetértek 2. Nostradamussal és a jogtalanul felvett költségtérítés visszafizettetése mellett szorgalmaznám a ´honatya´ szó mellőzését is mert ez a csürhe még az egyszerű ´képviselő´ megnevezésre is méltatlan.
  Az alkotmánybíróság és köztársasági elnök sajnos belesimul a politika mocsarába, annak részét képezik, pedig nekik attól elkülönülten kéne állni.”
 • 3. trainman 2009. július 23. 08:57
  „A Meleg Büszkeség felvonulása nem zavarja a forgalmat? Már megint ez a kettős mérce!
  A képviselőink meg csak a saját zsebüket képviselik, és magasról leszarják a választóikat! Ez a kutyakomédia, amit eljátszottak, az az emberek arcul köpése volt!Meddig akarják még feszíteni a húrt? Egyszer elpattan, és akkor az úgynevezett politikai elt nagyon meg fog lepődni!”
 • 2. Nostradamus 2009. július 23. 08:48
  „Nem kellene ezeket "honatyák"-nak nevezni. A honatya szó számomra tisztességben megőszült bölcs és jóságos öregeket jelent, akik valóban szívükön viselik a "hon" sorsát, és akiket ezért tisztelni lehet. Nem nyálas, taknyos, tanulatlan, karrierista, korrupt bagázst, akiket kizárólag a saját zsebük érdekel. Szóval maradjunk a "képviselő"-nél...”
 • 1. bo 2009. július 23. 08:41
  „Éljen a pártatlan rendőrség! Nesze neked demokrácia, meg liberalizmus, meg emberi jogok, meg alkotmány! <moderálva>”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem jár a 3-as metró egy szakaszon

Nem jár a 3-as metró a Deák tér és Kőbánya-Kispest között, kigyulladt ugyanis egy szerelvény szerda… Tovább olvasom