Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Rendszámfelismerő rendszert terveznek

Az utazó bűnözés hatékony felderítésére és visszaszorítására néhány hónapon belül kiépül egy rendszámfelismerő kamerarendszer Mosonmagyaróvár főbb bevezetőútjai mentén.
Részben a határátkelők és az autópálya közelsége miatt egyre nagyobb problémát okoz Mosonmagyaróváron az utazó bűnözés. Az ilyen esetek gyors és hatékony felderítését és egyben visszaszorítását szolgálná a városi rendőrkapitány már évekkel ezelőtt kidolgozott terve rendszámfelismerő kamerarendszer telepítésére. Ezt önerőből a rendőrség nem tudja megvalósítani, az önkormányzat költségvetéséből pedig évről évre kimaradt a szükséges keret. A képviselő-testület azonban legutóbbi ülésén kétmillió forintot szavazott meg a rendszámfelismerő rendszer telepítésére. Ez az összeg ugyan csak töredéke a teljes rendszerhez szükséges pénznek, ám a két főbb bevezető úthoz a telepítésre elég.
– A határok szabadabb átjárásával még nyitottabbá válik Mosonmagyaróvár az utazó bűnözés számára. Ennek korlátozására időben fel kell felkészülni, hiszen már jelenleg is problémát okoz ez a városban – mondja Horváth Csaba kapitányságvezető. – Az ilyen jellegű bűncselekmények felderítése rendkívül időigényes és jelentős költségekkel is jár. A rendszámfelismerő rendszer kiépítésével, a technika előtérbe helyezésével jóval költségkímélőbbé és egyben hatékonyabbá is válik a bűnüldözés.
– A kamerarendszerrel a város bevezetőútjain – az adatvédelmi törvény előírásainak szigorú betartása mellett – tudjuk az elhaladó járműveket ellenőrizni. Így például, ha történik egy bűncselekmény a városban, könnyen be tudjuk határolni az adott időszakot, aminek az adatait ellenőriznünk kell. A rendszer azt is jelzi, ha az adatbázisban megadott rendszámú gépjármű elhalad a kamerák előtt. Ennek a rendszernek a megléte például nagymértékben elősegítette volna a városban a közelmúltban történt kaszinórablás elkövetőinek gyors felkutatását. A beérkező adatokból az éjszakai forgalomban könnyen kiszűrhettük volna az elkövetők járművét.
– A rendelkezésre álló összegtől függően első ütemben két bevezetőútra telepítjük a rendszert. A kamerából és számítógépből álló egység bármikor áthelyezhető. A rendszer nem képet, hanem a már feldolgozott adatokat továbbítja a kapitányságra, amikből aztán a számunkra szükséges információkat egyszerűen és rövid idő alatt el tudjuk érni. A tervek szerint néhány hónapon belül megvalósul a rendszer, amit aztán a rendelkezésre álló forrásoktól függően folyamatosan tudunk bővíteni. Ennek a technológiának a kiépítésével úttörő lesz Mosonmagyaróvár az országban egyre nagyobb problémát jelentő utazó bűnözés elleni harcban. Végre sikerül elérnünk, hogy megelőzzük egy lépéssel a bűnözőket – vélekedett az alezredes.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Láthatatlan és elháríthatatlan rakétát teszteltek Iránban

Irán sikeres kísérletet hajtott végre radar által nem érzékelhető, egyszerre több célpont ellen is… Tovább olvasom