Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Rendszámvesztéssel jár a baleseti adó meg nem fizetése

Rendszámvesztéssel jár, ha a gépkocsi tulajdonosa nem fizeti meg a baleseti adót, mivel a biztosító az ő adóját is megfizeti a befolyt díjból.
Rendszámvesztéssel jár, ha a gépkocsi tulajdonosa nem fizeti meg a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) díjának 30 százalékára rúgó baleseti adót, mivel a biztosító az ő adóját is megfizeti a befolyt díjból, így viszont biztosítási fedezet nélkül marad a jármű, és kivonják a forgalomból - hívja fel a figyelmet a Generali Biztosító az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A közlemény emlékeztet arra, hogy az Országgyűlés a népegészségügyi termékadó törvényhez csatolta a baleseti adó szabályait, amelyek január 1-jétől hatályosak. Akinek a kgfb szerződése ezen a napon "fordul", úgy kapja a számlát az idei díjfizetésről, hogy az első soron a biztosítási díj, a másikon az adó összege szerepel. Befizetni a kettő összegét kell, és az adót a biztosító továbbítja az adóhatóságnak.

Bonyolultabb annak a helyzete, akinek év közben "fordul" a biztosítása, hiszen lehet, hogy az illető egy évre előre befizette a teljes kgfb díját. Neki a biztosító utólag kiszámlázza az idei évre jutó biztosítás díj 30 százalékos adóját. Amennyiben ezt nem fizeti meg a jármű üzembentartója, akkor a biztosító - a befizetett díjból - rendezi az állammal az adót. Ekkor viszont díjhiánya lesz a biztosítottnak, amit a nyilvántartásból észlel a lakóhely jegyzője, és határoz a forgalomból történő kivonásról, amit az okmányiroda hajt végre.

A PBA Biztosítási Alkusz Kft. azt közölte az MTI-vel, hogy a 200 ezer ügyfelük nagy hányada nem is hallott az új adónemről. Az ügyfelek jelezték, hogy több biztosító két csekket küld nekik, egyet a kgfb díjról, egyet pedig az adóról, mivel csak így tudja kezelni a rendszerük a kétféle fizetnivalót. A PBA arra is felhívja az ügyfelek figyelmét, hogy ha csoportos beszedési megbízással fizetik a kgfb díjat, és azt limitálták a bankjuknál, akkor a limitet emeljék meg annyival, hogy a baleseti adó is beleférjen. Ellenkező esetben az ő biztosításuk is fedezetlenség miatt fog megszűnni.

A Generali közleményében kitér arra is, hogy a biztosítás megszűnte és a jármű forgalomból való kivonása közti időre fedezetlenségi díjat kell fizetnie az üzembentartónak, a MABISZ kártalanítási számlájára. Ez napi több száz forint is lehet.

Olvasóink írták

  • 2. é-home 2012. január 30. 17:54
    „Sokat javított volna a helyzeten, ha a biztosítók a velük szerződött ügyfeleket egy levéllel időben megkeresték volna, és közölték volna, hogy az adót is magába foglaló biztosítási díj összege mennyi. Az adó valójában a biztosítót terheli, de megnöveli a biztosítási díjat. Nem világos, hogy a biztosító miért nem egyben kezeli, a befizetését miért nem egy csekken kéri. Számítógépen a beérkezett összegekből talán egyértelműen (a matematikai alapműveletekkel) ki lehetne számítani a tényleges biztosítási díjat és az adót, ehhez nem kellene túl bonyolult szoftver, és az ügyfeleket sem kavarná meg a kétféle díjbekérő és a kétféle csekk.”
  • 1. pirosmedence 2012. január 30. 17:44
    „Remek! Mindenki fizessen önként és dalolva!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem találják a reggeli metrófüstölések okát és nyomait sem

Nem találják a reggeli, 3-as metróvonalon füstölést okozó műszaki hibák okát, és azok nyomait sem -… Tovább olvasom