Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Rendvédelmi dolgozók tüntettek a fővárosban

Jogaikért demonstráltak szombaton a fővárosban a rendvédelmi dolgozók, a Hősök terétől vonultak a Parlamenthez. Összefoglaló.
A tüntetők nyolc pontban foglalták össze követeléseiket: kiszámítható, tisztes megélhetést biztosító életpálya; a jelenlegi hivatásos állományúak változatlan feltételek melletti nyugdíjba vonulása; a már nyugállományúak státuszának és juttatásainak megőrzése; illetményemelés; az illetményalap és a bértábla legalább az infláció mértékével történő emelésének törvénybe foglalása; a heti 40 órás munkaidő; az egészség megőrzéséhez, rekreációhoz szükséges feltételek biztosítása, valamint a korszerű védő- és munkaeszközök.

Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének és az egész a demonstrációsorozatot szervező bizottságnak az elnöke az Alkotmány utcában többek között arról beszélt: itt az ideje, hogy a politikusok megtanulják, "ne packázzanak" a rendvédelmi dolgozókkal, akik minden eszközzel megvédik jogaikat.

Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke szerint már mindent elvettek a tűzoltóktól, csak a korkedvezményes nyugdíjuk és a becsületük maradt.

A rendezvényen felszólaló Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke szerint a civilek "aggódva figyelik" a rendvédelmi dolgozókat, és támogatásukról biztosítják őket.

A fegyveres és hivatásos szervek érdekvédelmi vezetői beszédeikben állományuk helyzetéről panaszkodtak, azt hangoztatva, hogy a "haza védelmében tett szolgálataikat" a kormány "semmibe veszi".

A transzparenseket és szakszervezeti zászlókat lobogtató egyenruhások a beszédek közben (a belügyminiszterre utalva) többször azt skandálták, hogy "Pintér, takarodj!"

A tüntetés délelőtt a Hősök teréről indult, több tucatnyi autóbusz szállította oda az ország különböző részeiből a hivatásos és fegyveres szervezetek tagjait. Elöl a rendőrök, utánuk a polgári védelmisek, a katonák, a vámosok, a börtönőrök és a tűzoltók vonultak. Utóbbiak közül sokan egyenruhát és bevetési védőruhát viseltek a belügyminiszter korábbi tiltó határozata ellenére.

Amikor a rendőri biztosítással vonuló menet elején a két tűzoltóautó a Kodály köröndhöz ért, a menet vége még az Andrássy út elején volt. A rendezvényen felszólalók szerint több mint tizenötezren vettek részt a megmozduláson.

A demonstrálók füstbombákat, hanggránátokat dobáltak az Andrássy úton, és több tűzcsapot annak ellenére megnyitottak, hogy azokat szolgálatban lévő rendőrök védték, mivel az egyenruhát viselő rendőrök nem tanúsítottak ellenállást - látta az MTI tudósítója.

A börtönőrök és a tűzoltók a vállukon egy-egy koporsót is cipeltek, amelyek - mint mondták - "15 éves szolgálati törvényük" temetését jelképezi. A menethez az Alkotmány utca és a Bajcsy-Zsilinszky utca sarkán csatlakoztak a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének tagjai is.

A Parlament előtti területre egy kiállítás miatt a demonstrálók nem tudtak bemenni, ezért légvédelmi szirénák hangja mellett, fütyülve, skandálva megkerülték az Országházat. Menet közben több füstbombát is eldobtak.

Az Alkotmány utcában folytatták a demonstrációt, amely a tervek szerint koncerttel és az Országház körüli fáklyás felvonulással folytatódik vasárnap reggelig.

Szakszervezeti vezetők korábban kijelentették: addig folytatják a hétfő óta tartó tüntetéssorozatukat, amíg meg nem állapodnak a kormánnyal.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a tüntetésekre reagálva azt közölte: az új alaptörvény képes lesz arra, hogy megvédje Magyarországot "az olyan súlyos politikai bűnöktől, mint amilyeneket a Gyurcsány-korszak kormányai követtek el". A Széll Kálmán Terv intézkedéseivel pedig "le fogjuk győzni az államadósságot, így Magyarország és a magyar emberek élete is jelentősen könnyebbé fog válni".

Az MSZP arra szólítja fel a kormányt, biztosítsa a rendvédelmi dolgozóknak a választási kampányban ígért anyagi és erkölcsi támogatást, ellenkező esetben maga idézi elő a ma még beláthatatlan következményeket - mondta Török Zsolt, a párt szóvivője.

A Jobbik jogosnak tartja a rendvédelmi dolgozók követeléseit; az ellenzéki párt szerint méltatlan az a helyzet, amelyet a kormány a közszolgálatban az elmúlt év során teremtett.

Az LMP szolidaritását fejezte ki a héten jogaik és szociális biztonságuk elvesztése miatt tüntető munkavállalókkal. Az ellenzéki párt szerint egyetlen kormány sem hozhat átfogó intézkedéseket úgy, hogy ne egyeztessen az érintettekkel. Az Orbán-kormány nem teljesítette a bérfejlesztéssel kapcsolatos választási ígéreteit - áll a párt közleményében.

A HírTv honlapján közölte, hogy a katasztrófavédelem országos főigazgatója szükségesnek tartja a bérek emelését, ezt a szolgálati időhöz igazítanák a tűzoltók új életpályamodelljében. Bakondi György azt mondta: a 2012-es költségvetést már az új képzési és bérezési rendszerrel tervezhetik.

Jogsértések történtek a tüntetésén a fővárosban, elemzésük és a feljelentések elkészítése még folyamatban van - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője az MTI-nek azt mondta, az OKF nem kapott hivatalos értesítést arról, hogy a demonstráción tűzoltók rendbontást vagy szabálysértést követtek volna el, de ha a sajtóban megjelentek bebizonyosodnak, az illetékes parancsnokoknak vizsgálatot indítanak.

Árok Kornél, a hivatásos tűzoltók szakszervezeti vezetője az MTI-nek arról számolt be, hogy a laktanyákban a nap folyamán feltörték olyan tűzoltók szekrényét, akik nem voltak szolgálatban, és így akarták ellenőrizni, ott van-e a védőfelszerelésük.

Kisdi Máté, a fővárosi tűzoltóság szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a budapesti laktanyákban ellenőriztek védőfelszereléseket soron kívül, de szekrényeket nem törtek fel.

Olvasóink írták

117 hozzászólás
 • 117. OkosKata 2011. május 06. 16:28
  „Olyan szöveget nyomnak le illetékes elvtársak, hogy a rendvédelmisek 30 -40 éves korban mennek nyugdíjba. Ez nem igaz! 25 év szolgálati idő kell. Ez kb. 45 év. Még, ha 50 évben minimalizálnák, azt is elfogadnák, szerintem. Elképzelhetetlen, hogy 50 felett élesben bevessék őket. 50-60 éves férfiak már nem tudnak létrákon szaladgálni, meg stb. Ezt be kell látni!”
 • 116. SADAF 2011. április 18. 10:13
  „Pl.: ipari, vegyi esetleg maradandó károsodást okozó balesetek katasztrófák helyszínére EZEKET az embereket küldik ki ELSŐKÉNT(tűzoltó, rendőr, katona...) csak, hogy mentsenek megfelelő védőfelszerelések nélkül! Ahonnan mások húzzák a belüket ők gondolkodás nélkül esküjükhöz híven mennek segíteni! ŐKET fikázzátok?!
  Gépfegyveres bankrablók gondolkodás nélkül veszik célba a rendőrt! Sok léhűtő irodákban dolgozó van a rendvédelmiek között, de aki tényleges "utcai" munkát végez NEM EZT ÉRDEMLI!!!!!!!!!”
 • 115. Zeppelin 2011. április 18. 08:40
  „..és akkor még a tűzoltó bajtársakról még nem is tettem említést...”
 • 114. Zeppelin 2011. április 18. 08:16
  „DomeSL!
  Az utóbbi két évben három rendőr vesztette életét szolgálatteljesítés közben...
  Ha tájékozatlan vagy, akkor ne szólj hozzá!!!”
 • 113. Zeppelin 2011. április 18. 08:14
  „Részlet az eskü szövegéből:

  "Esküszöm, hogy hazám alkotmányos és törvényes rendjét, nemzetünk biztonságát, ha kell
  ÉLETEM KOCKÁZTATÁSÁVAL is hűségesen megvédem. Mindenkor az állampolgári jogok
  érvényesítését tartom szem előtt, és a nép érdekeinek megfelelően járok el. "

  Melyik foglalkozásnál esküsznek még fel erre?!”
 • 112. DomeSL 2011. április 18. 08:13
  „103. Ahhoz nem szólunk semmit, mert ez a cikk nem erről szól. Csak azért mert 1000 féle probléma van azért ne szóljunk hozzá az egyikhez?
  104-105. Igen. Élete árán is. De valójában a 99.9%-ának nem kell az élete árán... Több ács esik le a tetőről, mint ahány rendőr veszti életét szolgálat közben.”
 • 111. Nórikám 2011. április 17. 23:36
  „Olvasom a sok hozzászólást, vegyes érzelmeim vannak! Tényleg vannak olyanok, akik mondjuk 60 évesen nem biztos,hogy kitudnának menteni az égő házból! De ismerek olyan rendőrt, /soha nem utcai rendőr volt/ 20 éve nyugdíjba van, azóta is ugyanúgy bejár dolgozni. Olyat is ismerek, aki nagyon régen rokkant nyugdíjas, de mai napig dolgozik, ugyanabban a munkakörben, mint a rokkant nyugdijazása előtt! Na igen ezeket valóban meg kellene szüntetni.! Ugyanúgy, mint a politikusok eszméletlen kiváltságait,ilyen-olyan címen kapott pénzeit! Ezért sem ártana tüntetni! A péknek kiad uti költség térítést? A bolti pénztárosnak ki fizeti a fodrászát? Ez nem igazságtalan? A rendőrökről még annyit mondanék: megöregedtem már, életem során 3 alkalommal lett volna segítségre szükségem, mind 3 x szor elutasítottak/hivatalosan: megszegték a kötelességüket/ viszont 56-ban segítettek rajtam. Ez az arány. Ezzel együtt nincs nagyon jó tapasztalatom. Többnyire udvariatlanok, és nagyképűek! Természetesen ez az én véleményem, tapasztalatom.”
 • 110. beteg-három18 2011. április 17. 23:24
  „http://www.youtube.com/watch?v=hOEtZszv02Y”
 • 109. beteg-három18 2011. április 17. 23:08
  „A fő probléma az, ami miatt itt ellentétes vélemények születnek, h azok az áldott jó emberek fent a nagy házban ( az atyaúristenek ) ezt engedik látni a hétköznapi embereknek, akik nem teljesen vagy kicsit se látnak bele ebbe az egész helyzetbe! Ezt nem szabadna engedni, h minket hétköznapi embereket is egymás ellen fordítsanak, nekik ebben van a fő erejük, h megoszlik a nép...addig ők tömik a zsebüket, ez folyik már hosszú évek óta-vakságban vagyunk....”
 • 108. jozko 2011. április 17. 22:52
  „Az elmaradt járandóságokat törvény szerint természetesen ki kell fizetni!

  A kiemelt veszélyességű foglalkozások végzőit /mint korábban is/ illesse meg n é h á n y év kokedvezmény a nyugdíjba vonuláskor - de nem nyugdíj 20 év szolgálati viszony után!

  A munkára, szogálatra alkalmasságot kössék szigurú erőnléti, pszichikai alkalmassághoz - és ennek feltételeit , előírásait ismerje meg a pályázó már a jelentkezéskor!

  Korlátozott alkalmasság esetén a munkavállaló és a munkáltató kölcsönösen állapodjon meg -ha tud-
  egy csökkent munkaképességgel, de a szolgálatban szerzett tapasztalattal jól ellátható beosztásban-az ahhoz igazodó bérért!
  Nyilván a "vonuló" , a bevetési állományba nem tartozhatnak legyengült, sérült, "túlkoros" munkatársak-
  ne ők vigyék a hordágyat, fecskendőt, géppuskát-és ne ők keljenek birokra a bűnözőkkel!

  De miért kellene 20 év szolgálati viszony után nyugdíjba menni?
  Ez nem a hivatásuk védelme, hanam az előjogok kisajátítása.

  Zsarolás, ha nem árulás...”
 • 107. Brianelete 2011. április 17. 22:07
  „OkosKata 2011.04.17. 22:05
  Egyetértek, és egyre többen fognak egyetérteni veled.”
 • 106. OkosKata 2011. április 17. 22:05
  „1. a zemberek 70 %-nak csökkent a fizetése az egykulcsos adó miatt. 2. Két hét alatt nem lett rend az országban 3. Lenyúlták a magánnyugdíj pénzeket 3. Olyan lépéseket akarnak tenni olyan szakmákkal , akiknél nem véletlenül volt korkedvezmény. Nem tárgyalnak senkivel, senki véleményét nem hallgatják meg, csak a maguk haszna motiválja őket. Bosszúállók, gyűlölet-teljesek, mindez a kereszténység álarca mögött. Kijátsszák az iskolákat, óvodákat az egyházaknak. Megvonják az önkormányzatoktól a pénzt, odaadják az egyháznak. Mi folyik itt???? Mi ez a hatalmi ámokfutás????”
 • 105. Brianelete 2011. április 17. 21:58
  „Egyet senki se felejtsen el: ezek az emberek nap mint nap úgy mennek be dolgozni, hogy nem tudhatják, élve hazakerülnek e a családjukhoz. Ha baleset van a tűzoltó az aki kivág minket a roncsból, feljön értünk a tizedik emeletre, vagy leszedi a macskánkat a fáról. A rendőr az aki ha kell odaáll a golyó és mi közénk. Persze az is igaz hogy aki az irodán dolgozik annak nem kellene korkedvezményes nyugdíj, de itt szinte csak általánosítva olvashatunk róluk, mintha minden egyes dolgozó "léhűtő irodista" lenne. Gondolkozzunk el azon, hogy mi odaállnánk a golyó elé? mi berohannánk az égő házba?”
 • 104. pardon 2011. április 17. 21:42
  „a "korai nyugdíj" lehetőségét az állami vezetés adta-te kihagytad volna??
  az adócsaló hirtelen meggazdagodó seftes ellen,az útépítésből csalfa módon meggazdagodó ellen,
  a hidat felépíttető -munkásokat ki nem fizető ellen,a 100ezer forintért szülést levezető doki ellen,
  a millás végkielégítést felvevők ellen is szót kéne emelni.
  egy lakatost sem ismerek,akinek az esküjében szerepel az hogy"az életem árán is"...”
 • 103. Egyolvasó 2011. április 17. 21:26
  „És ahhoz mit szólnak a tisztelt hozzászólok, hogy aki polgármesterként, parlamenti képviselőként letöltött egyvégtében három ciklust azaz 12 évet teljes értékű nyugdíjban részesüljön.
  Ugyan is ezt megszavazta a kormány, és senkinek sem szúrja a szemét.
  Ez az egész nyugdíj rendszer nem másról szól minthogy a tisztel házból ne lehessen kikerülni és a zsebeiket tudják büntetlenül tömni, de a narancssárga szemüveg mögül nem lehet tisztán látni.
  Senki nem lázad az ellen, hogy a leköszönt képviselőknek nem kell megfizetni a 98%-os adót a végkielégítések után, mivel ők nem közszereplők, na az ilyen ügyek miatt áll így ez az ország, meg az olyan letitkosított iratok miatt amiket a választók nem ismerhetnek meg, azért mert a politikai elit 98%-a érintett az ilyen ügyekben.”
 • 102. papsajt 2011. április 17. 20:43
  „Kedves Zeppelin, látom téged keményen érint ez a korai nyugdíj theme.

  - miért jár alanyi jogon,hogy 38-40 évesen nyugdíjas legyen? ennyire elfárad a traffipaxos kocsiban szundikáló rendőr?
  - sokat éjszakáznak? elég sok ember dolgozik 3 műszakban, ez nem indok.

  - a BM-nél mindenki mehet nyugdíjba,a legutolsó garázsmester is. miért nem szelektálnak,hogy melyik munkakörök a strapásabbak?

  - kinek van manapság biztosítva az hogy egész életében egyetlen munkahelye lehet? ha már nem bírja a sétát, akkor menjen portásnak, ahogy egyébként is teszi a nyugdíj mellett majd.

  +1
  hogy melyik riasztás mennyi idő alatt teljesül azt gondolom te is tudod.
  Mint ahogy azt is hogy politikai nyomásra nincs cigánybűnözés. Mégis a köznapi ember naponta szembesül vele.

  És mi a véleményed az emberekre lövöldöző 2006os rendőr-terrorról?”
 • 101. szasze 2011. április 17. 20:42
  „98. nagyzsuzsa 2011.04.17. 20:15 Kérlek ne csak egy mondatomat emeld ki ,mert nem csak abban van a lényeg itt mindenki a rendőrökről vitatkozik, de mellettük a tűzoltók is ott vannak, akik igencsak odateszik magukat! Talán az ők munkájukkal sem vagy meg elégedve????????????????”
 • 100. zoltanszabo 2011. április 17. 20:41
  „Én is orvosi vizsgálatokhoz kötném a nyugdíjazást. Nem értek eggyet. ha valaki 40 évesen nyugdíjazzák. Majd ez után vissza veszik mint tanácsadót ,persze + pénzért.Dolgozik még így min. 10-15 évet.
  Ha rendőrként, v. határőrként ment nyugdíjba--mint őrző-védő magán cégnél lehúz még 20 évet. Persze kapja a nyugdíjat is !
  Ha orvosilag már nem bevethető--maradjon irodai munkán, v, tanítsa be a fiatalokat, v, legyen telefonos, v, bármilyen könnyebb munkát kapjanak.
  Tüntetnek a vámosok---halálra röhögöm magam !!!
  Jó lett volna--ha ez a tüntetés kiterjedt volna --minden emberre!Foglalkozástól függetlenül. A szegény--becsapott emberek tömege kellett volna oda.
  Fidesz hatalmi jelvénye :
  A fagyi--és a galamb.
  Aki nem nyal---repül !

  Narancsköztársaság neve :
  Fülkeforradalmi Jogász--Paraszt Kormány.”
 • 99. dowan 2011. április 17. 20:40
  „96 nagyzsuzsa:
  Igen 40-évvel ezelőtt. (én akkor még nem éltem .... de )
  40 évvel ezelőtt, volt a KMK. Aki dolgozott megélt.
  40 évvel ezelőtt aki nem dolgozott elvitték.
  20 évvel ezelőtt ha be akartál menni egy korhatáros filmre nem engedtek be. Ha este későn kinn lóftáltál, a rendőr hazazavart, hazavitt, és ha megúsztad a rendőri intézkedést, akkor jó eséllyel pályáztál egy atyai pofonra, és nem az történt hogy rendőrt hurcolták meg.
  Nagyon kétélű ez a fegyver. leglábba nnyira, mint a mostani gyógyszerész és orvostanhallgatók tudása. Izéé nemtudása. Jelenleg (TISZTELET A NAGYON SOK , de nem elég, KIVÉTELNEK) a legtöbb közhivatalban / közintézményben az emberek pénzárt járnak be, és nem hívatástudatból.
  Ezért nem tanít a tanár, ezért tudatlanok a végzősök legtöbbje. (Pl: Egyetemi szinten : keresték egy VEGYÜLET jelét a periódusos rendszerben ...)
  Megfelelő embert a megfelelő helyre. Én nem lennék se jó rendőr, se jó orvos. Nem azért mert nem tudnám megtanulni.”
 • 98. nagyzsuzsa 2011. április 17. 20:15
  „89. szasze 2011.04.17. 18:47
  "Ki véd meg titeket? " Sajnos inkább elfordítják a fejüket, mert bizonyos emberekkel szemben nem mernek még megnyikkani sem, nemhogy megvédeni.”
117 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rendőrség szerint jogsértések történtek a rendvédelmi szakszervezetek tüntetésén

Jogsértések történtek a rendvédelmi dolgozók szombati tüntetésén a fővárosban - közölte a rendőrség… Tovább olvasom