Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

Repeszromboló gránát robbant

Bizonyosra vehető, hogy egy 152 milliméteres repeszromboló gránát robbanása okozta a Szolnokon történt, halálos áldozatot is követelő kiképzési balesetet – mondta a Honvédelmi Minisztérium szóvivője.
Bocskai István ismertetése szerint a Budapesti Katonai Ügyészség vizsgálja, hogy hogyan, milyen módon és miért került a helyszínre ez a repeszgránát, amelynek sem helye, sem szerepe nem volt a keddi kiképzési gyakorlaton. Az ügyészség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt indított nyomozást, amely tanúmeghallgatásokkal kezdődött. Hivatalból, ismeretlen tettes ellen rendelték el a nyomozást és kirendelnek robbanóanyag-, vegyész- és igazságügyi orvos szakértőt.
Bocskai István közölte: a vezérkari főnök intézkedése alapján a tűzszerészeknél újra át kell vizsgálni minden olyan eszközt, amelyeket kiképzési feladatokra, illetve bemutatókon használnak. Meg kell vizsgálniuk, hogy ezek az eszközök valóban és visszafordíthatatlanul hatástalanítottak voltak-e – mondta a szóvivő. A vezérkari főnök arról is intézkedett, hogy vizsgálják meg az ilyen jellegű bemutatók-gyakorlatok megtartásának szabályait.
A robbanás két sérültjét kedden délután szállította fel Budapestre a honvédség rohammentője a szolnoki kórházból. Az egyik tűzszerész életveszélyes sérülést szenvedett a jobb felkarjának lágy részébe került repesz miatt. A felkar nagyidege és a főartéria sérült, így azonnal megműtötték. A katona már jó állapotban van, és az orvosok remélik, hogy a végtag megmarad, és annak működése a rehabilitáció után helyreáll. A másik katonának a jobb könyöke, a lábszára sérült meg és fejsebet szenvedett. Ez a katona is jól van, gyógyulása 3–4 hónaposra tehető. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cukorbetegek összejövetele

A cukorbetegek egyesülete csütörtökön 17 órai kezdettel tartja meg következő összejövetelét a… Tovább olvasom