Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Repülőnapot rendeztek a dunakeszi repülőtéren

Legendák a levegőben címmel egész napos repülőnapot rendeztek a Dunakeszi repülőtéren szombaton.
Az évszázados magyar repülés ünnepére rendezett eseményre kilátogató közönség ritkán látható légi parádéban gyönyörködhetett. A szinte már a nyarat idéző meleg napon óvatos becslések alapján is több mint négyezren látogattak ki az eseményre.

Dióssi Csaba, Dunakeszi polgármestere megnyitó beszédében hangsúlyozta: meg akarják cáfolni azokat a korábbiakban kialakult véleményeket, miszerint "a Budapest környéki települések alvó kisvárosok. Ennek ellenkezőjére jó példa a mai napi rendezvény is, ami pezsgésével és a kilátogatók nagy számával ékes bizonyítékként szolgál" - mondta a polgármester.

A vendégek nagy örömére rengeteg légi járművet állítottak ki, amelyeket az érdeklődők közelről is megcsodálhattak. A legnagyobb érdeklődést az oldtimerek keltették fel, amiket talán csak a repülés hőskoráról készített filmekben láthatunk. Közülük a legrégebbi egy 1910-es gép másolata volt, amit építője, Révy László, a korabeli tervek alapján rekonstruált.

Repülőnapot rendeztek a dunakeszi repülőtéren. Fotó: MTI (galéria)

A délelőtti programban Nádas Tamás és Veres Zoltán Európa bajnokok lélegzetelállító műrepülő bemutatót tartottak, majd repülőgépről és helikopterről történő kupolaugrásokat láthattak az érdeklődők. A műsor kellemes színfoltja volt még, amikor Tóth Ferenc vitorlázó műrepülő világbajnok motoros sárkányrepülővel egy százméteres kígyót vontatva cikázott a repülőtér légterében. Kuriózumnak számított Mészárovics György 67 éves ejtőernyős szereplése, aki Magyarországon a legtöbb ejtőernyős ugrást hajtotta végre, szám szerint több mint tizenhét ezret.

A délutáni programban az érdeklődők az ejtőernyősök több fordulós célba ugró versenyét tekinthették meg, ami műfaját illetően a legnehezebbnek számít, hiszen a cél középpontja mindössze egy tíz forintos nagyságának felel meg. A Honvédség MI-17-es típusú helikoptere is a levegőbe emelkedett, és ezúttal egy légi deszantos bemutatóval nyűgözték le a nézősereget.

A gyerekek nagy örömére leszállt a Légirendészet egyik MD-500-as helikoptere is, de ők attrakció helyett a légiközlekedés szabályainak betartását ellenőrizték.

A rendezvényt kirakodó vásár, sétarepülések, és gépkocsi bemutató tette még érdekesebbé. A repülőnap hivatalosan délután fél ötkor ért véget, aminek ellenére még sokan maradtak, élvezve a napsütést és a büfék kínálatát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hende: újra kell építeni az államot és a hazát

A magyar nemzet küldetése, hogy újraépítse az államot és a hazát, és a változásnak az egész… Tovább olvasom