Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Restaurálták a tivoli Villa Gregorianát

Megnyitották a nagyközönség számára a restaurált Villa Gregorianát, a Rómától mintegy 40 kilométerre lévő Tivoliban 1835-ben XVI. Gergely pápa akaratából létesített híres parkot, amely elhanyagolt állapota miatt az utóbbi évtizedekben nem volt látogatható.
A Carlo Azeglio Ciampi köztársasági elnök felavatott, újra régi fényében tündöklő park leghíresebb látványossága egy több mint száz méter szintkülönbségű vízesés. A restaurálás 2,3 millió euróba (mintegy 600 millió forint) került. A munkát pénzelő olasz környezetvédelmi alap (FAI) 62 ezer adományt kapott, amelyek összege 39 eurótól az Unicredit bank által biztosított 1,8 millió eurós szponzori támogatásig terjedt.

Az eddig elvégzett munkák során megtisztították a parkot a több száz tonna törmeléktől, elszáradt fáktól, hulladéktól, helyreállították a sétányokat, padokat létesítettek. Hamarosan megkezdődik a restaurálás második szakasza, amelynek során feltárják a park területén található, Kr. e. II. századból való erődítményt.

Tivoli a Villa Gregoriana restaurálásával visszanyeri harmadik látványosságát az eddig látogatott két híresség, a Liszt Ferenc által híres zeneműben megörökített Villa d'Este, valamint a Villa Adriana mellett, amelyek már ma is az UNESCO által nyilvántartott világörökség részei.

(Forrás: MTI)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 05. 18.

Tovább olvasom