Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Részt vehet-e egy 48 éves asszony a lombikbébi-programban?

Érdeklődéssel olvastuk lapjukban a CIRIS Kft. közleményét miszerint „sikeres IVF beavatkozást hajtottak végre egy 48 éves páciensen." A Magyar In Vitro Fertilizációs Társaság állásfoglalása.
A jogi és szakmai előírások szerint az egyes asszisztált reprodukciós eljárások csak akkor végezhetők el, ha „a nő a reprodukciós kor felső határát nem érte el".

A hazai és nemzetközi tapasztalatok egyaránt azt mutatják, hogy 48 éves korban asszisztált reprodukciós eljárást végezni indokolatlan és felesleges, mert egy kihordott terhességre az esély gyakorlatilag nulla.

Ebben az életkorban csak petesejt adományozásával lehetne terhességet létrehozni, a reprodukciós kor felső határának elérése után azonban már a donor petesejtek felhasználása sem megengedett. Szakmai körökben ismertek azok a külföldi példák, ahol ezen korhatár átlépése után is létrehoztak terhességet adományozott petesejtekkel, ez azonban számos erkölcsi, etikai, vallási és jogi problémával járt. Emiatt ezeket az eljárásokat több országban be is tiltották.

Dr. Vereczkey Attila a CIRIS magánintézet orvos igazgatója már korábban is próbálkozott lombikbébi kezeléssel olyan asszonynál, aki elérte a reprodukciós kor felső határát. Az Egészségügyi Tudományos Tanács Humán Reprodukciós Bizottságát írásban tájékoztatták, hogy egy 50 éves asszonynál is végzett sikertelen lombikbébi kezelést. A Bizottság a levelet válaszra sem méltatta, pedig ez a testület gyakorolja a „független, társadalmi kontrolt a piacorientált szolgáltatók" felett.

Nem lenne szerencsés, ha a Bizottság áldását adná arra, hogy Magyarország a reprodukciós kor felső határán túli asszonyok petesejt adományozásból származó „nagykockázatú terhességek" turisztikai központjává váljon.

Olvasóink írták

 • 5. flexsnake 2008. november 10. 18:39
  „Ahm, te is zsebkendővel fogod a faszt, értem én :D
  Menj vissza általánosba, tanúld meg hogyan lesz a gyerek.
  De elöször gondolkozz el rajta: talán csak az igényeid olyanok aminek rajtad kivül senki nem felel meg.Hoppá, egyedül maradtál.”
 • 4. szűz 2008. november 09. 20:03
  „Kettőn áll a vásár!
  Nagyon sok nő összeáll az első-második jöttmenttel, akinek gusztusa támad rá - velük semmi gond ugye - nekem meg ez elég gusztustalannak tűnik. : (
  Lényegében erről írtam - ha így világosabb.”
 • 3. flexsnake 2008. november 09. 18:54
  „Mennyi sok faszságot összehordasz, nemcsodálom ha nincs hozzád senkinek gusztusa :D

  48évesen már veszélyes a terheség ez orvosilag bizonyított.”
 • 2. szűz 2008. november 09. 08:52
  „A biológiai és a szellemi érettség ollója ma nagyon tágra nyílt.
  Ennélfogva ellentmondások feszülnek.

  És mi, a tömegképzésben nem részesült, ám mégis munka és költségtérítés fizetése mellett diplomákat szerzők nem szültünk - ez a mi generációnk, amely miatt csökkent a népszaporulat. És későn szülünk, ha szülünk egyáltalán.
  Nem lehet mindent egyszerre csinálni - ugye, akik gyermeket vállalnak korán, rögtön iskoláik után, vagy még be sem fejezve, de időben, azok még ki se próbálták máshol magukat, még nem bizonyítottak semmit sem, no ezek után azt, hogy képesek voltak szülni. De akkor is még gyerekek maguk is. Még sajnáljuk az ilyeneket. Mert ha egyszer megtapasztalta azt, hogy küzdeni valamiért, akkor érik felnőtté. Bár lehet, hogy a gyerekszülés is önmagában felnőtté teszi az embert.
  Napokban azonban egy nyugdíjas asszonytól hallottam, amikor 41 évesen három gyerekkel egyedül maradt, kétségbeesett, mit kezd velük majd, sőt négy gyerekkel, mert ő magát, még 41 évesen is gyereknek érezte. No ezután vált csak valóban felnőtté.
  A mai generáció időben elvégezheti iskoláit, nem kell semmit se küzdeniük érte, tőlük már elvárás lehet az, hogy akkor időben szülni is fognak. És egyenlő esélyekkel indulhatnak a párválasztásban is - mert aki maga erejéből küzdötte magát a társdalmi ranglétrán feljebb, az idő és energia és pénz igényes, és mire odaért már sok esetben bezárultak a kapuk, várni kell arra, hogy egy kinyíljon, további "időveszteség", és ezalatt pozícióinkat meg is kell erősíteni. És ugyanezek számára már azok a kapuk is bezárultak, amelyeket maga mögött hagyott...
  De mindez csak magyarázkodásnak tűnik ott, ahol a biológia az úr.
  Hogy ne is említsem, amikor a reklámban hallani, hogy 45 évesen hőhullámok gyötrik a változó kor miatt? Micsoda? Hisz én még valójában el sem kezdtem élni nemi szerepemet....és még néhány év van csak már nekem is addig...jesszusom!”
 • 1. szűz 2008. november 09. 08:04
  „Atyavilág! 37 vagyok, teljesen egészséges, fitt, fiatal, gyönyörű - és majdnem szűz - bele lehet kötni, mi az, hogy majdnem, de 20 éves korom óta egyszer történt esemény férfival. Folyamatos munka, folyamatos tanulás, stb. se időm férfira, és az igényeim is nagyok - lesz az lentebb is, lehet mondani - hát nem, páros önkielégítésre nem vagyok hajlandó, nem alázom meg magam, egyébként egyedül is jól megy...és miután egyedül küzdötem meg sokmindenért, amit elértem - nem volt nekünk még ingyen felsőoktatás stb., nem is voltam kiszolgálva soha, hát a férfi számomra az, aki maga is sokat fektetett a dolgaiba, megélt tapasztalatain át ez az erő sugárzik is róla.
  Egy kis "hím" számomra nem férfi. Csakis akkor, ha minden téren bizonyított, szellemileg is önmaga legjavát adja - akitől még én is tanulhatok. No hát ilyen igen kevés van. És foglaltak általában vagy családi, vagy szakmai téren van akadály.
  Félelmet keltő, hogy alig néhány év, és már leírt nőként néznének rám - akár csak egészségügyi szakmailag is - akkor, amikor még ma is kibontakozóban vagyok - és mint ahogy írtam mondandóm elején - nem egy elhasznált nő vagyok.
  Csak azért, hogy legyen gyerekem nem vagyok hajlandó most azonnal összeállni valakivel, akárkivel. Ha eddig tudtam várni, én bizony ki tudom várni az igazit. Nem nagy kunszt - ha az ember addig is építi magát. Előbb magunkat kell megszülni - ezt vallom egyébként - nem csak állat módjára szaporodni- vagy mert ez az elvárás - igen hallottam még harmincon túliaktól is, hogy valójában nem érzik, hogy anyák akarnának még lenni, mert éppen elég dolguk van - és csak azért vállalnak, mert egyszer ezen is túl kell lenni - ez a társadalmi elvárás. És teli szorongással emiatt...még terhesen is. Hogy majd megjön az anyaságra a kedved, ha megszültél - bíztatta tapasztalat édesanyja ilyen ismerősömnek.
  És a hírekkel ellentétben én sem érzek magamban semmiféle pánikot így 35 fölött - csak az ilyen hírek legfeljebb elszomorítóak addig, amíg találkozom velük, és csak azt váltják ki, hogy tiltakozam, de hát én nem érzem magam "öregnek" ma sem, és nem is gondolom, hogy néhán év múlva annak fognám érezni magam.
  Persze nem mondom, hogy 48 évesen akarok szülni, de a cikk és az általános felfogás már azt sugallja, hogy már előbb is az az ember lánya.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány levélben kérte Orbánt, hogy vegyen részt a csúcson

A Fidesz kedden jelentette be, hogy sem a pártelnök, sem pedig Navracsics Tibor nem megy el az értekezletre, és ezen a levél sem változtatott. Tovább olvasom