Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 4°C Még több cikk.

Réth Alfréd kiállítása Párizsban

A maga korában Picassóval egy sorba helyezett Réth Alfréd (1884-1966) franciaországi festőművész kubista korszakát bemutató tárlat nyílt meg kedden este a Párizsi Magyar Intézetben.
Az 1908-1930 között készült alkotásokat a többi között a párizsi Modern Művészetek Múzeuma, a Pompidou Központ, angliai és franciaországi galériák, német, belga és francia magángyűjtők bocsátották a magyar kulturális intézet rendelkezésére.

Réth Alfréd műveiből Magyarországon legutóbb jó hetven évvel ezelőtt rendeztek kiállítást. A PMI-ben március 11-ig látható tematikus tárlat után októberben a Budapest Galéria életmű-kiállítással tiszteleg a művész előtt a Budapesti Őszi Fesztivál alkalmából.

A Magyarországon született alkotó 1905-ben érkezett Párizsba, a híres Montparnasse művésznegyedben telepedett le, itt élt haláláig. 1910-ben, a párizsi Őszi Szalonon állít ki először, egy évvel később már a kubistákkal együtt mutatkozik be a Függetlenek Szalonján. 1912-ben Budapesten Braque, Léger, Metzinger, Delaunay, Le Fauconnier és Kandinszkij műveinek társaságában szerepelnek képei, a következő évben a berlini Sturm Galéria 80 vásznából rendez önálló tárlatot.

Budapesten 1922-ben volt önálló kiállítása, a hazai közönség legutóbb az 1930-as Nemzeti Szalonon találkozott képeivel.

Az első világháború után az absztrakt felé fordult, a harmincas években csatlakozott az Abstraction-Création csoporthoz, élete végéig kutatta a modern festészet új kifejezésmódjait. A nagyközönség elsősorban absztrakt képeit ismeri, kubista korszakában készült festményei ma már ritkaságnak számítanak.

A Párizsi Magyar Intézet Bonaparte utcai palotájában tartott kedd esti vernisszázson jelen voltak a francia és magyar művészeti élet jeles képviselői, galériaigazgatók, gyűjtők, szakemberek. Az eseményen részt vett Zsigmond Attila, a Budapest Galéria igazgatója, Fabényi Júlia, a Műcsarnok igazgatója, Beke László művészettörténész és műkritikus, Lucienne Géo-Charles Guyot, az echirolles-i Géo-Charles múzeum alapítója, Aline Boutin, Réth jogutódja és Denise René galériatulajdonos, aki 1948-ban önálló kiállításon népszerűsítette a művész alkotásait.

A Le Soir Sud-Est 1949-es egyik számában így méltatta a Budapestről elszármazott festő jelentőségét: "Réth tagja annak a (...) korai, kubista művészekből álló csoportnak, amely 1910-től határozott kifejezésmódot adott a festészetnek - Picasso, Braque, Metzinger, Gris, Delaunay, La Fresnay, Léger, Gleizes és Réth. A kortárs festészet az ő köpönyegükből bújt elő.

mti

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Írja meg hírét, vagy véleményét!

Közérdekű híre, vagy jó ötlete, szabadidős programajánlata van? Netán olyan rendkívüli esemény… Tovább olvasom