Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Rétvári: a gyerekekkel való bánásmód jelzi egy társadalom erkölcsiségét

Jól jelzi egy társadalom belső jogállamiságát az, hogy milyen a gyermekekkel való bánásmód.

A gyermekekkel való bánásmód egy-egy társadalomban jól jelzi annak belső erkölcsiségét, jogállamiságát és azt, hogy a törvények uralkodnak-e abban az országban, vagy sem - emelte ki Rétvári Bence a Gyermeksorsok, a horogkereszt és a sarló-kalapács árnyékában címmel szerdán a fővárosban rendezett konferencián.

Az állam azért jött létre, hogy a védteleneket segítse, és ha az ököljog uralkodik egy rendszerben, akkor az mindig az erőseket fogja segíteni, és a gyengéket el fogja nyomni - mutatott rá a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára.

A gyermek nem tudja megvédeni magát - hangsúlyozta a kereszténydemokrata politikus, hozzátéve: ha egy rendszer arra épül, hogy megkérdőjelezi azoknak az emberi méltóságát, akik azt erővel nem tudják kivívni és megvédeni - mert például gyerekek - akkor ez jól mutatja, mennyire velejéig beteg az a rendszer.

"Az embertelenség mindig egymásra talál, van az emberekben egy szunnyadó kegyetlenség (...), ez néha átveszi a hatalmat, és akkor szinte mindegy milyen színezetű ez az embertelenség - fogalmazott Rétvári Bence. Kifejtette: az emberi méltóság sárba tiprása a közös ezekben a rendszerekben, a megkülönböztető jegyek ehhez képest másodlagosak, bár nem elhanyagolandók.

A parlamenti államtitkár kitért arra is, hogy Magyarországon tavaly mintegy 15 ezer bűncselekményt követtek el kiskorúak sérelmére. Ma is élnek közöttünk olyanok, akik, ha meglátnak egy védtelen embert, akkor nem a segítség, a szolidaritás érzése merül fel bennük, hanem hogy kihasználják védtelenségüket.

Rétvári Bence szerint akkor jár el helyesen az állam, ha ezeket az embereket jogilag is súlyosabban bünteti. Megjegyezte, ez már évtizedek óta a magyar jogi hagyományokban így van, minősített esetnek számít a kiskorúak sérelmére elkövetett erőszakos bűncselekmény.

A parlamenti államtitkár szerint ugyanilyen fontos, hogyha már a kiskorúak elszenvedték a sérelmet, akkor a jogi eljárás ne jelentsen számukra újabb traumát. Ezért fogadtak el jogszabályt, és tettek lépéseket, hogy gyermekbarát meghallgatószobák legyenek a rendőrségeken. Megjegyezte, mintegy féltucatnyi ilyen szoba létre is jött és 2014-ig minden megyei rendőr-főkapitányságon tervezik kialakítását.

Nem csak a múltbeli rendszerek kegyetlenségeinek megismétlődésétől kell óvnunk magunkat, hanem fel kell ismerni, hogy bár rendszerszinten Európában kiveszett ez a gondolat, de vannak emberek, akikben él a deviancia és tőlük kell a demokratikus jogállam eszközeivel megvédeni a gyermekeket és a fiatalokat - fogalmazott Rétvári Bence.

Olvasóink írták

  • 2. Emberségetavilágnak 2012. február 29. 17:31
    „Meg az öregekkel való bánásmód.
    Meg a saját polgáraival való igazságos bánásmód.
    Meg a.... meg a..... meg a ....”
  • 1. racionalitás? 2012. február 29. 17:25
    „jujjjjjjjjjjj...szembeköpöset játszanak????mit csináltak a mostani negyedikes gimisekkel ..például????..tehetnek egy szívességet-és csendben maradhatnának----élve és megélve az ősi kinai közmondást:CSAK AKKOR SZÓLJ-HA SZEBBET TUDSZ MONDANI ÉS TARTALMASABBAT-MINT MAGA A CSEND!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hét hektárnyi száraz fű égett

Hármas riasztási fokozatban oltottak hét hektárnyi területet Miskolcon, ahol kigyulladt a száraz fű. Tovább olvasom