Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Rétvári: a szabadság értéke Közép-Európában sokkal nagyobb

A szabadság értéke itt, Közép-Európában sokkal nagyobb, mert mi vívtuk ki magunknak, és nem örökbe kaptuk - fogalmazott Rétvári Bence, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) alelnöke vasárnap, a főváros XI. kerületében tartott 1956-os megemlékezésen.
Mások számára a szabadság természetes, de a magyarok számára még élő, mindennapjaikban felidézhető, amikor nem volt teljes a szabadság - mutatott rá a kormánypárti politikus Schwéger Tamás ,56-os hős emléktáblájánál.

A KDNP alelnöke Ronald Reagan egykori amerikai elnököt idézve azt mondta: a szabadság mindig csak egy generációra van a kihalástól. Ha nem próbáljuk az alapjait mindig ápolni, őrizni, akkor egy generáció múlva már nem lesz meg, el fog veszni - mutatott rá, hozzátéve: csak akkor látjuk, érezzük ezt, ha már nincs meg.

Ugyanakkor a szabadság felelősséggel is jár, erkölcsi alapja van, a jó erkölcsű polgárok tudnak rendet és jogbiztonságot teremteni egy országban. Szavai szerint ötvenöt évvel ezelőtt Magyarországon a teljes félelem uralkodott, és ezzel szemben tört fel a szabadság vágya.

A magyarok szabadságharca, ahogy szembeszálltak a kor legerősebb hadseregével, a szovjet Vörös Hadsereggel, adja meg mind a mai napig Magyarország tekintélyét Nyugat-Európában és Észak-Amerikában - emelte ki a kereszténydemokrata politikus, Szentimreváros-Gellérthegy-Lágymányos országgyűlési képviselője. Rétvári Bence úgy fogalmazott: ha valamiért megtanulták, hogy mi a különbség Budapest és Bukarest között, illetve, hogy Európa melyik részén helyezkedünk el, az ezeknek a fiatal forradalmároknak, a pesti srácoknak a hőstette és emléke.

A KDNP alelnöke szerint sokszor érezzük úgy, hogy a kommunizmus bűneivel nem kellő mértékben törődnek tőlünk Nyugatra, vagy nem egyenlő mércével mérik a XX. század különböző diktatórikus rendszereinek pusztítását. Ha mi magunk nem visszük el az akkori történésekről szóló beszámolókat Nyugat-Európába, többek között dokumentumok, könyvek formájában, nem várhatjuk el, hogy meg tudják különböztetni a vörös csillagot, egy szakszervezeti jelképet, egy elnyomó diktatúra jelképétől - mutatott rá, hozzátéve: ez a mi történelmi felelősségünk.

Rétvári Bence kitért arra is, hogy a világ több pontján, így például Afrika és Ázsia országaiban, sokan vannak, akik a mai napig nem élnek szabadságban, és mi nem mondhatjuk azt, amit sokan 1956-ban Nyugat-Európában, nem törődve a magyar fiatalok szabadságvágyával. Az ő érdekükben fellépni mindig kötelezettségünk, pontosan 1956 öröksége miatt - hangsúlyozta a kereszténydemokrata politikus.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Demokratikus Koalíció meegalakulásáról tájékoztatták Kövért

Levélben tájékoztatta Kövér László házelnököt Molnár Csaba arról, hogy vezetésével szombaton… Tovább olvasom