Délmagyar logó

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 0°C Még több cikk.

Rétvári: az óvodaépítések kormánya vagyunk

2011-től 152 óvodát építettek vagy bővítettek - mondta az államtitkár.
Az óvodaépítések kormánya vagyunk - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára pénteken a Békés megyei Újkígyóson a hétcsoportos új óvoda ünnepélyes átadásakor.

Rétvári Bence kiemelte, hogy a 2010 és 2013 között elnyert európai uniós támogatásból 12 ezer 457 új óvodai férőhely jön létre, ebből 7018 készült el, a többinek a tervezése és kivitelezése folyamatban van.

Az államtitkár elmondta, hogy 2011-től 152 óvodát építettek vagy bővítettek. A kormány 23 milliárd forint összegű pályázatot hirdetett meg az óvodai férőhelyek számának növelésére.

A bővítés lehetővé teszi a gyermekek hároméves kortól történő kötelező óvodai ellátását, a szülők visszatérhetnek dolgozni. A kormánynak fontos, hogy Magyarországon az esélyegyenlőség jegyében minden gyermek hároméves kortól azonos ellátásban és készségfejlesztő oktatásban részesüljön - hangsúlyozta Rétvári Bence. Hozzátette: január elsejétől csak egészséges élelmiszereket lehet a kisgyermekek asztalára tenni, az alapanyagot kötelező lesz negyven kilométeres körzetben megvásárolni.

Megjegyezte, hogy Magyarországon a munkaalapú gazdaság felépítése mellett demográfiai fordulatra van szükség. A mélypont 2010-2011-ben volt, a statisztikai átlag szerint egy anyára és egy apára 1,2 gyermek jutott, a jelenlegi átlag 1,34, pozitív elmozdulás tapasztalható, évente több ezerrel nő a születések száma.

Aki óvodai férőhelyet bővít - mondta az államtitkár -, optimistán tekint a jövőbe, bízik abban, hogy Magyarország lélekben és lélekszámban bővülő ország lesz. Újkígyós önkormányzata, a helyi civil szervezetek és az óvoda vezetése az elsők között csatlakozott az országosan meghirdetett óvodai programhoz.

Szebellédi Zoltán polgármester (Fidesz-KDNP) ünnepi beszédében kiemelte: az óvoda átadásával olyan komplex oktatási és nevelési központ jött létre Újkígyóson, amely a dél-alföldi régióban egyedülállónak mondható. Az intézményközpont területén van az általános iskola és a bajnoki kézilabda-mérkőzésekre alkalmas tornacsarnok, ugyanitt épült fel a tavaly átadott bölcsőde és az új óvoda. A területen két műfüves focipálya és egy extrémpálya is épült.

Az új óvoda alapterülete 972 négyzetméter, 203,8 millió forint EU-támogatás és hazai társfinanszírozás mellett 10,37 millió forint önerőből épült. A beruházással 14 új munkahely jött létre.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ pénteki nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a szeptember 19-i KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom