Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Rétvári Bence: nincs szükség új lobbitörvényre

Míg a Transparency International (TI) szerint hiányos a lobbiszabályozás Magyarországon, addig a kormányzat szerint a 2010-es szabályozás alapján megfelelően működik az érdekérvényesítés ezen formája.
A 2006-ban hozott lobbitörvény működésképtelen volt, ezért törölte el 2011-ben az Országgyűlés. A 2010-ben létrejött szabályozás helyettesíti ezt, a lobbizást szövetségek, elsősorban kamarák végezhetik sikerrel - hangsúlyozta Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) államtitkára kedden Budapesten, a TI Magyarország rendezvényén.

Alexa Noémi, a TI Magyarország ügyvezető igazgatója ezzel szemben a TI tanulmányát összegezve azt a véleményt fogalmazta meg, hogy hiányos a lobbiszabályozás Magyarországon, a jogalkotási folyamat átláthatatlan, és hiányoznak a megfelelő konzultációs mechanizmusok.

A 2006-os lobbitörvény nem fog visszatérni, ezt a tevékenységet a stratégiai partnerségről szóló 2010-es törvény rendezte, amely azt is rögzíti, hogy a stratégiai partnerséget aláíró szervezeteknek vállalt kötelezettsége az adott ágazat véleményét továbbítani a kormányzat felé - reagált Rétvári Bence a TI ügyvezető igazgatójának beszámolójára.

"Győzzenek meg arról, hogyan lehet olyan változtatásokat belevinni a korábbi szabályozásba, ami azt működőképessé teszi" - fűzte hozzá a KIM államtitkára. Megjegyezte, mivel ilyen javaslatok eddig nem érkeztek, ezért lehet megoldás a már említett 2010-es törvényi szabályozás, amely képes az ágazati érdekeket a kamarákon, egyesületeken, esetleg tudományos szervezetek keresztül becsatornázni.

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke is úgy érvelt, hogy az angolszász típusú lobbitevékenység nem működőképes a magyar gazdasági, társadalmi viszonyok között. Ugyanakkor szorgalmazta a mainál sokkal hatékonyabb társadalmi párbeszédet, amit igencsak nehézzé tesz véleménye szerint, hogy "viharos sebességgel fogadják el a törvényeket, így a társadalmi párbeszéd elmarad".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megölt egy férfit majd feladta magát

Megöltek egy férfit Rácalmáson, a bűncselekményről az elkövető tett bejelentést a rendőrségen… Tovább olvasom