Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Rétvári: egyre többen követik a magyar modellt Európában

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) alelnöke szerint egyre többen követik a magyar modellt az Európai Unióban.
Erről Rétvári Bence beszélt a Kereszténydemokrácia, közpolitika és közerkölcs a mai Európában címmel rendezett nemzetközi konferencián pénteken a fővárosban.

A közigazgatási tárca parlamenti államtitkára kiemelte: Magyarország támogatóinak a száma egyre nő, a gazdasági intézkedéseket és a politikai irányvonalat tekintve egyaránt, azaz "az idő nekünk dolgozik".

A KDNP alelnöke szerint az elmúlt három év kormányzásában minden benne volt, ami a kereszténység számára fontos, és semmi olyan eleme nem volt, ami vállalhatatlan lenne. Kiemelte, hogy az új magyar alaptörvény rögzíti a házasság, a család, az emberi élet, és méltóság védelmét. Kitér arra, hogy az emberi életet a fogantatás pillanatától óvni kell, és deklarálja az emberi klónozás tilalmát. Összegzése szerint az alaptörvény és a sarkalatos törvények az egységes keresztény értékrend szerint íródtak.

Hozzátette: napjaink külsőségekre építő imázspolitizálása idején olyan politikát kell megvalósítani, ami nemcsak megőrzi tisztán a világnézeti, keresztény elveket, hanem vonzóvá, "fogyaszthatóvá" is teszi ezeket.

Ha nincs erkölcs, moralitás a politikában, és nincs kereszténység, akkor nem számít az emberi méltóság sem - mutatott rá. Kereszténység nélkül csak a verseny, a fogyasztás, az emberi "öntörvény" lenne - fejtette ki, majd kiemelte: a közös európai értékrendet a keresztény értékrend jelenti.

Rétvári Bence hangsúlyozta azt is, hogy ők a nép felhatalmazásán nyugvó, plebejus politizálást folytatnak, szemben a baloldali politikusokkal, akik azt gondolják, ha külföldre mennek, és Magyarországra árulkodnak, akkor ebből nekik egyfajta politikai legitimitásuk lesz.

Osztie Zoltán, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnöke azt mondta: a kereszténység az örök alapja a közéletnek. Kiemelte: Európa megtagadta keresztény gyökereit, aminek következményei már láthatóak.
Az elnök úgy fogalmazott: Magyarország büszke, hogy miniszterelnöke kimondta, engedtessék meg Európában, hogy a kereszténység is érték legyen.

Nem igaz az a sokféle negatív állítás, vád, gyalázkodás, ami a magyar nemzet ellen irányul, ezek "idegenszívű hazaárulóktól származnak" - fejtette ki.

Kitért arra is: ez a kormány mutatott rá, hogy milyen mértékben tarthatatlan egyes kérdésekben a kettős mérce alkalmazása.

Mészáros József, a Barankovics István Alapítvány elnöke rámutatott: a kereszténység örök értékeket fogalmaz meg, és ezeken kell alapulnia a közéletnek. A keresztényeknek azt kell előmozdítaniuk, azon kell munkálkodniuk, hogy ezen értékek mindenki számára maguktól értetődők legyenek.

Danku Péter, az Európai Keresztény Politikai Alapítvány (ECPF) magyar elnökségi tagja szintén az értékalapú politizálást hangsúlyozta. A XX. század értékvesztése után múlhatatlanul szükség van a lelki, szellemi és közéleti, politikai megújulásra - emelte ki, hozzátéve: páneurópai, keresztény összefogás kell.

David Fieldsend, a Care for Europe igazgatója, az ECPF elnöke azt hangsúlyozta, hogy Magyarország mindig is része volt az európai kereszténydemokrata politizálásnak.

Olvasóink írták

 • 5. x 2013. október 18. 23:55
  „A Vöröskereszt legfrissebb jelentése {http://goo.gl/cVjVkh - pdf, 6.097 KB} szerint évtizedekig nem fog magára találni Európa gazdasága. "A válság hosszú távú hatásai még nem is kerültek a felszínre. A jelentésünk azt mutatja: még akkor is évtizedekig érezzük majd a válság hatásait, ha a közeljövőben jóra is fordulna a gazdaság helyzete" - írja a jelentés előszavában a szervezet, amely hosszasan csepüli Európát azért, hogy a gazdagodó fejlődő világgal szemben itt egyre több a szegény.
  http://fn.hir24.hu/gazdasag/2013/10/17/brutalis-szegenyseg-jon-magyarorszagra/ {Több más országra is.}”
 • 4. pirosmedence 2013. október 18. 18:36
  „Hej, Rétvári uram de tudja mondani, pedig a rendszerváltáskor alig múlt 10 éves! A nagyfőnök huszon-évvel ezelőtti emlékezetes" Csuhások, térdre imára" beszólását bezzeg nem idézte most!!!”
 • 3. igazságkereső 2013. október 18. 17:06
  „#1. Együgyü 2013.10.18. 13:49 De volt olyan eleme ami vállalhatatlan és mind a mai napig meg van, nevezetesen: a bankok indexálási trükkjei, mely ellen mind a mai napig semmilyen visszamenőleges és végleges hatályú intézkedés nem történt az elmúlt három évben!”
 • 2. szatyi 2013. október 18. 14:10
  „Szegény Európa!”
 • 1. Együgyű 2013. október 18. 13:49
  „Rétvári: egyre többen követik a magyar modellt Európában"
  ,,A KDNP alelnöke szerint az elmúlt három év kormányzásában minden benne volt, ami a kereszténység számára fontos, és semmi olyan eleme nem volt, ami vállalhatatlan lenne."
  Akkor most felvállalja a keresztyénnyi Európa is, hogy Európának többi részéből is más kontinensekre meneküljenek az eddig ott lakok egy része? Felvállalja az ottani 2/3-is a gyors elszegényedést, nyomort? Az egyharmadnak még jobb lesz? A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) alelnöke a maga szempontjából igazán keresztyénnyi! Akkor most a 2014-esválasztásoknál önállóan indulnak, hogy megmérettessenek? ,,Rétvári Bence hangsúlyozta azt is, hogy ők a nép felhatalmazásán nyugvó, plebejuspolitizálást folytatnak, szemben a baloldali politikusokkal, akik azt gondolják, ha külföldre mennek, és Magyarországra árulkodnak, akkor ebből nekik egyfajta politikai legitimitásuk lesz.,,Rétcári Bence a pártszövetségesük dogmáját jól megtanulta és azt sokadszorra hajtogatja maga és párttársai érdekében! Magyarország jobban teljesít!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: az egészségügyi vezetésnek le kell mondania!

Az MSZP szerint az egészségügyi vezetésnek le kell mondania, mert alkalmatlan arra, hogy az ágazat… Tovább olvasom