Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Rétvári: Gyurcsány miatt kell újraszabályozni az önkényuralmi jelképek használatát

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök tehet arról, hogy az Országgyűlésnek a büntető törvénykönyv módosításával újra kell szabályoznia az önkényuralmi jelképek használatát, mert kormánya elmulasztotta a fellebbezést a strasbourgi bíróság ezzel kapcsolatos ítélete ellen - jelentette ki a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerdán Egerben.
Rétvári Bence a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a strasbourgi testület 2008-ban, Vajnai Attilának, a Munkáspárt korábbi tisztségviselőjének keresete alapján úgy foglalt állást, hogy az önkényuralmi jelképek használatáról szóló magyar törvény alkotmányellenes módon korlátozza a szólásszabadságot. Ennek nyomán semmisítette meg a törvényt az Alkotmánybíróság - vélekedett.

Ez a helyzet viszont azért állhatott elő - folytatta a KDNP alelnöke - mert a Gyurcsány Ferenc vezette akkori kormány, nem állt ki Magyarország mellett, a magyar állam nevében nem nyújtott be fellebbezést a döntés ellen. Holott ha megteszi, lehetséges, hogy más, Magyarország számára kedvező ítélet születik. Annál is inkább, mert számos európai országban létezik hasonló jogszabály - fejtette ki a politikus.

Egyszóval Gyurcsány Ferenc belenyugodott, hogy a vörös csillag védelmet kapjon. Ami nem csoda, hiszen "akkortájt Gyurcsány Ferenc és Andor László, az Európai Bizottság magyar tagja közösen voltak egy mozgalomban, amelyik a vörös csillag legalizálását követelte" - fogalmazott a kereszténydemokrata politikus.

Rétvári Bence beszámolt arról az Egy közülünk nevű, európai uniós polgári kezdeményezésről, amelynek célja, hogy az EU ne finanszírozzon a magzat elpusztításával járó orvosi kísérleteket. Ugyan mindannyian támogatjuk az orvostudomány fejlődését, ám mára egyértelmű, hogy az őssejtek felnőtt sejtekből, illetve köldökzsinórvérből is kinyerhetők - közölte az államtitkár. Hozzátette: 27 tagállamban egymillió aláírást szeretnének összegyűjteni, a Magyarországra eső kvóta 16 500, vagyis legalább ennyi támogató szignó összegyűjtése a cél anyák napjáig.

Lukács Tamás, a KDNP országgyűlési képviselője felhívta a figyelmet arra: amíg az állatkísérleteket korlátozza, a magzatkísérleteket finanszírozza az EU. Ma már nem az a kérdés, hogy a tudomány mit tud megtenni, hanem az, hogy mit tehet meg, vagyis indokolt a korlátozás - fűzte hozzá.

Egerben számos egyházi és világi szervezet támogatja az aláírásgyűjtést. Mindennek nyomán már mintegy ezer támogató szignót gyűjtöttek össze a településen - mondta Lukács Tamás.

Olvasóink írták

 • 3. csergemerge 2013. április 10. 19:06
  „Támogatom minden önkényuralmi (kommunista, nemzetiszocialista) jelkép használatának tilalmát!”
 • 2. florian72 2013. április 10. 18:46
  „Van olyan amiért nem a Gyurcsány és a Bajnai a hibás 3 év után is? Csak úgy kérdezzem.”
 • 1. szatyi 2013. április 10. 14:28
  „"...mert kormánya elmulasztotta a fellebbezést a strasbourgi bíróság ezzel kapcsolatos ítélete ellen"

  Lehet, hogy nem is akart fellebbezni, -joga volt hozzá!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megindulhatott a forgalom a 7-es főúton a baleset után

Feloldották a szerda délelőtti baleset miatti teljes útzárat Martonvásár és Baracska között. Tovább olvasom