Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Rétvári: kiszámíthatóbb ma a családok jövőképe Magyarországon

A közigazgatási tárca parlamenti államtitkára szerint kiszámíthatóbb ma a családok jövőképe Magyarországon, mint három évvel ezelőtt. Erről Rétvári Bence egy csütörtöki, fővárosi konferencián beszélt.

A parlamenti államtitkár kifejtette: mivel az új alaptörvény és az új sarkalatos törvények sok olyan, a családok számára fontos garanciát foglalnak magukban, amelyek korábban csak feles törvényekben szerepeltek, biztonságosabb és kiszámíthatóbb ma családot alapítani, mint három évvel ezelőtt.

Közölte, amikor bevezették a családi adózás új rendszerét, akkor az állam részéről az alázatot, a tiszteletet kívánták megjeleníteni. Nem pusztán adókedvezményről van szó, hanem arról, hogy a családok jövedelme, amelyet gyermeknevelésre fordítanak, adórendszeren kívüli jövedelem. Az állam ezzel elismeri: természetes, hogy a család bevételének egy része annak fenntartására irányul - mutatott rá. Hozzátette, hogy ugyanez a filozófiai váltás érvényesült az egyenes ági öröklés szabályozásánál és az öröklési illeték kivetésének eltörlésekor.

Rétvári Bence azt mondta, hogy az állam és az egyén szempontjából az a leghasznosabb és legjobb, ha valaki családban él, de természetesen ez senki számára nem lesz oktrojált (vagyis kényszer, ráerőszakolt) együttélési forma.

Minden állam családokból áll - idézte a kereszténydemokrata politikus Arisztotelész 2300 évvel ezelőtti szavait, hozzátéve: családok régebb óta léteznek, mint maga az állam, és ebből az is következik, hogy az utóbbinak tisztelnie, támogatnia, ösztönöznie kell a családokat, de semmiképp sem tekinthet úgy rá, mint olyan fogalomra, amelyet ő hozott létre.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy harminc év alatt több mint 750 ezerrel csökkent az ország népessége, ami 40-50 középméretű település eltűnését jelenti. A házasságkötések száma a felére csökkent, évente alig 35 ezer a korábbi, több mint 80 ezerrel szemben.

A helyettes államtitkár kiemelte, hogy a családi adókedvezmény összesen 160 milliárd forintot hagy a családoknál, és kitért a gyes hároméves időtartamának visszaállítására, az otthonvédelmi intézkedésekre és a munkahelyvédelmi akciótervre.

A családbarát munkahely díjat az idén is átadják - közölte Fülöp Attila. Hozzátette: ha ezek a szimbolikus lépések kiteljesednek, akkor az anyagi támogatással párhuzamosan talán középtávon eljutnak oda, hogy a harminc éve tartó rossz tendencia megfordul, és egyre több gyermeket vállalnak a családok.

Olvasóink írták

 • 3. pachakuti 2013. május 16. 20:45
  „Akár képpel is szemléltethette volna! Egy parabola leszálló ágával.”
 • 2. _csutak_ 2013. május 16. 20:04
  „Igaza van!
  De tényleg!
  Kiszámítható, hogy se munkája se jövedelme se lakása se életkedve nem lesz!”
 • 1. florian72 2013. május 16. 14:28
  „Ez is jól megtanulta a jól arató Viki hazugságait,Nem apukám a családok zöme rosszabbul él mint négy éve.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

LMP: biztosítsák az összes gyermek nyári étkeztetését!

Szél Bernadett kezdeményezi, hogy a kormány három éven belül biztosítsa az összes rászoruló gyermek… Tovább olvasom