Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Rétvári: korrupció-megelőzési tréningek indulnak

A program indulása előtt a civilek tesztelhetik a képzést.
Korrupció-megelőzési és etikai tréningeket tartanak nyolcszáz közigazgatási vezető és 8500 kormánytisztviselő részére az elkövetkező hónapokban - mondta el Rétvári Bence az antikorrupciós civil munkacsoport keddi budapesti ülése után.

A közigazgatási tárca parlamenti államtitkára közölte: a program indulása előtt a civilek tesztelhetik a képzést, az itt kialakított véleményeket a szervezők a későbbiekben figyelembe veszik.

A próbatréning célja, hogy a résztvevők megismerjék az integritás alapfogalmait, valamint a kapcsolódó etikai megközelítéseket. A résztvevők a tréning segítségével könnyebben felismerik és megértik azokat a szituációkat, amelyek az egyén, a szervezet és társadalom integritását veszélyeztetik. Ilyenek lehetnek például korrupciós kockázatok, ügyek, folyamatok átláthatatlansága, morális problémák, konfliktusok. Az interaktív foglalkozások során érdekes esettanulmányok, elgondolkoztató etikai kérdések, dilemmák beiktatásával és közös feldolgozásával segítik elő a megértést - fejtette ki.

A civilek kérését a KIM elfogadta, ezért a minisztérium további egy napot biztosít a képzésen történő részvételre - jelezte.

A megbeszélésen a minisztérium szakemberei ismertették a Nyílt Kormányzati Együttműködés (OGP) magyar akciótervében foglalt vállalások teljesítésének jelenlegi állását. Mint kiemelték: már teljesültek többek között az integritásirányítási rendszer bevezetéséről, az integritás témájú képzések nyújtásáról, valamint az etikai kódexek elfogadásáról szóló vállalások is. Folyamatban van a költségvetési adatok közzétételének javításáról, valamint a köztulajdon hasznosításának nyilvánosságáról szóló vállalások teljesülése is - jelezte Rétvári Bence.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a minisztérium beszámolt a korrupció megelőzés területén különös felelősséget viselő szervezetek eddigi tevékenységéről. Ezek közé sorolható például az integritás tanácsadói képzésen, témához kapcsolódó hasonló konferenciákon való részvétel, az Országos Bírósági Hivatal által létrehozott bírósági integritás munkacsoport, valamint az Állami Számvevőszék által kezdeményezett Integritást Támogatók Körének létrehozása.

Rétvári Bence tájékoztatása szerint a résztvevők átbeszélték az ENSZ Korrupció Elleni Egyezménye (UNCAC) végrehajtását ellenőrző bizottság magyarországi munkáját.

A KIM ismertette, hogy a Panaszokról és közérdekű bejelentésekről szóló törvényjavaslat előkészítésére folyamatban van és hamarosan megkezdik az informatikai rendszer tervezését - mondta az államtitkár.

Olvasóink írták

 • 3. grafika88 2013. augusztus 06. 20:25
  „Ez a tréning csak kamu. Sok -sok milliót ellopnak ..de a tréningnek semmi eredménye nem lesz ! Mert saját maguk hoztak törvényeket..amely a korrupciót törvényesíti !!
  Vajon a világ legkorruptab 3 országába beletartozunk!

  Magyo. jobban teljesít !!! földmutyi..trafik mutyi..gyógyszertár mutyi...takarékszöv.mutyi.....stb”
 • 2. DMagóg 2013. augusztus 06. 19:07
  „A törvényelőkészítők és a törvényhozók is részt vesznek a tréningen?”
 • 1. _csutak_ 2013. augusztus 06. 18:20
  „Hofi:
  "Korrupció az amiből nekem nem jutott!"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választás 2014: A voksolás estéjén lesz előzetes eredmény

A külhoni szavazatok összesítésére azonban várni kell. Tovább olvasom