Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Rétvári: Magyarország a korrupció elleni küzdelemben is jobban teljesít

2010-ben az emberek 75 százaléka mondta, hogy az előző évben nőtt a korrupció, az idén már csak 61 százalékuk állította.
A Transparency International (TI) globális korrupciós barométerének adataiból kiderül, hogy Magyarország érezhetően jobban teljesít a korrupció elleni küzdelemben, mint a 2010-es kormányváltás előtt - mondta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára kedden.

Rétvári Bence felhívta a figyelmet a TI kedden közzétett jelentésére, amelynek adatait összevetette a 2009-2010-es eredményekkel. Ez alapján megállapította, hogy míg 2010-ben az emberek 75 százaléka mondta, hogy az előző évben nőtt a korrupció, az idén már csak 61 százalékuk állította. Két éve 14 százalék volt azok aránya, akik fizettek kenőpénzt, jelenleg arányuk két százalékponttal alacsonyabb.

Ugyanakkor a világ minden országával együtt Magyarországon is vannak további teendők a korrupció visszaszorítása érdekében - fűzte hozzá az államtitkár. Kitért arra is: 2013 felmérése alapján Magyarország a legjobban teljesít a visegrádi országok közül a korrupció elleni küzdelemben.

Kifejtette: az emberek többségének véleménye szerint 2010 előtt az intézményes korrupció uralta az államot. Hozzátette, hogy "a magyar kormány az elmúlt három évben többet tett a korrupció visszaszorítására, mint a megelőző két kormány együttvéve".

Emlékeztetett arra: Magyarország 2010-en csatlakozott a Nemzetközi Korrupcióellenes Akadémiához, 2011-ben az alaptörvény rögzítette az offshore-tilalmat a közpénzek terén, a kormány 2012-ben fogadta el a kétéves Közigazgatási korrupcióellenes programot, 2013-ban civil szervezetek kezdeményezésére Magyarország csatlakozott Nyílt kormányzati együttműködés programhoz.

Az ügyészségen külön csoport foglalkozik a korrupciós bűncselekményekkel, az új Btk. tovább szigorította a vesztegetési bűncselekmények szankcióit, és létrejött a Közszolgálati etikai kódex is - fűzte hozzá az államtitkár.

Rétvári Bence kitért arra is: az új Nemzeti alaptanterv a középiskolás diákok etikaoktatásának részévé tette a korrupció elleni küzdelem tudatosítását.

Az államtitkár a következő időszak korrupcióellenes küzdelmében fontos állomásként beszélt a bejelentő védelemről szóló törvényjavaslatról, amely az alapjogi biztos intézményén keresztül lehetőséget ad a korrupciógyanús ügyet bejelentő magánszemélyeknek névtelenségük megőrzésére. A javaslatot a kormány benyújtotta a parlamentnek, amely szeptemberben kezdheti megvitatni.

Olvasóink írták

 • 3. béci61 2013. július 10. 07:57
  „Tehát, ha jól értem, akkor már a középiskolásokkal igyekeznek megismertetni, hogy a korrupciót nem szabad észrevételezni, hanem a megfizetett oldalra kell igyekezni. Aki szóvá teszi a korrupciót, az számíthat erre az életére történő ellehetetlenítésére. Példákat lehetne sorolni napestig. És ez csak egy darab vélemény...”
 • 2. grafika88 2013. július 09. 21:15
  „Rétvári fiam ! A be<moderálva> nép NEM meri mondani !!Meg vannak félemlítve !!Míg a korrupt megussza...a bejelentőt egy éltre ellehetetlenítik !
  A fejétől bűzlik a hal ! Ott kéne fennt kezdeni !! bence környezetében !!”
 • 1. pachakuti 2013. július 09. 17:18
  „Rétvári csak tudja, hiszen belülről látja...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ÉFOSZ az e-útdíj felülvizsgálatát kéri

A szervezet a kedvezményben részesülő mezőgazdasági termékek és élelmiszerek körének bővítését kéri… Tovább olvasom