Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 8°C Még több cikk.

Rétvári: szorul a hurok a bankok körül

Az utóbbi másfél hónapban több bíróság a devizahitelesek javára döntött - mondta az államtitkár.
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint "szorul a hurok a bankok körül" a devizahitelek ügyében, miután az utóbbi másfél hónapban több bíróság az adósok javára döntött.

Rétvári Bence Szekszárdon tartott szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: három nem jogerős és egy jogerős ítélet azt mutatja, hogy a bírósági gyakorlat kezd kialakulni a devizahitelezéssel kapcsolatban.

A kereszténydemokrata politikus felidézte: a Szegedi Ítélőtábla szeptemberben kimondta, hogy az egyoldalú szerződésmódosításnak nem átlátható a feltételrendszere, ezért az ilyen szerződések érvénytelenek. A Fővárosi Törvényszék első fokon szintén a bankot marasztalta el egy devizahitel ügyében, a Pesti Központi Kerületi Bíróság pedig azért nyilvánított érvénytelennek egy hitelszerződést, mert az árfolyamrésre vonatkozó szabályok nem voltak elég pontosak - mondta.

Megemlítette a Pécsi Ítélőtábla döntését is, amely szerint érvénytelenek a kamat- és kezelési költségek egyoldalú megváltoztatását tartalmazó szerződések.

Az államtitkár kiemelte: teljesen új, hogy a bíróságok egy-egy rész hiánya miatt a teljes hitelszerződést nyilvánítják érvénytelennek.

"Ha a bírósági gyakorlat ebbe az irányba mutat, a bankok kényszerhelyzetben lesznek" - jelentette ki Rétvári Bence.

Utalt arra, a Fidesz-KDNP-frakció szeptember elején arra szólította fel a bankokat, hogy november 1-jéig javítsák ki a devizahitelek hibáit, a szerződéseket változtassák meg az ügyfelek javára.

"Bízunk benne, hogy a hátralévő két hétben a bankok belátják, hogy már a bíróságon is tarthatatlan a devizahitelezéssel kapcsolatos korábbi gyakorlatuk" – fogalmazott Rétvári Bence, hozzátéve: a KDNP által fontosnak tartott társadalmi igazságosság nevében megvalósulhat az, hogy egy bank ne tudjon egyoldalúan szerződést módosítani.

Olvasóink írták

 • 12. Mike3 2013. október 18. 09:00
  „9: Te egy szemellenzős elmebeteg vagy. Bankokat jóságos megmentőként beállítani? Jajj várj, csak nem? :)”
 • 11. joy 2013. október 17. 20:18
  „Igen, érezzük a nyakunkon a szorítást.”
 • 10. J.G. 2013. október 17. 20:03
  „5. mazsolaszolo 2013.10.17. 09:17
  Annyira fuggetlenek a birosagok a kormnanytol mint a jelenlegi allamfo.. Do the math.”
 • 9. történész 2013. október 17. 19:19
  „Jó estét gyerekek remélem ágyban vagytok már.Ma mesét mondok nektek a csúf bankról ami csak szavainkban csúf, valójában a gazdagságunk segítője ..”
 • 8. Agyalapi 2013. október 17. 13:37
  „Kár, hogy Rétvári úr már eljátszotta hitelességét, így aztán amit mond, az vagy igaz, vagy nem. Ez jellemző az egész KDNP-re. Sajnos. Így legyünk hithű keresztények?”
 • 7. kormoska 2013. október 17. 13:01
  „"Rétvári: szorul a hurok a bankok körül.Az utóbbi másfél hónapban több bíróság a devizahitelesek javára döntött - mondta az államtitkár"

  Igaza van.....,amióta a bíróságok politikai nyomásra döntenek tényleg több kedvező itélet született:-(!”
 • 6. aas 2013. október 17. 11:49
  „5. mazsolaszolo 2013.10.17. 09:17
  Kedveském a bíróságok nem függetlenek. Amúgy van olyan ember akinek a bank nem adott forint hitelt hiába forintban kapta a fizuját. Tehát ha valamit nem tudsz pontosan ne ítélkezz és irkálj blődséget. Amúgy a hitelfelvevők nem azt kérik hogy más fizesse ki helyettük, csak annyit hogy annyit kérjenek vissza a bankok amit adtak. És éppen nekem ne gyertek ezzel mert volt kocsi hitelünk is svájci frank és lakás is és ég és föld 2 hitelintézet között is a különbség ami elvileg államilag előírt lenne.”
 • 5. mazsolaszolo 2013. október 17. 09:17
  „Ugye, jól tudom, hogy a magyar bíróságok ELVILEG függetlenek a mindenkori hatalomtól? A demokrácia hármas és aranyszabálya a törvényhozó-, a végrehajtó és a bírói testületek elválasztása egymástól. Ugye?
  Nos, kedves bankok, ha jogtalan és részrehajló a döntés, akkor ugye tetszik tudni, hogy van Európai Unió is? És hogy van bírósága is?

  Ps.: Ne tessék kapáért és kaszért kiáltani. Itt nem a Gonosz Bank és a Jó Devizahiteles harcáról van szó. Snki sem kötelezett senkit arra, hogy aláírjon bármiféle szerződéseket (pláne nem olvasás nélkül) és devizahitelt vegyen fel, ha forintban kapja a fizuját. Az ő felelőssége, tessék felvállani!

  Ez a legújabb devizaharcosdi egyerűen csak egy választási fogás, semmi más. Ámde a banknak is igaza lehet, ugye, Orbán? Vagy az Ön pénzecskéje tán otthon van, a lószőrmatracban?”
 • 4. aas 2013. október 17. 09:03
  „1. CsImre 2013.10.16. 21:12

  Nincs ezen mit örvendezni, és nincs semmiféle hurok. Jogszabályok vannak, és voltak, a bíróságnak ez alapján kell ítélkeznie. Azt nyilván nem feltételezzük, hogy a harcos és már-már propagandisztikus kormánypolitika hatással lenne a bírók független lelkiismeretére...
  Látszik, hogy nem sokat voltál bírósági per alanya. A Szegedi bíróságon a sógor-koma a döntés alapja nem az igazság és nem a jog. Több száz olyan ügyben hoztak olyan ítéletet ami a kárt szenvedett ellen a lefizetőnek adott igazat.”
 • 3. achilleus 2013. október 17. 07:35
  „A bíróságok azt mondták ki, hogy az egyoldalú szerződésmódosítással érintett szerződések semmisek, még akkor is, ha a szerződő felek szerződésbe foglalták az egyoldalú szerződésmódosítás lehetőségét, de azt nem szabályozták, hogy a módosítás milyen határok között lehetséges. (Megjegyzem ilyen erővel, amiivel a bankok szerződést módosítottak, akár a kölcsönösszeget is megduplázhatták volna. /Megelégedtek a visszafizetendő megduplázásával, megtriplázásával./.) A banki szerződések alapjában sértették a jogbiztonságot, ezért a bírósági ítéletek a jogállamiság és a jogbiztonság visszaállítása felé mutató lépések. Azt ne feszegessük most, hogy ezért kik a felelősek, kik tették mindezt lehetővé és elfogadhatóvá. Jobban örülnék viszont, ha nemcsak a "bankok nyaka körül szorulna a hurok, hanem a tényleges károkozók nyaka körül is. Akiket pedig nem kellene védeni. Iszonyú károkat okoztak, emberek százezreit juttatták a tönk szélére, milliók egzisztenciáját rombolták le és 10 millió ember jövőjét terelték kényszerpályára.”
 • 2. J.G. 2013. október 16. 23:45
  „1. CsImre 2013.10.16. 21:12
  Meg nem. De mivel a fobirokat es a birokat is a kormany fogja kinevezni, elobb utobb "koma" lesz mindenki :)
  Sajnos az ugyathelyezest es a kenyszernyugdijazast elmeszeltek, de ha ujravalasztjak oket akkor lesz eleg ido leigazni a birosagokat. Es akkor johet a koncepcios perek es megrendelt iteletek korszaka. Valamiert olyan ismeros ez...”
 • 1. CsImre 2013. október 16. 21:12
  „Nincs ezen mit örvendezni, és nincs semmiféle hurok. Jogszabályok vannak, és voltak, a bíróságnak ez alapján kell ítélkeznie. Azt nyilván nem feltételezzük, hogy a harcos és már-már propagandisztikus kormánypolitika hatással lenne a bírók független lelkiismeretére...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Horthy nem tett antiszemita kijelentéseket, de voltak előítéletei˝

A kormányzó a zsidóság jogainak korlátozásával, gazdasági visszaszorításával alapvetően egyetértett… Tovább olvasom