Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Rezsicsökkentés - Rogán: a rezsicsökkentésért a szocialistáknak kellett volna harcolniuk

Rogán szerint Magyarország éppen ezért alapvetően egy jobb baloldalt érdemelne a mostaninál.
Pokorni: még tart a "birkózás" Brüsszellel a rezsicsökkentés miatt

A rezsicsökkentés jelentőségéről és a következő országgyűlési választás fontosságáról beszélt Pokorni Zoltán Miskolcon több mint ötszáz ember előtt pénteken egy lakossági fórumon. A Fidesz alelnöke azt mondta, hogy a rezsicsökkentés miatt még tart a "birkózás" Brüsszellel.

Pokorni Zoltán közölte: eddig csaknem két és fél millióan írták alá a rezsicsökkentést támogató íveket.

Azt mondta, a főleg német és francia érdekeltségű energiaszolgáltatókat a kormány döntései "eléggé súlyosan érintették", ugyanakkor ezen cégek erősek, és ezen országoknak jól felfogott érdekük, hogy vállalataikat védjék.

A válasz nem mindig "egyenesen" jön - tette hozzá, és utalt arra, hogy az Európai Parlament a bírák nyugdíjazását és az alkotmány bizonyos passzusait is kritizálta, igyekeztek emiatt "présbe fogni Magyarországot".

A fideszes országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy Magyarország jobban teljesít, erősebb, egyre inkább a maga lábán áll, ezért volt fontos az is, hogy "aránylag gyorsan visszafizettük az IMF kölcsönét".

Pokorni Zoltán kitért arra, hogy a 2010-ben alakult kormánynak a rendkívüli adók kivetésével sikerült egyensúlyba hoznia a költségvetést. Elmondta azt is, hogy a rezsicsökkentés, az energiaárak hatósági szabályozása az unió szerint helytelen, mert az EU megítélése szerint a "szabad piacgazdaságnak kell érvényesülnie".

Ez a nyomás, ez a birkózás még nem ért véget, fontos, hogy Brüsszel is megértse, több millió ember elkötelezett a rezsicsökkenés mellett, "erről nem tárgyalunk", a rezsit csökkenteni még egyetlen kormánynak sem sikerült, most ehhez egy rendkívül feszes gazdaságpolitika kellett - mondta, sokak tapsával kisérve.

A politikus szólt a jövő évi országgyűlési választások jelentőségéről is, megemlítve: a legújabb közvélemény-kutatási adatok szerint a Fidesz helyzete biztató, támogatottsága jóval felülmúlja a szocialistákét.

Ugyanakkor a párt kormányzati pozícióból még nem nyert választást, ahhoz, hogy most ez másképp legyen, az kell, hogy "a kampányban ne legyen cigányozás, zsidózás, buzizás, szinglizés" - hangoztatta, hozzátéve: meg kell nyerni azt a 900 ezer embert, akik bizonytalanok, akik nem tudják, kire, mely pártra voksoljanak.

"Nem ítélkezünk egyik ember felett sem, a másikban magunkat is tiszteljük" - mondta a Fidesz alelnöke.

 Rogán: a rezsicsökkentésért a szocialistáknak kellett volna harcolniuk

Rogán Antal szerint baloldali pártként a szocialistáknak kellett volna harcolniuk a rezsicsökkentésért, és felvetni a bankadót, mégis a Fidesz vállalta magára az ezzel kapcsolatos teendőket és vitákat.

"Olyan kérdéseket kellett felvetnünk, amelyeket igazából nekik kellett volna, de azért tettük mi, mert azt gondoljuk, ma ezek az ország sorskérdései, és nem azt néztük, mi a jobb vagy a bal, hanem hogy mivel tudjuk szolgálni a családok érdekeit" - mondta a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a rezsicsökkentéssel kapcsolatos pénteki pécsi lakossági fórumon.

Véleménye szerint Magyarország éppen ezért alapvetően egy jobb baloldalt érdemelne a mostaninál.

Rogán Antal mintegy félezres hallgatósága előtt emlékeztetett arra, hogy a szocialista kormányok idején privatizálták az áram- és gázszolgáltató cégeket, és ezzel összefüggésben elszabadultak a rezsiárak. Rámutatott, hogy a szocialisták tizenötször emelték meg az energiaárakat, a gázét háromszorosára, a villanyét kétszeresére.

Ennek következtében a fizetésekhez viszonyítva az Európai Unió országai közül Magyarországon volt a legdrágább a gáz, és a második legdrágább a villamos energia. E terheket az emberek egyre nehezebben tudták vállalni, miközben a szolgáltatók a privatizáció óta 1040 milliárd forint profitot vittek ki az országból - mondta.

A frakcióvezető hangoztatta, hogy a januári 10 és a novemberi 11,1 százalékos rezsicsökkentéssel a gáz ára a 2008. júliusi, az áramé pedig a 2007. februári szintre, és ezzel együtt az európai középmezőnybe kerül, a szolgáltatók kintlévősége pedig csökken.

A kormányzat rezsicsökkentési intézkedéseivel összességében egy négytagú család 70-80 ezer, egy idős házaspár 60-70 ezer forintot takarít meg évente - közölte.

Rogán Antal a rezsicsökkentés kétharmados törvénybe foglalásával kapcsolatban azt mondta, hogy bár vannak viták, ő támogatja a javaslatot, mert az egy esetleges kormányváltás esetén is védelmet adhat ezeknek az eredményeknek.

Szavai szerint a támogató aláírásgyűjtésre azért van szükség, mert a rezsicsökkentés miatt a kormányt bel- és külföldön egyaránt sok kritika és támadás éri, és a parlament összetétele is változhat, de 2,2-2,5 millió ember akaratát nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Rogán Antal végezetül arra hívta fel hallgatósága figyelmét, hogy "nem a szavakból, hanem a tettekből kell kiindulni", és ha a baloldal beváltja ígéretét, hogy hatalomra jutása esetén több mint 500 milliárd forintot visszaad a bankoknak és a multinacionális cégeknek, akkor a költségvetés egyensúlyának érdekében veszélybe kerülhet a gyermekek után járó adókedvezmény, terítékre kerülhet a személyi jövedelemadó emelése vagy a nyugdíjak befagyasztása, azaz lakossági megszorítások következhetnek.

"Arról szeretném meggyőzni a baloldali szavazókat - mondta -, érjék el, hogy a saját pártjuk megváltozzon, mert ha ezt fogják csinálni, az mindenkire nézve veszélyes."

Véleménye szerint az emberek helyett inkább a bankok és a multik fizessenek még egy darabig, "elbírják, mert (...) olyan világot élünk, amelyben a közteherviselést ki kell szélesíteni".

Olvasóink írták

 • 4. Power 2013. szeptember 28. 10:38
  „Rogán is egy devizahiteles... nem csoda, hogy ilyen "képviselőkkel" az államadósság elleni harc is kudarcba fulladt.”
 • 3. kormoska 2013. szeptember 27. 22:10
  „"Azt mondta, a főleg német és francia érdekeltségű energiaszolgáltatókat a kormány döntései "eléggé súlyosan érintették", ugyanakkor ezen cégek erősek, és ezen országoknak jól felfogott érdekük, hogy vállalataikat védjék".

  Meg is védik majd...,pár éven belül a legtöbb úgy kivonul ebből a porszemnyi országból,hogy"öröm" lesz nézni!

  "akkor a költségvetés egyensúlyának érdekében veszélybe kerülhet a gyermekek után járó adókedvezmény, terítékre kerülhet a személyi jövedelemadó emelése vagy a nyugdíjak befagyasztása, azaz lakossági megszorítások következhetnek"

  Ezek nagy eséllyel akkor is bekövetkeznek majd,ha a Fidesz nyer 2014-ben!Ez a gazdaságpolitika ugyanis hosszabb távon fenntarthatatlan.”
 • 2. benq 2013. szeptember 27. 21:44
  „Rezsi f...om pár száz forint különbség volt az elmúlt évben a vízszámláim között.
  Most, hogy 10% ot faragtak belőle 750 forinttal lett több a csökkentett vízdíjam!
  Akkor! Hogy is van ez?
  Néphülyítés az egész!”
 • 1. _csutak_ 2013. szeptember 27. 21:32
  „Tóni igazat mond!
  A magát baloldalnak vallók ugyanis nem baloldaliak hisz a bankokat és a bankárokat támogatják.
  Baloldali a Munkáspárt és vége is a felsorolásnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezárult a Budapest Airport eladása

A Hochtief német építőipari konszern eladta a budapesti reptér üzemeltetési jogát egy kanadai… Tovább olvasom