Délmagyar logó

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -11°C | 0°C Még több cikk.

Rezsicsökkentés - Szájer: az alkotmánymódosítás nem elég, kormányzati lépések kellenek

Szájer József szerint a rezsicsökkentés megvédéséhez nem elegendő a kérdés alkotmányba foglalása, kormányzati lépésekre is szükség van.
Önmagában az alkotmánymódosítás nem elegendő arra, hogy teljes mértékben meg lehessen védeni a rezsicsökkentést - jelentette ki a rezsicsökkentés alaptörvénybe foglalását vizsgáló kormánypárti munkacsoport fideszes vezetője, európai parlamenti képviselő hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

Szájer József kifejtette: a kérdés esetleges alkotmányba foglalása mellett kormányzati lépésekre, szabályozásra is szükség van, valamint annak szigorú érvényesítésére.

Elmondta, hogy a nap folyamán kezdték meg azt a munkát, amelynek során arról kell állást foglalniuk, hogy szükség van-e alkotmánymódosításra az ügyben. Az a feladat, hogy megvitassák, szükség van-e, és ha igen, milyen mértékben és mely pontokon alkotmányos szabályokra a rezsicsökkentés hosszú távú garantálása érdekében - ismertette.

Szájer József szerint Magyarországon eddig két gyakorlat volt: a szocialisták kormányzása alatt nem védték meg az állampolgárokat, nem tudták garantálni annak feltételeit, hogy csökkenjenek a rezsiköltségek. Ezzel ellentétes a Fidesz-kormány célja: a rezsi Magyarországon ne legyen magasabb, mint az Európai Unió országaiban - mondta, hozzátéve, hogy ehhez akár az EU-val is vállalják a konfliktusokat.

A politikus kitért arra, vizsgálják, hogy a közműszolgáltatásokkal kapcsolatos szabályok, például az árszabályozás bekerüljön-e a sarkalatos törvények közé, hogy "bombabiztos" garanciákat nyújtsanak a magyar állampolgároknak.

Szájer József egy másik lehetséges iránynak tartotta, hogy alkotmányba iktatnák a monopolhelyzetek speciális kezelését.

Az Európai Bizottságtól érkezett, a rezsicsökkentést érintő levélről a képviselő - kérdésre válaszolva - azt mondta, világos, egzakt szempontjai ebben a kérdésben nincsenek az uniónak, mert ott is folyik egy vita arról, hogy a közszolgáltatásokra milyen típusú szabályok vonatkoznak.

Ha Magyarország alkotmányosan megerősíti a szabályokat, adott esetben az uniós vitában is segítheti az országot - vélekedett.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Létrejött a Szalai Annamária Média Alapítvány

Varga Mihály, a kuratórium elnöke azt mondta: egykori politikustársa a média területén… Tovább olvasom