Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Rippl-Rónai szobrot avattak Kaposváron

Rippl-Rónai József születésének 150. évfordulója alkalmából kedden Kaposváron felavatták a világhírű festőművészről készült mellszobrot a város szülöttének egykori lakhelye, a Róma-hegyi villa parkjában.
A posztimpresszionista és szecessziós törekvések kiemelkedő magyar képviselőjeként számon tartott művészről készült életnagyságú bronz alkotás - a mester a fején félrecsapott barettsapkával, amely szinte összenőtt alakjával - Horváth Balázs kaposvári szobrász, a Somogy Megyei Múzeumban dolgozó művészettörténész munkája.

A szobor elkészítésének költségeit Böszörményi Istvánné, az emlékház ma már nyugdíjas gondnoka állta, akinek Kaposvár polgármestere a keddi avatáson köszönetét fejezte ki. Szita Károly (Fidesz-KDNP) kiemelte: a somogyi megyeszékhely közgyűlése azzal a szándékkal nyilvánította Rippl-Rónai évének 2011-et, hogy a város és Európa-hírű festőművésze neve mindinkább összekapcsolódjék. Mint fogalmazott, erről szólnak Kaposvár ez évi kulturális programjai, és az is, hogy reményeik szerint az ősz közepére a régi fényében, Rippl korának hangulatát idézve fogadja majd a látogatókat a Róma-hegyi villa.

Gelencsér Attila (Fidesz-KDNP), a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő avatóbeszédében az Örökségünk - Somogyország Kincse címmel kitüntetett Rippl-Rónai Emlékház jelentőségét méltatta.

"A hely sokunk szemét felnyitja a szépre, a harmóniára, a művészetek mindent átfogó és léleknemesítő erejére. Ezért kell óvnunk, védenünk a Róma-hegyi villát, és mindent el kell követnünk azért, hogy még inkább zarándokhellyé váljon" - fűzte hozzá. Kitért arra is, hogy Rippl-Rónai életműve, szellemisége halála után is hat. Gelencsér Attila Somogy polgárai nevében köszönetet mondott az őrzők egyikének, Böszörményi Istvánnénak a szobor elkészítéséhez felajánlott jelentős összegért.

Rippl-Rónainak Kaposváron eddig három szobrot állítottak. Az egyiket - egy életnagyságúnál nagyobb teljes alakos kőszobrot - a vele baráti kapcsolatot ápoló Medgyessy Ferenc szobrász készítette, és a festőművészről elnevezett parkban állították fel. Egy másik - Trischler József bronzba öntött zsánerszobra - szamaras kordén ülve ábrázolja a művészt. Ez, csakúgy, mint Gera Katalin alkotása, amely Rippl-Rónai és Ady találkozását örökíti meg, a megújult belváros sétálóutcájában áll.

Az 1978 óta emlékmúzeumként látogatható Róma-hegyi villa napjainkban mintegy száz Rippl-Rónai-festményt, grafikát, iparművészeti tárgyat mutat be, ezzel Kaposvár egyik legismertebb, leglátogatottabb nevezetessége.

A festőművész által 1908-ban megvásárolt épület felújítására és a park rendbe tételére - ehhez Somogy megye és Kaposvár önkormányzata 2,5-2,5 millió forintos önerőt biztosít - csaknem 220 millió forint európai uniós pályázati támogatás áll rendelkezésre. A múlt évben megkezdett munkálatokkal az idén végeznek.

Rippl-Rónai emléke előtt szülővárosa az idén immár 11. alkalommal a Festők városa Hangulatfesztivállal tiszteleg. A háromnapos rendezvény csütörtökön kezdődik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékpáros és motoros ütközött Jászárokszálláson

Súlyosan megsérült az a kerékpáros, akit kanyarodás közben elütött motorkerékpárjával egy férfi kedd… Tovább olvasom