Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Ritkán bemutatott oldtimer járművek érkeztek Budapestre

Közép-Kelet-Európa legnagyobb oldtimer kiállítása látható a SYMA Rendezvényközpontban, ahol több mint 270 veterán járművet csodálhatnak meg az érdeklődők péntektől vasárnapig.
A kollekció érdekessége, hogy a kiállítók járműtípusonként csak egy-egy példányt mutatnak be. A ritkaságok között olyan darabok is megtalálhatók, amelyek eddig még a közlekedési múzeum állandó tárlatán sem szerepeltek. A kiállítás anyagának legifjabb darabja az 1970-es évek elejéről származik, a legidősebb autót még a XIX. században helyezték forgalomba. Túlnyomórészt restaurált járművek láthatók, de vannak köztük eredeti állapotban megőrzött autómatuzsálemek és motorbicikli relikviák.

Az összeállításban külön figyeltek arra, hogy sűrűn előforduló típusok ne kerüljenek a tárlatba, inkább az olyan érdekességekre koncentráltak, mint a Zagato karosszériás Bugatti, vagy a luxusautók közül a Mercedes 630-as és Hitler Mercedes-Benz Nürburgja.

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum eddig ki nem állított kincsekkel jelent meg a kiállításon, amelyre összesen 6 motorkerékpárt és két autót adott kölcsön. Ezek közül a közönség korábban csak a Csonka postaautóval találkozhatott. Ez a jármű a Magyar Királyi Posta pályázatára Csonka János tervei alapján 1905-ben készült el, és kitűnő konstrukciójának köszönhetően a köznyelv "Doxa"-ként emlegette.

Oldtimer Show a SYMA Rendezvényközpontban. Fotó: Kovács Sándor / MTI

A Steyr osztrák fegyvergyár az első világháború után kezdett gépkocsikat gyártani. A négyhengereseinek legnagyobbja az 1937-ből származó 200-as modell, az eredetileg nyitott karosszériás változatból egy zárt karosszériásra alakított változatot állítottak ki.

A motorkerékpárok között a legidősebb a ma is létező és sikeres Moto Guzzi egyik első típusa, az 1924-ben készült 500-as, amelynek érdekessége, hogy egyhengeres motorját - az alacsonyabb tömegközéppont érdekében - a vízszintes helyzetig előre döntötték. Az érdekességek között vannak eredeti kopott darabok is, valamint egy metszetelt 1925-ös Harley-Davidson J 1000-as modell, amelynek különlegessége, hogy ezzel a típussal 1928-36-között Sulkowski Zoltán és Bartha Gyula 178 000 kilométeres világkörüli utat tett.

Olvasóink írták

  • 1. Hmmm... 2010. október 23. 09:16
    „Gyonyoruek lehetnek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétmilliót raboltak el egy nőtől

Egy autóból kinyúlva kitépték a táskát egy 29 éves nő kezéből Tatabányán, egy élelmiszerbolt előtt. Tovább olvasom