Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Robbanás Óbudán: Megtalálták a másik keresett áldozat holttestét is

Egy többemeletes épület legfelső szintjén következett be a robbanás, az okát még nem ismerik.
Két holttestet találtak a mentőalakulatok

A mentőalakulatok két holttestet találtak szerda este a feltehetően gázrobbanásban megsérült III. kerületi Tímár utcai házban - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője az MTI-vel.

Hajdu Márton elmondta, két embert, egy férfit és egy nőt kerestek, és egy férfi, valamint egy női holttestet találtak. Amennyire a romokból meg lehet ítélni, az áldozatok egy helyiségben tartózkodtak - tette hozzá.

Az életveszélyessé vált épületbe a tűzoltók és a Hunor mentőcsapat tagjai sokáig nem tudtak bejutni az időről időre az utcára hulló épületdarabok miatt.

Gázrobbanás - a mentőalakulatok két holttestet találtak a házban. Fotó: MTI/Lakatos Péter (galéria)

Hajnalban a budapesti III. kerületben, a Pacsirtamező és a Tímár utca sarkán lévő társasházban történt robbanás, a lakók mentésére is szükség volt. A ház felső két szintje leomlott. A ház legfelső szintjén lakó két idős ember eltűnt. A helyszínről egy férfit könnyebb sérülésekkel szállítottak be a Magyar Honvédség Egészségügyi Központba. Az intézmény tájékoztatása szerint a férfi saját lábán hagyta el a kórházat.

A III. kerületi önkormányzat arról tájékoztatott, hogy négy embernek, köztük egy házaspárnak biztosítottak átmeneti lakhatást, és további kilenc lakó ideiglenes elhelyezését oldották meg. Várhatóan csütörtökön újabb statikai vizsgálatot végeznek a házon, hogy tisztázzák, mely lakásokba lehet visszamenni a személyes holmikért.

A Hunor mentőcsoport befejezte tevékenységét a Tímár utcában. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság egy tűzoltóegysége ott marad arra az esetre, ha a korábbi tűz parazsából valami "visszagyulladna" - mondta Hajdu Márton.

Megtalálták a másik keresett áldozat holttestét is

A mentőalakulatok megtalálták a másik keresett áldozat holttestét is szerda este a gázrobbanásban megsérült III. kerületi Tímár utcai házban - közölte Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője.

Hozzátette, hogy egy férfi holttestéről van szó. A nem sokkal korábban, elsőként megtalált halálos áldozat pedig egy nő volt - mondta a szóvivő. További részletekbe azonban nem bocsátkozott.

Gázrobbanás - a mentőalakulatok két holttestet találtak a házban. Fotó: MTI/Lakatos Péter (galéria)

A hajnali robbanásban eltűnt két ember után kutató Hunor mentőcsoport ezzel befejezte tevékenységét a Tímár utcai helyszínen.

Éjszaka is folytatódik a kutatás

Gépekkel és kézi erővel is folytatják a két lakó után a kutatást, valamint a romok eltakarítását annál a III. kerületi Tímár utcai háznál, amelyben szerda hajnalban feltehetően gázrobbanás történt - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője.

Hajdu Márton elmondta: az épület tetejének egyharmadát már lebontották, és a harmadik szintet már kézzel is átvizsgálták. Ahogy haladnak a romok eltakarításával, a Hunor Mentőcsapat tagjai folyamatosan vizsgálják át a területet, ha kell, kutyákkal is.

Mindezidáig, semmit, illetve senkit nem találtak - tette hozzá a helyettes szóvivő.

A munkálatokat addig folytatják, amíg a romokat el nem takarítják, illetve a keresett embereket meg nem találják.

Hajnalban a budapesti III. kerületben, a Pacsirtamező és a Tímár utca sarkán lévő társasházban történt robbanás, a lakók mentésére is szükség volt. A ház legfelső két szintje leomlott. A balesetben egy férfi sérült meg. Két idős lakót még keresnek. A bontási munkák miatt lezárták a környéket.

A III. kerületi önkormányzat közölte, várhatóan csütörtökön újabb statikai vizsgálatot végeznek a házon, hogy tisztázzák, mely lakásokba lehet visszamenni a személyes holmikért.

Lánctalpas munkagép érkezett a helyszínre

Lánctalpas munkagép érkezett Budapest III. kerületébe, a Tímár utcába, ahhoz a házhoz, amelyben szerda hajnalban feltehetően gázrobbanás történt.

A munkagép a ház elé állt, azt követően, hogy az utcában földből rámpát alakítottak ki. A munkagép várhatóan hamarosan megkezdi letakarítani a romokat a ház két felső összeomlott emeletéről. Ezt követően vizsgálhatja meg a statikus az épületrészt, majd a Hunor Mentőcsapat tagjai várhatóan újból megkezdik a házrobbanásban eltűnt két ember keresését.

A bontási munkák miatt már korábban lezárták a környéket.

A Tímár utca és a Pacsirtamező utca kereszteződésében a sajtó munkatársai mellett a munkálatokat tucatnyi nézelődő is figyelemmel kíséri.

Időközben a III. kerületi önkormányzat azt közölte, hogy várhatóan csütörtökön újabb statikai vizsgálatot végeznek a házon, hogy tisztázzák, mely lakásokba lehet visszamenni a személyes holmikért.

A visszakötözés lehetősége azonban nem kizárólag statikai kérdés, az a közművek helyreállításától is függ - tették hozzá, megjegyezve: elképzelhető, hogy a vizsgálat szerint nem életveszélyes egy adott lakás, viszont víz-, áram- és gázszolgáltatás nélkül mégis lakhatatlannak bizonyul.

Elhagyta a kórházat a sérült férfi

A szerda hajnalban az óbudai társasházban történt robbanásban megsérült és kórházba szállított férfi elhagyta a kórházat - tájékoztatott a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának sajtókapcsolati munkatársa.

Mint mondta: a helyszínről könnyebb sérülésekkel került hozzájuk a férfit, aki saját lábán távozott.

Hajnalban a budapesti III. Kerületben a Pacsirtamező és a Tímár utca sarkán lévő társasházban történt robbanás, a lakók mentésére is szükség volt. A ház legfelső két szintje leomlott. A balesetben egy férfi sérült meg. Két idős lakót még keresnek.

Megkezdték a keresést, lezárták a Pacsirtamező utcát

A Hunor mentőcsapat tagjai megkezdték az óbudai házrobbanásban eltűnt két ember keresését szerda délben - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. A bontási munkák megkezdése miatt biztonsági okokból lezárták a Pacsirtamező utcát.

Korábban nehezítette a mentési munkálatokat, hogy az épületet csak gépekkel lehetett megközelíteni az időről időre utcára omló épületrészek miatt. A romos épületbe a Hunor mentőcsapat tagjain kívül már a tűzoltók is bejutottak. A Hunor mentőcsapat 25 tagja három keresőkutyával és speciális műszerekkel érkezett a helyszínre.

Nem sokkal szerda dél előtt biztonsági okokból teljes szélességében lezárták a nagy forgalmú Pacsirtamező utcát, az útszakaszon a Budapesti közlekedési központ (BKK) buszai sem közlekednek. A lezárásra a bontási munkálatok megkezdése miatt volt szükség; a szakemberek jelenleg ennek a tervein dolgoznak.

A III. kerületi önkormányzat a honlapján arról tájékoztatott, hogy négy embernek, köztük egy házaspárnak biztosítottak átmeneti lakhatást és további kilenc lakó ideiglenes elhelyezését oldották meg. Az önkormányzatnak hat szükséglakása van hasonló esetekre.

Az épület előtt parkoló - valószínűleg totálkáros - autókat az önkormányzat költségén a közterület-felügyelet Pók utcai telephelyére szállítják, s a rendszámok alapján értesítik a tulajdonosokat. Közölték azt is, hogy az omlásveszély miatt lezárják a forgalom elől a Pacsirtamező utca Perc utca és Nagyszombat utca közötti szakaszát is, a területet munkaterületté nyilvánították.

Puskás Péter III. kerületi alpolgármester a helyszínen azt mondta, az önkormányzat a lakók segítségére lesz a romeltakarításban, helyreállításban, kárrendezésben egyaránt.

A történt robbanás miatt a 9-es, a 29-es és a 86-os buszok ismételten terelve közlekednek, a Kiscelli utca és a Tímár utca megállók kimaradnak.

Szerda hajnalban feltehetőleg gázrobbanás történt a III. kerületi Tímár utca egyik házában. A robbanásban a ház legfelső két szintje gyakorlatilag leomlott. A mentők egy súlyos sérültet vittek el a helyszínről.

Tovább omlik az épület, a szakemberek nemtudják megközelíteni

A szakemberek egyelőre nem tudják megközelíteni a szerda hajnalban felrobbant, életveszélyessé nyilvánított óbudai épületet, mert az tovább omlik - számolt be az MTI tudósítója a helyszínről.

A Tímár utcai házról időről időre újabb épületrészek, törmelékhalmok zuhannak le hatalmas porfelhőt keltve, ezért a tűzoltók, és az időközben a helyszínre érkező Hunor mentőcsapat tagjai sem tudják megközelíteni.
A szakemberek jelenleg gépekkel próbálják a ház instabil szerkezeti elemeit eltávolítani.

Azt továbbra sem tudni, hogy az épületben lakó két idős ember a robbanás idején a házban tartózkodott-e.

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-vel azt közölte, egy fiatalember szenvedett súlyos sérüléseket a házrobbanásban; a férfi a vállán, a karján és a fején sérült meg, feltehetőleg a ráomló törmeléktől.

Robbanás Óbudán: két sérült, 13 személyt ideiglenes szálláson helyeztek. Fotó: MTI/Lakatos Péter (galéria)

Bevetik a Hunor mentőcsapatot azeltűntek keresésébe

Bevetik a Hunor mentőcsapat egyik egységét az óbudai házrobbanásban eltűnt két ember keresésére - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője szerdán az MTI-vel.

Hajdu Márton elmondta, a kutató-mentő csapat már úton van, feladatuk a helyszín felderítése. Keresőkutyákat is visznek magukkal.

A Hunor mentőcsapatot azért veti be az OKF, mert továbbra sem találják azt a két embert, aki abban a III. kerületi, Tímár utcai épületben lakik, ahol szerda hajnalban feltehetőleg gázrobbanás történt. A robbanásban a ház legfelső két szintje gyakorlatilag leomlott. A mentők egy súlyos sérültet vittek el a helyszínről.

A mentők egy súlyos sérültet vittek el a helyszínről. A detonációt követően 22 embert kellett kitelepíteni az életveszélyessé vált házból. Az önkormányzat tájékoztatása szerint a lakóépületből két idős asszonyt a Harrer Pál utcai idősellátó intézményben helyeztek el, a többi lakó megoldotta az elszállásolását.

Robbanás Óbudán: két sérült, 13 személyt ideiglenes szálláson helyeztek. Fotó: MTI/Lakatos Péter (galéria)

Továbbra sem találnak két lakót

A katasztrófavédelem szakemberei továbbra sem találják azt a két embert, aki abban a III. kerületi, Tímár utcai épületben lakik, ahol szerda hajnalban feltehetőleg gázrobbanás történt - közölte az Észak-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője az MTI-vel. A ház legfelső két szintje gyakorlatilag leomlott.

Veres Péter elmondta, egyelőre még azt sem tudni, hogy a robbanás idején otthon voltak-e a ház legfelső szintjén lakók, akiket most keresnek.

Közölte, a szakemberek jelenleg az épület visszabontásához készülődnek.
Elmondta, a statikus előzetes véleménye szerint jelenleg a teljes épület életveszélyes, de még további vizsgálatokra van szükség.

Kitért arra is, hogy a mentők csak egy súlyos sérültet vittek el a helyszínről, a másik, könnyebb sérültet csak megvizsgálták.

A Tímár utca egyik háromszintes, tetőteres épületében szerda hajnalban történt robbanás. A detonációt követően 22 embert kellett kitelepíteni az életveszélyessé vált házból, közülük 13-at ideiglenes szálláson helyezett el a III. kerületi önkormányzat. A szemben lévő társasházból kimenekült 33 ember már visszatérhetett otthonába.

Két sérült, 13 személyt ideiglenes szálláson helyeztek el

Egy ember súlyosan, egy pedig könnyebben megsérült, amikor szerdán hajnalban lerobbant Budapesten a Tímár utcában egy épület felső szintje - tájékoztatta a helyszínen az MTI-t az Észak-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője. Gázrobbanás történhetett.

Veres Péter elmondta: a detonációt követően 22 embert kellett kitelepíteni az életveszélyessé vált háromszintes tetőteres épületből, közülük 13-at ideiglenes szálláson helyezett el a III. kerületi önkormányzat. A szemben lévő társasházból kimenekült 33 ember már visszatérhetett otthonába.

Robbanás Óbudán: két sérült, 13 személyt ideiglenes szálláson helyeztek. Fotó: MTI/Lakatos Péter (galéria)

A katasztrófavédők, illetve a mentésben részt vevő egységek továbbra is keresnek két embert. Ők a felső szinten lévő lakásban laknak, ám nem lehet tudni, hogy a robbanás idején otthon tartózkodtak-e. A tűzoltók ugyanis nem "férnek hozzá" az életveszélyessé vált épülethez, amelynek nem lehet rálépni a födémszerkezetére.

A Tímár utcát teljes egészében lezárták, az épület állékonyságát szakértő fogja megvizsgálni. A romok eltakarítása akár napokat, heteket is igénybe vehet - mondta a kirendeltségvezető.

Robbanás Óbudán: két sérült, 13 személyt ideiglenes szálláson helyeztek. Fotó: MTI/Lakatos Péter (galéria)

Az MTI tudósítója a helyszínen azt tapasztalta, hogy az épület előtti utcát, illetve az ott parkoló gépkocsikat törmelék, leszakadt födémszerkezeti elemek borítják. Az éjjel két órakor bekövetkezett robbanást követően még 7 órakor is por szállt a környéken, amely a környező utcákban parkoló gépkocsikat is beborította. Az épületből hatalmas, helyenként több mázsás szerkezeti elemek lógnak az utca fölé. A kémények, tetőszerkezeti elemek szabadon állnak.

Az MTI a helyszínen azt az információt kapta, hogy a szerencsétlenséget valószínűleg gázrobbanás okozta.

Korábban

Robbanás történt, majd tűz keletkezett a III. kerületben, a Pacsirtamező és Tímár utca sarkán lévő társasházban szerda hajnalban, egy embert kórházba szállítottak, kettőt még keresnek. Az épület lakhatatlanná vált.

Ferenczi Norbert, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője az MTI-nek elmondta: egy többemeletes épület felső szintjén következett be a robbanás, az okát még nem ismerik. A fővárosi tűzoltók nagy erőkkel vonultak a helyszínre, mentésre is szükség volt.

A robbanás következtében az épület harmadik szintje és a fölötte lévő tetőtér is leomlott. A házból 22 embert kellett kimenekíteni, egy sérültet kórházba szállítottak a mentők, egy csecsemőt pedig a helyszínen láttak el füstmérgezés gyanújával.

Robbanás Óbudán: két sérült, 13 személyt ideiglenes szálláson helyeztek. Fotó: MTI/Lakatos Péter (galéria)

A lakásban, amelyben a robbanás történt, két ember lakott, róluk egyelőre nincs információ, a romok jelenleg omlásveszély miatt nem kutathatók.

A statikus veszélyessé nyilvánította az épületet, 35 embert ezért ki kellett telepíteni, elhelyezésükről gondoskodni kell. Puskás Péter, Óbuda-Békásmegyer alpolgármestere már a helyszínen van - mondta a hivatalvezető.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a rendőrség a helyszíni munkálatok biztosítása érdekében lezárta a Pacsirtamező utca Perc és Nagyszombat utca közötti szakaszát, ezért a környéken a reggeli órákban torlódásra kell számítani.

Olvasóink írták

 • 15. szabójóska 2013. augusztus 08. 14:04
  „Először azt mondták gázrobbanás volt Utána lett a nem tudják. Csak nem a magfúziót találta fel a két szerencsétlen öreg vagy TNT-t vettek Tüker alágyújtó helyett kéz alatt. Elvárható lenne ,hogy ne pintyőke pacsirta hanem egy hozzáértő és tárgyilagosan tájékoztasson.”
 • 14. Naca 2013. augusztus 08. 11:36
  „Minden részvétem az áldozatok családjának és a katasztrófa során sérülteknek. És nagyon nem lenne jó, ha ezt a szörnyű esetet most lépten-nyomon fennen lobogtatnák, mint rémképet a gázellenőrzés mellett. Ezeknek az ellenőrzéseknek nagy része papírmunka, vagyis a valóságban nem történik semmi, csak aláírás.”
 • 13. macs 2013. augusztus 08. 09:42
  „Fiúk, ne veszekedjetek! Szerintem azt, hogy a gázkészülékeket és a vezetékeket illetve a kéményeket ellenőrizni kell, mert a gáz veszélyes, senki sem vitatja. Nagyon sokan törvényi kötelezettség nélkül is megcsináltatják.
  A gond az, hogy ablakcserére hivatkozva a konyhákba különféle kütyük beszerelését teszik kötelezővé. Amennyiben itt gázrobbanás volt, annak meg kell keresni az okát! Ahogy elnéztem, ebben a házban régi ablakok vannak.”
 • 12. anya57 2013. augusztus 08. 09:26
  „Ja a felül vizsgálat semmit nem ér .Nálam a kémény seprüs kotorta volna a kéményt de szét verte mert aszt sem tudja h kell kotorni !!!! Utána nekem kellet meg csináltatni h füthesek télen . De a 2700 fr seprési díjat el kérte ,mikkor panszt tettem ,közölték h biztos nem volt jó a kémény .AZÓTA SAJÁT MAGUNK KOTRUNK NEM ENGEDJÜK A KÉMÉNY KOTRÓT HOZZÁ NYULNI !!!!!!!!”
 • 11. _csutak_ 2013. augusztus 07. 20:59
  „@ X_Y:
  Laktam falun, tanyán, tehát a kéményseprős hasonlat nem jó.
  Én bizony amíg nem vizsgált se nem fizettem se nem írtam alá!
  Ennyire egyszerű.
  Amúgy valaki itt volt olyan kedves és a törvény szövegét belinkelte amit én balga el is olvastam.
  Abban bizony taxatíve fel van sorolva a vezeték gáztömörségének az ellenőrzése, tehát nem csak a készülék kontroll az amit a cégekre kimértek!
  Vizsgál, papírt ad róla akkor aláírok, ha ez elmarad akkor a céget értesítem tértivevényes ajánlott levéllel, mert azt nem lehet letagadni.
  Többször írtam, nem igazából tudom mik a lehetőségeim, csak a kötelezettségeimet szoktam figyelni, eleget tudjak tenni. Nos én a kötelezettségek közé számolom az ilyen kontrollok megsejtését is, mert nem csak én lakok e házban hanem 30 család ebben a lépcsőházban!
  A tanyán meg ha fizetek azért dolgozzon meg volt a jelszó.”
 • 10. X_Y 2013. augusztus 07. 19:57
  „7. _csutak_ 2013.08.07. 18:45

  "a gázkészülékek ötévenkénti felülvizsgálatát"

  Ha a felülvizsgálat egy számla kiállításából áll.. Ha meg 2 hét múlva felrobban a lakás, akkor majd lerázzák magukról mint kutya a vizet hogy "biztosan a lakó buherálta meg, azért robbant fel.."”
 • 9. X_Y 2013. augusztus 07. 19:52
  „"Van már rá példa, kéményseprés..."

  Havernál a kéményseprő annyit tett hogy hozta a papírokat amit alá kellett írni. Majd gondolom küldik a számlát a golyóstollhasználatról. A kéményt ő mutatta meg neki hogy hol van - de nem nagyon érdekelte...”
 • 8. waterbear 2013. augusztus 07. 19:02
  „7. _csutak_ 2013.08.07. 18:45

  A gázkészülékek ellenőrzéséről írtál, értelmezésem szerint pártfogólag, ha azonban vezeték szivárgás vol az ok, az nem készülékhiba, így értelmetlen az öt évenkénti készülék ellenőrzés.
  Más kérdés, hogy az elzáró csap előtt vagy után, netán a fővezeték szivárgott-e.

  De szerintem ha egy híd szerkezete megroppan, brutális baromság az alatta elhaladó hajók műszaki elenőrzése, kivéve ha valakinek érdeke (érts: anyagi haszna) fűződik egy ilyen törvényhez. Van már rá példa, kéményseprés...”
 • 7. _csutak_ 2013. augusztus 07. 18:45
  „@X_Y:
  Kérdeznék valamit:
  Nem értetedd amit leírtam?
  Mert én betű szerint ezt küldtem be:
  "Nem is olyan régen itt többen is butaságnak vélték a gázkészülékek ötévenkénti felülvizsgálatát."

  Ha értetted akkor miért kérdezted?
  "Ha gázrobbanás volt akkor az a csőből szivárgott, amit pont nem a lakó feladata ellenőriztetni."”
 • 6. Mil 2013. augusztus 07. 17:52
  „Hát ez rendesen berobbant. Csoda h nincs halott, ill "csak" 2 eltűnt.. Vajon a totálkáros kocsikat ki fizeti ki ? Akinek nincs cascoja annak coki ? faxa..”
 • 5. X_Y 2013. augusztus 07. 16:52
  „2._csutak_ 2013.08.07. 12:06
  "Nem is olyan régen itt többen is butaságnak vélték a gázkészülékek ötévenkénti felülvizsgálatát.
  Még most is butaság?"

  Szerinted mi az esélye hogy a 40 fokos kánikulában valaki fűtött? Mivel a robbanás hajnalban történt, az sem túl életszerű hogy éppen forró fürdőt akart venni. Ha gázrobbanás volt akkor az a csőből szivárgott, amit pont nem a lakó feladata ellenőriztetni.”
 • 4. waterbear 2013. augusztus 07. 12:20
  „2. _csutak_ 2013.08.07. 12:06

  Miből gondolod, hogy gázkészülék vagy készülék műszaki hiba volt a robbanás oka?

  És ha valaki öngyilkos akart lenni ilyen módon? Akkor is fizessen az ország 5 évente egy újabb adót?

  Normális felnőtt ember észleli ha valami nincs rendben a készülékeivel és szakembert hív, nekem nem kell, hogy a kezem fogja az állam, én már felnőttem...”
 • 3. waterbear 2013. augusztus 07. 12:16
  „Katasztrófavédelem... az egy olyan szervezet, aki ha baj van az előtérbe tolakodik, ő irányít, ő nyilatkozik, díszes egyenruhában...de egy olyan sincsen közöttük, ai tudná a lapát melyik végével kell dolgozni.
  Szemét ingyenélők, elveszik a pénzt azoktól, akik tényleg miértünk dolgoznak, mentenek.”
 • 2. _csutak_ 2013. augusztus 07. 12:06
  „Nem is olyan régen itt többen is butaságnak vélték a gázkészülékek ötévenkénti felülvizsgálatát.
  Még most is butaság?”
 • 1. pukedli 2013. augusztus 07. 11:44
  „A "nemtudják" inkább "nem tudják"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Déli irányba terjeszkedne a Rail Cargo

A Rail Cargónak meg kell kezdenie a terjeszkedést Délkelet-Európa irányába azért, hogy növelje piaci… Tovább olvasom