Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 18°C | 28°C Még több cikk.

Robbanás Zalaegerszegen: szerdán folytatódik a kutatás

A tűzszerészek a romok alatt újabb robbanóeszközöket találtak, de a sötétedés miatt csak szerdán folytatják a kutatást annál a zalaegerszegi háznál, amelynek melléképületében hétfő este halálos áldozattal járó robbanás történt - közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.
Salamon Róbert elmondta: a romba dőlt házrész aprólékos átvizsgálása során találtak rá további robbanásveszélyes tárgyakra, eszközökre. A család két ingatlanjában tartott hasonló robbanóeszközök egy részét délután el is szállították, majd megsemmisítették.

A környéken lakók délután visszatérhettek otthonaikba. A botfai városrészben lévő utcában megindulhatott a forgalom, éjszakára azonban az érintett ingatlan környékét továbbra is lezárják, a rendőrség folyamatos őrzést biztosít, a feltárás reggel folyhat tovább - tette hozzá a szóvivő.

A nap folyamán a készenléti rendőrség tűzszerészszolgálatának munkatársai és a honvédség tűzszerészei százával találtak lőszereket, robbanótesteket, gyújtószerkezeteket a zalaegerszegi lakóházban és a család tulajdonában álló hegyi pincében. Ők emelték ki, nem sokkal dél előtt, az áldozat holttestét is a romok alól.

Salamon Róbert hangsúlyozta: a tűzszerészeknek rendkívül aprólékos munkát kell végezniük, a törmeléket lépésről lépésre, tüzetesen át kell vizsgálniuk, hogy feltárják, maradtak-e még robbanásveszélyes eszközök, tárgyak az épület romjai között.

A rendőrség, a katasztrófavédelem, a tűzoltóság és a mentők is folyamatosan a helyszínen voltak. A környékbeli lakóházakat napközben mintegy száz méter sugarú körben kiürítették, az arra járókat időközönként átengedték az érintett útszakaszon.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője kedd reggel a helyszínen arról beszélt, hogy az ügyben robbanóanyaggal való visszaélés gyanúja miatt indítottak nyomozást.

A Zalaegerszeg botfai városrészében lévő családi ház melléképületében hétfő este egyelőre ismeretlen eredetű robbanás történt, a detonáció következtében egy 44 éves férfi meghalt, az udvaron tartózkodó 19 éves fia súlyos sérüléseket szenvedett, az épületrész összedőlt.

A sérült fiatalembert először a zalaegerszegi kórházban látták el, de súlyos égési sérülései miatt még éjszaka Győrbe szállították - tájékoztatta a Zala Megyei Kórház délelőtt az MTI-t.

A robbanás helyszínéről származó információk szerint a telekről a tűzoltók még hétfő este több világháborús robbanóeszközt és egy disszugázpalackot hoztak ki, ez utóbbit a rendőrök a közelben kilőtték, hogy az esetleges újabb detonációt megakadályozzák. Feltételezések szerint a tragédiát egy világháborús robbanószerkezet okozhatta.

A helyszínen az MTI tudósítójának több környékbeli lakó is elmondta, hogy hallottak a szerencsétlenül járt család gyűjtőszenvedélyéről. Volt arról információjuk, hogy világháborús fegyvereket, lőszereket, robbanóeszközöket kutattak fel és tartottak otthonukban.

Rigó Csaba Zala megyei kormánymegbízott még hétfő este a helyszín megtekintése után az MTI-nek elmondta: a háromszintes lakóház szinte minden ablaka kitört, az udvaron álló melléképület - ahol a robbanás történt - szinte teljesen összedőlt.

Doszpoth Attila, Zalaegerszeg alpolgármestere azt közölte: szükség esetére megnyitották és befűtötték a településrész közösségi házát, amely a robbanás helyszínétől néhány száz méterre található. Az épületet a kiürítés miatt kedden szintén nyitva tartották a környékbeliek számára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az első fokú bíróság szerint törvényt sértett a Spar

A Bicskei Városi Bíróság első fokon hozott ítélete szerint a Spar Magyarország Kft. és jogelődjei… Tovább olvasom