Délmagyar logó

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -11°C | 0°C Még több cikk.

Robbant a föld Szentivánnál

Monarchia-korabeli és második világ- háborús bombák, páncéltörő gránátok, s a háború utáni időszakban elásott hat láda vegyes gyalogsági lőszer került elő a földből a Győrszentivánhoz közeli erdőben.
A Győr–Gönyű kikötő fejlesztésének ütemeként, a létesítményhez a Budapest–Hegyeshalom nemzetközi vasútvonalhoz vezető vasúti pálya építése kezdődik rövidesen. A munkák megkezdése előtt, a korábban magyar és szovjet lőtérként működő területen egy lőszer- és robbanóanyag-mentesítő cég szakemberei több négyzetkilométert vizsgáltak át műszereikkel. Munkájuk közben két 85 milliméteres páncéltörő gránátot, három 50 kilós bombát, egy 122 milliméteres repeszgránátot és 6 láda vegyes gyalogsági lőszert, valamint 3 kilogramm trotilt találtak a föld alatt.
A világháborús bombákról tudni lehet, hogy azokat repülőgépekről dobták le, s a páncéltörő gránátokat a tüzérek lőtték ki a háború során. Azt azonban, hogy a 6 láda lőszer és a szinte „új” gránátok, valamint a 3 kiló trotil hogyan került oda, csak sejteni lehet. A területen tartották éleslövészeteiket a szovjet katonák, akik nem sokat foglalkoztak a lőszerekkel. Ha nem akarták ellőni, akkor elásták azokat. A területen magyar katonák is gyakorlatoztak, s tartottak éleslövészeteket.
A honvédség tűzszerészei tegnap délelőtt érkeztek a helyszínre, ahol összegyűjtötték a robbanószerkezeteket, majd egy gödörbe rakva délután felrobbantották azokat. A robbantás idejére a terület mellett elvezető 19-es főutat lezárták a forgalom elől.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átváltoztatjuk: Czollnerné Perleczky Ildikó

Jóval nyitottabb lett, és ezentúl több ruhafazont kipróbál, mielőtt a vásárlás mellett döntene… Tovább olvasom