Délmagyar logó

2018. 10. 22. hétfő - Előd 6°C | 17°C Még több cikk.

Rock and roll: zene, ritmus, lendület, pörgés

Most ünnepli 50. születésnapját, s az elmúlt fél évszázad alatt az egész világot megőrjítette – a rock and roll. A zenei műfajra persze tánc is született, ropják idősek és fiatalok utcabálon, lagzikon, tánciskolában. A rock and roll életérzés Bill Haley és Elvis óta generációkon át öröklődik.
Papp Géza és felesége, Czagány Ildikó nemcsak táncolja, oktatja is a rock and rollt. Fotó: Frank Yvette
– A rock and roll műfaj Elvishez kötik, ő volt az első, „üzleti alapokra helyezett" rock and roll hős, 50 éve jelent meg a
Heartbreak Hotel című albuma – meséli a műfaj születésnapja kapcsán Miklós Tibor. A szegedi fiatalember korábban a Nyersben basszusgitározott, most több formációban, az Easy DC-ben, a Beat-löff!-ben és a Könnyes férfiszemek munkacímen alakuló csapatban is zenél. A rock and roll, amely nem csupán zene vagy tánc, hanem életérzés, a szegedi zenészt a 80-as évek végén találta meg.

– Otthon a nyakamba akasztottam a bátyám gitárját, álltam az ablakban, s láttam, a szemközti házból egy lány figyel. Vagányság is volt ez: hú, ez tetszik a csajoknak, lehet nekik zenélni! Miklós Tibor a rock and roll hősök közé sorolja például a fiatalon elhunyt amerikai színészt, James Deant is. Szerinte a műfaj nagyjai, például Jimmy Hendrix nagy szabadságszeretettel és művészi értékekkel voltak megáldva. De azt is hozzá kell tenni, hogy sokan éltek önpusztító életmódot, mint például Ozzy Osbourne, aki ma – túl a drogon, az iváson – azt állítja: a rock and roll zsákutca. Miklós úgy véli: a műfajt meghatározó ikonarcok mellett vannak olyanok, akik a zenélésből üzletet csinálnak. – Ilyen „műanyag" nekem a Hooligan's, akik egykor nagyon jópofa rock and roll arcok voltak. Önmagát a kétgyermekes Miklós Tibor úgy aposztrofálja: „én megpróbálom opportunista módon a rock and rollból a jobbik részét, a szabadságérzést is kivenni. Aki nem akar kiégni, az konszolidált rock and roll figura lesz felnőttkorára..."

50 vagy 51?

Egyesek Bill Haley Rock az óra körül című, 1955-ben megjelent dalához kötik a rock and roll születésnapját, mások viszont az Elvis Presley első lemezén hallható Heartbreak Hotel című örök slágerhez, amely 1956. április 21-én jelent meg az RCA Victor lemezcég jóvoltából. A szívdöglesztő király akkor még nem tudhatta, hogy az emberiség története legtöbb vitát kiváltó, legtöbb embert lázba hozó zenei műfajának egyik dalát énekelte lemezre. A zeneértők körében ma is vitatott, hány éves is valójában a rock and roll. Az bizonyos: a műfaj félévszázados korában is milliók rajongását tudhatja magáénak, s ez bizonyára így marad a következő néhány száz évben is.

Szintén a műfaj szerelmese a háromgyermekes Papp Géza és felesége, Czagány Ildikó. Otthonukban látogattuk meg őket. A fotó kedvéért felöltötték a táncruhát, s mutattak néhány izgalmas figurát. Miközben táncoltak, az apróságok ugrálással, hempergéssel töltötték az időt. Ildikó hatéves korában kezdett néptáncolni, egy zenés-táncos rendezvényen találkozott Gézával. Később a tánc összekötötte őket: Ildikó rock and rollt táncolt a partnerével – magyar bajnokságot is nyertek –, s Géza volt az edzője. Manapság a házaspár már nem űzi versenyszerűen a táncot, hanem oktatja. – Több hely van Szegeden, ahol lehet úgynevezett hobbi rock and rollt táncolni – mondja Géza, aki főállásban fogtechnikus. – Hozzánk a negyvenes-ötvenes korosztály éppúgy jár, mint a középiskolások.

Azért népszerű ez a tánc minden generáció körében, mert könnyen elsajátíthatók az alaplépések, s ha ezt megtanulja az ember, akkor a táncparketten nem a parkettre, hanem a táncpartnerére figyelhet. Ildikó a fiataloknak ajánlja, hogy tanuljanak táncolni. Azok a fiúk, akik jártasak a táncokban, egészen máskép érintenek meg egy lányt, meg merik tánc közben ölelni. A házaspár a három kisgyermek, a munka és az oktatás mellett mindig szakít időt arra, hogy eljárjon táncolni. Szükségük van arra, hogy kettesben tudjanak lenni, még ha csak a táncparketten is, ilyenkor ugyanis csak egymásra figyelnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ma pápán az újpest

labdarúgás

A 25. forduló mérkőzéseit rendezik mától vasárnapig a labdarúgó Borsodi… Tovább olvasom