Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Rogán: a BKV-nál is felmerülhet a tiltott állami támogatás problémája

A parlament és a főváros gazdasági bizottságának fideszes elnöke szerint idén a BKV esetében is felmerülhet a tiltott állami támogatás problémája, csakúgy, mint a közelmúltban a Malév esetében.

Rogán Antal hétfőn a TV2 Mokka című műsorában azt mondta: májusig rendezni kell a BKV helyzetét. A kormány hajlandó odaadni azokat a támogatásokat, amelyek normatív alapon vagy éppen fogyasztói árkiegészítés címén járnak a közlekedési társaságnak, de az kevés, ha a főváros "a nullától egy-két milliárdig terjedő kategóriában szán csak pénzt a saját cégének működtetésére, miközben ez a legfontosabb közszolgálati feladata - fejtette ki, hozzátéve: egyetért abban Tarlós István főpolgármesterrel, hogy Budapest mozgástere korlátozott, de "azért ennek a korlátozott mozgástérnek a végéig el kellene jutni, és szerintem lehet még mit spórolni".

A BKV-nak adott rendkívüli állami támogatásokat ugyanúgy nem fogják szeretni Brüsszelben, és "valószínűleg ugyanúgy egy eljárás elébe nézünk, hogy ha ezt a gyakorlatot folytatjuk", mint a Malév esetében - hívta fel a figyelmet a politikus, utalva arra, hogy január elején az Európai Bizottság felszólította Magyarországot a Malévnak 2007 és 2010 között nyújtott, az EU-s szabályokkal "összeegyeztethetetlen" - 70-100 milliárd forint közötti - állami támogatás visszafizettetésére.

Arra a kérdésre, hogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) megszüntetésével egyetértene-e, azt válaszolta: "a megszüntetésével talán nem", de azzal igen, hogy a BKK kiadásait is érdemes lenne újragondolni.

A budapesti útdíjat firtató felvetésre megerősítette: ezzel a kifejezéssel ugyanakkor találkozott, mint a főpolgármester, "ugyanabban a dokumentumban leírva, amelyet a főváros valamelyik szerve készített elő". Először a fővárosnak önmagán és cégein kell spórolnia, adóemelésben pedig csak ezután lehet gondolkodni, ha egyáltalán szükség van rá - ismételte meg álláspontját.

A Malév működésének beszüntetéséről szólva Rogán Antal azt mondta: azok a Malév-vezetők, akik "minden érték kiprivatizálásáért felelősek" a cégből 2002 és 2006 között, mára már versenytársak vezetőiként "Brüsszelben gyakorlatilag ők jelentették fel a Malévet a tiltott állami támogatásért". Nemzeti légitársaságra szükség van, "de nem állítom azt, hogy ma van olyan kész terv, amit most így előrángatunk a fiókból, és két hónapon belül itt légitársaság lesz" - közölte, megjegyezve, hogy ehhez legalább fél vagy egy év kell, ám a verseny addigra sok utast elvisz.

Az interjúban szóba került a bérkompenzáció is, amelyről a fideszes gazdaságpolitikus azt mondta: aki nem kapta meg februárban a kompenzációt, forduljon a munkáltatójához és az illetékes kormányzati szervekhez.

Olvasóink írták

 • 2. vandar 2012. február 06. 09:17
  „A problémamegoldás egyedi, kényelmes formájával ismerkedhetünk meg. A MALÉV valóban egy pénznyelő volt a sok közül az adófizetők rovására, de nem életképtelen vállalkozás. El kellett volna hajtani a sok vízfejűt a cégtől és a repüléőtér üzemeltetést is a Malévnak adni és máris változott volna a helyzet de a célok mások voltak.
  Nincs erre jobb bizonyíték annál, hogy a FIDESZ annyi fáradtságot sem vett, hogy leüljön tárgyalni az Unióval a kiszabott bírság megfizetésének átütemezéséről amely mellesleg megmenthette volna a céget.
  Következik a BKV majd összel a MÁV.
  Megszünik lassan Magyarországon az autóbuszgyártás/Ikarus/, vasúti kocsi gyártás de lesz közmunka HURRÁ!
  Kapargatjuk az árokparton a faleveleket napi 6 órában abból a pénzből amiből sokkal többet is lehetne létrehozni és profitálni a munkahely teremtésről nem is beszélve.”
 • 1. varadipal 2012. február 06. 09:17
  „A Vizzair jelenlegi-Malévtól elzavart- igazgatja ugyanilyen bejelentést tett az Unió felé. Mi az eredemény: Fuccs Malév, a Vizzair meg terjeszkedik. Csak így tovább, amig még bármi is működik. Jó lenne gondolkodni mielőtt beszélünk.Az ország megy tönkre, ha Budapesten csődöl a BKV.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árokba csúszott egy kamion a 47-esen, félpályás útzár

Árokba csúszott egy román kamion a 47-es számú főúton Csorvás és Telekgerendás között hajnalban -… Tovább olvasom