Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Rogán: a Fidesz kártalanítási javaslata gyors megoldást nyújt

Gyors és kielégítő megoldást nyújtana a Fidesz kártalanítási javaslata a Quaestor-ügy károsultjainak - mondta Rogán Antal, a kormánypárt frakcióvezetője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján, ahol ismertette előterjesztésüket, amelyet várhatóan este nyújtanak be a parlamentnek.
Ha az Országgyűlés elfogadja a javaslatot, akkor - egy  követeléskezelő alap felállításával - a Quaestor minden károsultját  kártalanítják 30 millió forint erejéig. Ha a Ház - az ellenzék  támogatásával - gyorsított eljárással hagyná jóvá az indítványt,  akkor július végéig mindenki hozzájuthat a pénzéhez - közölte a  frakcióvezető.  

A követeléskezelő alapba bekerülne a Quaestor-ügy károsultjainak  összes kötvénye, és a Befektetővédelmi Alap (Beva) is befizetné oda  azokat az összegeket, amelyeket megítél a károsultaknak. A Beva  befizetését a befektetési vállalkozások piacának - brókercégeknek és  befektetési cégeknek - kellene kiegészítenie, cserébe ők kapnák a  Quaestor felszámolásából keletkező vagyont. Utóbbi szektornak ezt a  kiegészítést a jegybank hitelnyújtással megelőlegezné, e kölcsönt  pedig tíz év alatt kellene visszafizetni - ismertette Rogán Antal.  

Azt is mondta ugyanakkor, hogy ha a Beva elhúzza az időt a  kártérítés ügyében, "akkor nem a Beva befizetéseit kell kiegészíteni  30 millió forintra, hanem akkor nulláról kell kiegészíteni a  követeléskezelő alapot".  

A fideszes politikus előterjesztésükkel elérhetőnek tartja azt,  hogy ne a károsultaknak kelljen éveket várniuk a felszámolásra.  Jelezte, hogy a Quaestor-ügy károsultjai a tőkéhez juthatnak hozzá,  a hozamokra, kamatokra mindez nem vonatkozik.  

A tervek szerint a károsultaknak a törvény hatálybalépése és a  felszámolás megindítása után a kormányablakoknál kellene  benyújtaniuk igényeiket - tájékoztatott Rogán Antal.  

Hozzátette, tisztában vannak azzal, hogy a kormánynak van  tárgyalási kötelezettsége az ügyben, például a bankszövetséggel, de  ha utóbbi szervezet nem tud jobb megoldást kínálni, a Fidesz-frakció  a most ismertetett előterjesztést szavazza majd meg.  

Rogán Antal arról is beszélt, szeretné megvédeni a Quaestor  károsultjait, ők ugyanis nem lehettek minden szempontból tisztában a  valódi kockázatokkal, mert "a Quaestor címzetes gazemberség volt".   

  Azt is megjegyezte, hogy mindössze 73 olyan ügyfél van, aki 30  millió forint feletti összegben fektetett be a Quaestorba, ők  mérlegelhetnek: maradnak a polgári úton történő  igényérvényesítésnél, vagy pedig elfogadják a 30 millió forintot, és  lemondanak a követelésük többi részéről.  

A frakcióvezető kérdésre közölte, a Fidesz támogatja a Magyar  Nemzeti Bank kezdeményezését, hogy a Beva által nyújtott biztosítás  összege legfeljebb 100 ezer euróra (mintegy 30 millió forintra)  emelkedjen a jelenlegi 20 ezer euróról (6 millió forint). Az erről  szóló törvényjavaslat körülbelül két hét múlva kerülhet a parlament  elé - mondta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fidesz-károsultakat várják a baloldali pártok szombaton

A demonstráció szombaton a Batthyány-örökmécsesnél lesz. Tovább olvasom