Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Rogán: a parlament változtat a médiatörvény tartalmán

Az államfő kérésének megfelelően a parlament lefolytatja az új eljárást a médiatörvénnyel kapcsolatban.
Rogán Antal, a Fidesz új frakcióvezetője szerint az Országgyűlés az államfő kérésének megfelelően lefolytatja az új eljárást, és változatlan tartalommal fogadja el a médiatörvény módosítását - a politikus erről a MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában beszélt csütörtökön.

Áder János csütörtökön levélben tájékoztatta az Országgyűlést arról, hogy alkotmányos szempontból kifogástalannak találta a médiatörvény módosítását, de egy eljárási hiba miatt arra kéri a parlamentet, hogy foglalkozzék ismét a jogszabállyal.

Rogán Antal erről azt mondta: nagyon fontos a számukra a köztársasági elnök véleménye, és mivel tartalmilag rendben találta a jogszabályt, ezért a kérésének megfelelően lefolytatják az új eljárást, és változatlan tartalommal el fogják fogadni a médiatörvény-módosítást.

A Fidesz-frakció új vezetője - aki június 2-án veszi át a képviselőcsoport vezetését Lázár Jánostól - hozzátette: erre minél hamarabb szükség van, mert az Alkotmánybíróság korábbi döntése miatt a jogszabálynak elvileg május 31-ig hatályba kellett volna lépnie.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a köztársasági elnök által visszaküldött jogszabályok esetén van egy egyszerűsített, gyorsított eljárási lehetőség, és - tette hozzá - mivel itt tartalmi változás nem várható, ezért szerinte ezt fogják választani. A politikus azt ígérte, hogy a végleges döntést "ma estéig bezárólag" hozzák meg az ügyben.

Arra a kérdésre, hogy a jövőben hogyan tudják megakadályozni az ehhez hasonló formai hibákat, Rogán Antal azt mondta: bár nem ismeri, hogy pontosan milyen formai-eljárási hibára hivatkozott az államfő, de szerinte arra kell ügyelni, hogy ilyet a jövőben ne kövessenek el. Megjegyezte: sok jogszabályt fogadtak el az elmúlt két évben, amiből az következik, hogy "aki sok munkát végez, oda néha hiba is belecsúszik". Altorjai Anita, a köztársasági elnök sajtófőnöke csütörtökön juttatta el az MTI-nek a köztársasági elnök levelét, amelyben Áder János közölte: megvizsgálta az Országgyűlés által idén május 24-én elfogadott, a médiaszolgáltatásokkal és a sajtótermékekkel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvény tartalmi alkotmányosságát, és azt minden tekintetben kifogástalannak találta. "Megállapítottam, hogy a törvény ebből a szempontból maradéktalanul alkalmas arra, hogy aláírjam és kihirdessem" - fogalmazott levelében az államfő.

A köztársasági elnök ugyanakkor hozzátette: megvizsgálta azt is, hogy a törvény elfogadása minden tekintetben házszabályszerűen történt-e, és e tekintetben meg kellett állapítania, hogy a törvény elfogadása során az Országgyűlés - egyetlen esetben ugyan, de - eljárási hibát vétett, mely hiba következtében felvetődik a törvény közjogi érvényességének kérdése.

Emiatt az elnök úgy döntött, lehetőséget biztosít az Országgyűlésnek arra, hogy a hibát mielőbb orvosolja. "Ezt kívánja a jogbiztonság és az alkotmányosság elve. Őszintén hiszem, hogy Magyarország alapvető érdeke, hogy se most, se a jövőben se tartalmi, se formai, se eljárási okkal vagy indokkal soha, senki, semmilyen formában se kérdőjelezhesse meg eme sarkalatos törvényünk érvényességét" - írta az államfő. Áder János leszögezte: amennyiben az Országgyűlés a hibát orvosolja, készen áll a törvény haladéktalan aláírására és kihirdetésére.

Az Országgyűlés május 24-én fogadta el a médiaszabályozás módosításait. A változtatásokat az tette szükségessé, hogy az Alkotmánybíróság tavaly decemberben hatályon kívül helyezte a szabályozás egyes passzusait.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csatlakozott a TeSzedd akcióhoz a közszolgálati média is

A közszolgálati média összes csatornája csatlakozott a környezetvédelmi államtitkárság által… Tovább olvasom