Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Rogán: a rezsicsökkentést a szolgáltatók profitjából lehet megvalósítani

Napirend előtt Volner János elmondta, a jegybankot a nemzeti érdekek szolgálatába kell állítani nem a gazdag nyugat szolgálatába.
01:53 - A gazdasági és monetáris unióbeli stabilitásról szóló szerződésről, az állampolgársági törvény módosításáról, valamint az éghajlatváltozásról szóló jelentés elfogadásával foglalkozó javaslatok általános vitájával zárták a képviselők a keddi ülésnapot szerdára virradó éjjel.

Az unió versenyképességét szolgálná az uniós stabilitási törvény

Az unió gazdaságának stabilitását biztosítja az a szerződés, amely 2013 január elsején életbe lépett, és amelynek kihirdetéséről a parlamentnek is döntenie kell. Martonyi János külügyminiszter expozéja szerint a fenntartható fejlődés és a versenyképesség megőrzése nemcsak uniós, hanem magyar cél is, mivel Magyarország exportjának 75 százaléka az unióba irányul. Hangsúlyozta: az elmúlt időszakban többen kritikával illették az ország uniós politikáját, ennek a szerződésnek a ratifikálása egyértelmű jelzés számukra, hogy az ország az integráció centrumához tartozik.

Balczó Zoltán (Jobbik) a képviselők döntésének értelmében mielőtt levezető elnöki feladatait ellátta volna, felszólalhatott képviselőként. Ekkor azt mondta, nagyon súlyos lépésről van szó, mivel Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke korábban föderációs célokról beszélt. A szerződés aláírásával tovább mennek ezen az úton, ahol teljes politikai integráció a végcél, és erről népszavazásnak kellene döntenie. Ezt megerősítve szólalt fel a Jobbik képviselőcsoportjából Bana Tibor és Gaudi-Nagy Tamás is.

A független Pősze Lajos (korábban jobbikos képviselő) ezzel szemben azt mondta, nem kell "túlmisztifikálni" a döntés jelentőségét, és nincs még arról szó, hogy "mindent Brüsszelből mondanának meg".

Ékes József (Fidesz) szerint fontos, hogy a szerződés lehetőséget biztosít arra, hogy nem eurózóna-tagként is ott lehetnek majd a csúcstalálkozókon, viszont a kötelezettségek nem mindegyike vonatkozik még az országra. Ezek 2020-21-körül jelennek meg, amikor aktuálissá válik az eurózónához való csatlakozás.

Veres János (MSZP) volt pénzügyminiszter jelezte, a szerződés tartalmi részével egyetértenek, ezért annak ratifikálását is támogatják.

A Fidesz titkosítaná a honosított állampolgárok földrajzi megoszlását

Változhat az állampolgárságról szóló törvény a fideszes Potápi Árpád János egyéni indítványára, aki expozéjában kifejtette: a magyar állampolgárságot kérők földrajzi helyére vonatkozó adatokat védenék, hogy azzal ne lehessen visszaélni. Hozzátette: erre különösen Szlovákiában és Ukrajnában van szükség, ahol nem ismerik el a második állampolgárságot, így ezen adatok megismerése külpolitikai és nemzetbiztonsági érdekeket is sérthet. Tájékoztatása szerint eddig 402 ezer külföldi magyar kért állampolgárságot és 330 ezren tettek esküt.

Rétvári Bence közigazgatási és igazságügyi államtitkár a kormány támogatásáról biztosította az előterjesztést. Hangsúlyozta, a kabinetnek fontos, hogy a határon túli magyarok a legnagyobb biztonságban érezhessék magukat magyar állampolgárságuk megszerzése után.

Steiner Pál (MSZP) kijelentette: az indítvány Magyarországon korlátozza a honosított állampolgárokól szóló adatok megismerését, ebből pedig arra következtet, hogy a kormány így akarja megtagadni a HVG című hetilap adatszolgáltatásra vonatkozó kérését. Steiner Pál szerint a változtatás miatt néhányan a jövő évi választási adatok manipulálásától is félnek.

A jobbikos Szávay István hangsúlyozta, a választási eljárással minden külhoni magyar névre szóló levelet kap, így a környező országok akkor biztosan megtudják, kik igényeltek magyar állampolgárságot, tehát ez az intézkedés nem védi őket. Szerinte ehelyett konkrét szlovákiai és ukrajnai eseményekkel kellene foglalkoznia a kormánynak, megvédve az ott meghurcolt állampolgárokat.

A független Schiffer András az LMP nevében szintén úgy vélte, a kabinet a HVG közhasznú adatigénylése elől akar kibújni a változtatással.

A fideszes Csóti György a vitában visszautasította a választás manipulálására vonatkozó feltételezéseket. "Mindenki magából indul ki" - fogalmazott Steiner Pál szavaira reagálva, majd hozzátette: a módosítás, ha nem is teljes, de újabb védelmet biztosít a felvidéki és kárpátaljai magyaroknak.

Vita a 2009-2010-es nemzeti éghajlatváltozási programról

A kormány nevében Kovács Pál fejlesztési államtitkár ismertette a 2009-2010-es nemzeti éghajlatváltozási program végrehajtásáról szóló jelentést. Mint mondta, a program keretében 54 ezer pályázatot valósítottak meg ebben az időszakban, összesen 2100 milliárd forint értékben, ugyanakkor a megítélt támogatások között sok olyan is található, amely nem járult hozzá az éghajlatváltozás leküzdéséhez.

A Fidesz nevében Schmidt Csaba támogathatónak nevezte a jelentést. Közölte: 2009-ben és 2010-ben jó irányba mutató lépések történtek, ám azok kevésnek bizonyultak, ezért a jelenlegi kabinet azon dolgozik, hogy több hasznos intézkedést hajtson végre. A KDNP részéről Aradszki András állt ki a javaslat mellett.

Göndör István (MSZP) szintén elfogadhatónak tartotta a jelentést, kiemelve: a klímaváltozás elleni küzdelemnek a mindennapokban is fontos célnak kell lennie.

A jobbikos Korondi Miklós a program közlekedést érintő részeihez szólt hozzá, hangsúlyozva egyebek mellett a vasúti közlekedés és szállítás fejlesztésének fontosságát.

A független Schiffer András felszólalásában élesen bírálta az Orbán-kormányt, amiért mindeddig nem készített éghajlatvédelmi stratégiát.

A jobbikos Korondi Miklós a II. Világháború idején szolgálatot teljesítő Puma vadászrepülő osztályra emlékezett napirend utáni felszólalásában.
Ezt követően, szerdán hajnali fél 2-kor lezárták az ülésnapot, a Ház hétfőn folytatja munkáját.

19:27 - A differenciált segítségnyújtást szorgalmazta a szegények megsegítése érdekében az ellenzék a rezsicsökkentésről szóló előterjesztés keddi általános vitájában.

Rezsicsökkentés

Varga László (MSZP) kifogásolta, hogy a szocialista kormányok idején megvalósuló gázár-kompenzáció - amely szociális alapon nyújtott támogatást, már nincs. Bírálta, hogy több önkormányzatnál komoly árnövekedés volt a közszolgáltatások területén, ennek tükrében szerinte csekély a 10 százalékos csökkentés. A képviselő sávosan osztaná el a támogatást.

Fónagy János államtitkár megismételte, hogy még a Bajnai-kormány szüntette meg azt a gázártámogatást, amiről a képviselő beszélt. Ehelyett más támogatási módot vezetett be az új kormány, amely több embert érint, mint a korábbi - tette hozzá.

Vágó Gábor független képviselő alapjaiban elhibázottnak tartotta az általános rezsicsökkentést, amely szerinte elsősorban a sokat fogyasztó gazdagoknak használ. Az LMP politikusa arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon az energiacégek profitjuk sokkal kisebb arányát forgatják vissza fejlesztésekre, mint más országokban. Programot javasolt energiakorszerűsítésre.

Reagálva Z. Kárpát Dániel (Jobbik) javaslatára - ő listát készítene a privatizációról -, azt mondta: előbb egy állami vagyonleltárt kellene készíteni.

Az előterjesztő, a fideszes Németh Szilárd a vitára válaszolva azt mondta: felkérte az energiahivatalt, hogy tárja fel az Állami Számvevőszék által megfogalmazott problémákat. Hangsúlyozta: gátlástalannak tartja, hogy a fővárosi polgármesteri hivatal elérhette, rezsiköltségét ráterheljék a fővárosi fogyasztókra.

Reményét fejezte ki, hogy a PB-gázt áprilistól hatósági áron lehet árusítani a lakosság körében, majd hozzátette: javaslata egyértelművé teszi azt is, hogy a vízdíjaknak hogyan kell csökkenniük.

Az ülésen elnöklő Balczó Zoltán az általános vitát az ülésnap végéig elnapolta.

Módosítanák a Balaton-törvényt

Módosítaná a kormány a Balaton-törvényt: a javaslat könnyítené a zöldterületi átsorolást és meghosszabbítaná a településrendezési eszközök elkészítésének határidejét is.

Tállai András államtitkár expozéjában kiejtette: nem átfogó módosítást terjesztettek elő, a koncepció sem változott meg, csak a legutóbbi, öt évvel korábbi felülvizsgálat óta felmerült ésszerűsítéseket, pontosításokat tartalmazza az előterjesztés. Kifejtette: a zöld területek kijelölésében szabadabb kezet kapnak az önkormányzatok, meghosszabbítják a településrendezési eszközök elkészítésére vonatkozó és a szennyvízkezelési program határidejét is.

Bóka István (Fidesz) a részletszabályok ismertetése mellett hangsúlyozta, hogy sok vélemény, javaslat érkezett a szaktárcához és a Balaton Fejlesztési Tanácshoz is, és hamarosan egy általános jellegű módosítás is időszerűvé válik.

Az illegális feltöltésekkel kapcsolatban a képviselő azt mondta, a felmérés uniós forrásból hamarosan megkezdődik, és intézkedési tervet is kidolgoznak.

A szocialista Pál Béla közölte: támogatják a törvényjavaslatot, de több módosítást is hiányolnak belőle. A képviselő szerint a 2008-óta eltelt idő átfogó értékelését, az önkormányzatok által megfogalmazott tapasztalatok beépítését is tartalmaznia kellene a módosításnak, és az illegális feltöltésekkel szembeni fellépés jogi hátterét is be kellett volna foglalni a javaslatba.

Lengyel Szilvia (független) a zöldterületek átsorolásával kapcsolatban szólt, mint mondta, az átsorolás könnyítésének javaslata az értékes ingatlanoknál nem közérdekből és nem ökológiai szempontból került a módosító csomagba. Szerinte átminősítési hullám indulhat meg, ezzel tovább "erodálva" a természeti értékeket.

Pálffy István (KDNP) azt mondta, a térségben a népességfogyás és az elvándorlás az átlagosnál magasabb, ezért a stratégiának erre a problémára is választ kell adnia. Hozzátette: a vízparti rehabilitáció sok konfliktust fed fel, például azt, hogy a közlekedési projektek nem alkotnak egységes térségi rendszert. Hozzátette: egységesebb régiós turisztikai együttműködésre lenne szükség.

Tállai András, a Belügyminisztérium államtitkára a vitában elhangzottakra reagálva azt mondta, meglátása szerint a két ellenzéki frakció, az MSZP és a Jobbik is alapvetően egyetért a törvényben leírt módosítási szándékkal. Ez alól az egyetlen kivételt az LMP színeiben politizáló, független Lengyel Szilvia jelentette - mondta az államtitkár. Hangsúlyozta: a javaslat a Balaton környékén élők érdekeit szolgálja.

Ezt követően Jakab István az általános vitát lezárta.

A Világörökségről és az Istvánmezőről szóló törvények módosítása

A világörökségi területek védelmére vonatkozó előírásokat is konkretizálja a világörökségről szóló törvény, valamint a budapesti Istvánmező rehabilitációs programjáról szóló törvényt módosító előterjesztés - mondta a javaslat általános vitájában Gulyás Dénes (Fidesz).

A képviselő expozéjában felsorolta a követendő szempontokat: a látkép védelmét, az eredeti értékek megőrzését, a világörökséghez méltó környezet kialakítását. Közölte azt is: a javaslat kijelöli a védelemért felelős hatóságot, és a világörökségi helyszíneken található, állami tulajdonban lévő vagyonelemekkel kapcsolatosan a kultúráért felelős miniszternek biztosít hatásköröket.

Plenáris ülés az Országházban - március 19. Fotó: MTI (galéria)

15:13 - Éles vita mellett folytatta az Országgyűlés a rezsicsökkentésről szóló előterjesztés tárgyalását kedden. Az ellenzék bírálta a kormányt a kiadásai miatt, míg a kormányoldal a többi között a szolgáltatóknál eddig termelődött profitról beszélt.

Vita a rezsicsökkentési törvényjavaslatról

Többórás, kétperces felszólalásokból álló vitában az ellenzéki képviselők a többi közt áfacsökkentést javasoltak, míg a kormánypártiak védték a rezsicsökkentési programot. Több ellenzéki politikus, köztük Gőgös Zoltán (MSZP) szerint lényegesen magasabb összegben emelkedtek az árak az elmúlt években, mint ahogy most csökkenti azokat a kormány.

Három képviselő mentelmi jogának felfüggesztését javasolja a szakbizottság

Az Országgyűlés mentelmi bizottsága egy kormánypárti és két ellenzéki képviselő mentelmi jogának felfüggesztését javasolja a parlamentnek - mondta el Rubovszky György, a bizottság KDNP-s elnöke a testület keddi, zárt ülése után.

A bizottság a fideszes Tiba István, a szocialista Simon Gábor és a jobbikos Mirkóczki Ádám mentelmi ügyét tárgyalta.

Rubovszky György az egyes ügyekről részleteket nem kívánt elárulni az MTI kérdésére, arra hivatkozva, hogy a határozatok kikerülnek az Országgyűlés honlapjára.

A fideszes Tiba István az MTI megkeresésére elmondta, tavaly áprilisban kerékpározás közben összeütközött egy másik biciklissel, aki olyan szerencsétlenül esett, hogy eltört az egyik ujja, ami nyolc napon túl gyógyuló sérülésnek számít, emiatt szabálysértési eljárás indult. Ez azonban országgyűlési képviselőkkel szemben csak akkor folytatható le, ha a Ház felfüggeszti a politikus mentelmi jogát. Tiba István közölte, kérte a parlament szakbizottságát, hogy javasolja a mentelmi jogának felfüggesztését, mert "ha hibás voltam, akkor természetesen ennek a következményeit vállalni kell".

Mirkóczki Ádám az MTI megkeresésére úgy nyilatkozott: mivel zárt ülésen döntött a testület és csak jövő hétfőn kerül az Országgyűlés elé, ezért a bizottság szokásainak megfelelően addig nem nyilatkozik az ügyben.

Az MSZP korábban azt közölte: a Legfőbb Ügyészség egy csaknem öt évvel ezelőtti minisztériumi teljesítésigazolás aláírása miatt kérte a 2008 és 2010 között munkaügyi államtitkárként dolgozó Simon Gábor kiadását.

A szocialisták akkor tudatták, hogy a Fidesz aljas politikai támadásának tartja a Simon Gábor ellen megindított eljárást.

Vágó Gábor független képviselő szerint az MSZP és a Fidesz is ugyanazt a "kádári trükköt" veti be, hogy rövid távú politikai haszon érdekében csökkentené a rezsit, de ennek hosszú távú következményeivel nem számol. A politikus energiatakarékossági programokat javasolt.

Spaller Endre (KDNP) szerint az MSZP csak szóban támogatja a rezsicsökkentést, külföldön viszont szidja azt.

Apáti István (Jobbik) is szólt a hőszigetelési programok szükségességéről, amelyhez megfelelő, támogatott hitellehetőségeket biztosítana.

Fónagy János államtitkár a kormányt ért kritikákra reagálva arra emlékeztetett, hogy a kabinet a kormányváltás után sávos végfogyasztói rendszert vezetett be, amellyel részben befagyasztotta a gázárakat. A lakhatási támogatási rendszer jelenleg mintegy 400 ezer háztartásnak jár - fűzte hozzá a vitában elhangzottakhoz az államtitkár.

A fideszes Mágori Józsefné azt javasolta: próbálják meg elfogadni, hogy abból a haszonból, amely az elmúlt évtizedekben a szolgáltatóknál termelődött, "valamit visszakérünk, és odaadjuk a lakosságnak".

Frakciótársa, az előterjesztő Németh Szilárd a szocialisták felvetésére elmondta, a társasházak esetében - ahol a kiadások egy jelentős részét a közös költségben számolják el - a határozatképes közgyűlés dönthet arról, hogy mindenkinek vissza kell adni a rezsicsökkentésből származó részt.

Schiffer András független képviselő felszólalásaiban leszögezte: a rezsicsökkentés helyett hosszú távú és fenntartható energiahatékonysági intézkedésekre lenne szükség, amelyek az embereknek és az államnak is jót tennének.

Fónagy János államtitkár hangsúlyozta: a rezsicsökkentés nem az egyéb, hosszú távú intézkedések helyett van, hanem azok mellett. Hozzátette: azért van kiemelten szükség a rezsicsökkentésre, mert azonnali enyhítést jelent.

A fideszes Ékes József arra hívta fel a figyelmet, hogy a 200 százalékkal nőtt a gáz ára 2002 és 2010 közötti szocialista kormányok időszaka alatt. Erre reagálva viszont az MSZP-s Gőgös Zoltán azt mondta: ebben az időszakban ennél még többel emelkedett a gáz világpiaci ára, míg 2010 óta 30 százalékkal csökkent a világpiaci ár.

Az előterjesztő Németh Szilárd úgy vélte: az a "legpofátlanabb", amit az MSZP csinál, hiszen egyik képviselőjük kijelenti, hogy támogatni fogják a javaslatot, egy másik viszont arról beszél, hogy a javaslat "mekkora butaság". Kijelentette: mindenféleképpen, mindenhol érvényesíteni fogják a 10 százalékos rezsicsökkentést, az "összes többi csak hablaty, mellbeszélés".

A szocialista Nyakó István felszólalásában egy sajtóhírre hívta fel a figyelmet, amely szerint egy fideszes polgármester településén a közmunkásokat arra utasították, hogy gyűjtsenek aláírásokat a Fidesz rezsicsökkentéssel kapcsolatos aláírásgyűjtő ívére. Az előterjesztő Németh Szilárdhoz fordulva azt kérdezte: Csepel polgármestereként ő is így gyűjti-e az aláírásokat.

A szocialista Kovács Tibor szemforgató magatartásnak tartotta, hogy most azt a szemétszállítási díjat akarják 10 százalékkal csökkenteni, amelyet tavaly 30-40 százalékkal emeltek meg.

A kétperces felszólalások közben az elnöklő Jakab István többször arra kérte a képviselőket, hogy adjanak lehetőséget az írásban előre jelentkezett képviselőknek is, hogy elmondják véleményüket. Később közölte: döntése alapján visszatérnek az írásban előre jelentkezett felszólalókhoz.

Jobbik: recesszióban legyen rezsistop!

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) - aki hosszú idő után az első képviselő volt, aki normál időkeretben mondhatta el felszólalását - arról beszélt, hogy 1995-ben a szocialista kormány határozott arról, hogy 485 milliárd forintért, az akkori GDP 9 százalékáért kiárusítja a hazai közszolgáltatókat. Hol van a pénz, hol vannak a kiszivattyúzott milliárdok? - tette fel a kérdést a képviselő, aki szerint ez az ügy elszámoltatásért kiált.

A képviselő javasolta a közműszolgáltatók tényleges nonprofit cégekké átalakítását, valamint annak törvénybe foglalását, hogy recesszióban automatikus rezsistop lépjen életbe.

MSZP: igazságosabb rezsicsökkentésre van szükség!

Varga Zoltán (MSZP) arról beszélt, hogy igazságosabban is meg lehetett volna oldani a rezsicsökkentést, mert most azokat is támogatja a kormány, akik uszodát vagy szaunát üzemeltetnek. Szerinte fontos, hogy csökkenjenek a lakosság terhei, de ezt a terhet sokkal humánusabban, célszerűbben kellett volna elosztani. A képviselő azt javasolta, hogy a szippantott szennyvíz árában is érvényesüljön a csökkenés.

Frakciótársa Göndör István szakmailag minősíthetetlennek tartotta a javaslatot, mert az az ártörvényt nem módosítja, így elfogadását követően másnap a szolgáltatók bírósághoz fordulhatnak az ártörvény megsértése miatt.

Plenáris ülés az Országházban - március 19. Fotó: MTI (galéria)

10:47 - A 10 százalékos rezsicsökkentést törvényben rögzítő, valamint a további ármérséklést megalapozó előterjesztést vitáját kezdte el a Ház kedden. A kormány támogatta a javaslatot, míg az MSZP igazságos tehercsökkentést tartott szükségesnek.

Németh Szilárd: a további rezsicsökkentést is megalapozza az előterjesztést

Az eddigi 10 százalékos rezsicsökkentés törvényben rögzítését, a szolgáltatók "túlhatalmának" korlátozását, és a júliusra várható további árcsökkentések megalapozását célozza a rezsicsökkentésről szóló törvényjavaslat - mondta a fideszes előterjesztő az Országgyűlés keddi ülésén.

Németh Szilárd közölte: erősebb jogkörökhöz jut a fogyasztóvédelmi hatóság, a szolgáltatóknak pedig az előterjesztés értelmében írásban kell tájékoztatást adniuk a fogyasztóknak a 10 százalékos csökkentés tényéről, amelynek megvalósulását a fogyasztóvédelmi hatóság felé is igazolniuk kell.

Hozzátette: július 1-jétől a víz- és a szemétszállítás lakossági díjai nem haladhatják meg a 2013. január 31-én jogszerűen alkalmazott díjtételek 90 százalékát.

A képviselő hangsúlyozta: a javaslat nyilvánvalóvá teszi, hogy a 10 százalékos csökkentés a számla egészére vonatkozik. Az előterjesztés újdonságaként említette a képviselő, hogy ha a fogyasztóvédelmi hatóság számlázással kapcsolatos szerződésszegést állapít meg, a szolgáltatónak számlánként 10 ezer forintos kötbért kell fizetnie, emellett a javaslat meghatározza a fejlesztésekre vonatkozó előírásokat, valamint az ügyfélszolgálati irodák működésének szabályait.

Németh Szilárd emlékeztetett arra: a kormányoldal egy héten belül három javaslatot nyújtott be a rezsicsökkentés megvédése érdekében. Mint mondta, adatai szerint tavaly egy átlagos, kétgyermekes család havi szinten 75 ezer forintot költött rezsire, vagyis a tíz százalékos csökkentés után ezek a családok évente 90 ezer forintot takarítanak meg. A képviselő szerint nem mindegy, hogy ez az összeg a magyar családokat, vagy a "busásan gyarapodó", jellemzően külföldi tulajdonban lévő szolgáltatókat gyarapítja.

Úgy fogalmazott: nem mindenki osztozik az emberek örömében, nem mindenki támogatja a törekvést, a szocialisták szerinte ott támadják azt, ahol csak tudják. Hozzátette: az MSZP most is azokat a szolgáltatókat védi, akiket a privatizáció által juttatott a szolgáltató cégekhez.
Felhívta a figyelmet arra is, hogy aláíró íveken kérdezik meg az embereket arról, kitartanak-e a kormány és a Fidesz-KDNP által hozott döntés mellett.

Kormány: a rezsicsökkentés független a pártállástól

Fónagy János államtitkár a kormány álláspontját ismertetve elmondta: a törvénymódosítás célja, hogy a rezsicsökkentés a vízi-közmű és a kommunális hulladékszállítás területére is kiterjessze, illetve ha a szolgáltató nem tesz eleget a rezsicsökkentés kormányzati elvárásának, akkor szankcionálható legyen. Kiemelte: a javaslat törvényi szinten szabályozza és egyértelműsíti a januártól hatályos árszabályozást.

Leszögezte: a tervezet elfogadásával a rezsicsökkentés már öt szolgáltatás esetében valósul meg, a törvény pedig azt is deklarálja, hogy a 10 százalékos csökkenést a számla végösszegében kell vizsgálni.

Fónagy János úgy fogalmazott: a rezsicsökkentés nem frakciókhoz kötött, hanem valamennyi magyar háztartásra kiterjed pártállástól függetlenül. Éppen ezért szerinte "bárki, aki akár politikai elfogultságból, akár önző cinizmusból, akár feltűnésvágyból, akár fegyelmezetlenségből ezekkel a szabályokkal szemben akár megengedett, akár megengedetlen hangon szót emel, az a saját választópolgárai ellen emel szót". A kormány ezért minden képviselőtől azt kéri, hogy ezt az előterjesztést támogassa - mondta Fónagy János.

Fidesz: össze kellene fogni ebben a kérdésben

Szabó Zsolt (Fidesz) arról beszélt, hogy a 10 százalékos rezsicsökkentés igazságos, mert mindenki egyformán kap kedvezményt, nincs kiemelt kedvezmény. Kiemelte, hogy a most tárgyalt törvénymódosítás az óraleolvasások területén is előrelépést és szigorúbb szabályozást jelent és a javaslat elfogadásával a "lakosságot nem lehet majd kijátszani ebben a kérdésben sem".

Ismertette: egy nyugdíjasnak havonta ezer, egy átlagos családnak pedig 7500 forintot jelent, de a fideszes politikus felkérte a "szkeptikus képviselőket", hogy támogassák ezt a kicsi segítséget is, mert ez is több, mint a semmit. "Nem szakadékot és háborút kell szítani, hanem össze kellene fogni" - fogalmazott Szabó Zsolt.

MSZP: igazságosabb és fenntartható rezsicsökkentésre van szükség.

Lukács Zoltán (MSZP) azt mondta: "minden olyan intézkedést támogatunk, amely a Fidesz által előidézett szociális válsághelyzetben segíti az embereket". Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormányváltás óta jelentősen emelkedett azon családok száma, ahol kikapcsolták az áramot vagy a vizet.

Mintegy 325 ezer embernél egyáltalán nem volt fűtés a télen - tette hozzá a képviselő, aki szerint egy átlagos családnak mintegy 100 ezer forinttal nőttek azon kiadásai, amelyeket az állami költségvetésbe kell befizetniük.
Ezek közé sorolta a növekvő áfát és evát, és kifogásolta azt is, hogy emelkedett a jövedéki adó, a cégautó-adó, az illetékeket, a bírságokat.

Ugyancsak beszélt a telefonadóról, a bankadóról és azokról a különadókról, amelyeket a vállalatok a lakosságra hárítottak és arra is felhívta a figyelmet: számos helyen az önkormányzatok is növelték az adóterheket.

A képviselő kevésnek nevezte a 10 százalékot és azt mondta: az MSZP azt mondja, hogy nagyobb mértékű, igazságosabb és fenntartható rezsicsökkentésre van szükség. Hozzátette: pártja erről saját javaslatot fog a Ház elé terjeszteni. Szerinte ott kellene rezsit csökkenteni, ahol nagyobb a baj és nagyobb a szükség, figyelembe kell venni a szociális helyzetet és a fogyasztás mennyiségét is.

Plenáris ülés az Országházban - március 19. Fotó: MTI (galéria)

Napirend előtt

10:21 - A Fidesz frakcióvezetője szerint a rezsicsökkentést a szolgáltatók profitjából lehet megvalósítani, ami 1995 és 2011 között 1040 milliárd forintot tett ki a földgáz- és a villamosenergia-szektorban. Rogán Antal erről napirend előtt beszélt kedden az Országgyűlésben.

Fidesz: 1995 és 2011 között 1040 milliárd forint profitot termeltek a nagy energiaszolgáltatók

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője napirend előtt arról beszélt, hogy a kormánypártok szerint a rezsicsökkentést a szolgáltatók profitjából lehet megvalósítani. Mint mondta, 1995 óta, vagyis a közműszolgáltatók privatizációjától kezdve 2011-ig a földgázt, illetve villamos energiát szolgáltató legnagyobb cégek összesen 1040 milliárd forint profitot "vittek haza". Ebben az időszakban a villamosenergia-szektorban a nagyobb cégek adózott eredménye 771 milliárd, a gázszektorban pedig 267 milliárd forint volt - tette hozzá a frakcióvezető. Kijelentette: az adatok alapján tehát van olyan profit, amiből meg lehet valósítani a rezsicsökkentést.

Szerinte a 2002 és 2010 közötti szocialista kormányok időszaka a szolgáltatók számára "aranykor" volt, hiszen ekkor drasztikusan emelkedett a villamos energia és földgáz ára, a profit éves átlaga pedig a kétszerese volt annak, mint előtte és utána.

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára válaszában hangsúlyozta: a kormány előtt ismertek voltak ezek a számok, amikor tavaly decemberben döntött a rezsiköltségek 10 százalékos csökkentéséről. Azt mondta, a konszolidált eredményeket nézve ezek a cégek az elmúlt másfél évtizedben nem csak a magyar lehetőségeket, de az európai szinten elvárt mértéket is messze meghaladó profitot értek el. Kiemelte: a kormány támogatja a szakhatóságok intézkedéseit annak érdekében, hogy a rezsicsökkentést a szolgáltatók ne tudják áthárítani a fogyasztókra.

MSZP: közös nemzeti ügy a rasszizmus elleni harc

Steiner Pál, az MSZP képviselője az ENSZ március 21-i, faji megkülönböztetés elleni világnapja alkalmából arról beszélt, hogy közös nemzeti ügy a rasszizmus, az antiszemitizmus, az idegengyűlölet, a kirekesztés és az emberi méltóságot sértő megnyilvánulások elleni harc.

A szocialista képviselő a kormányt és a kormánypártokat kettős beszéddel vádolta, mondván, kitüntettek egy "antiszemita bértollnokot" és egy "szélsőséges szöveget ordító zenészt", megvédik a "skizoid" Bayer Zsoltot vagy az önkormányzatokban látensen együttműködnek a "nyíltan antiszemita", "cigánygyűlölő" Jobbikkal. Arra is kitért, hogy a magyar válogatottnak antiszemita provokációk miatt kell a héten zárkapus meccset játszania.

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy a szocialisták egy héttel ezelőtt nem támogatták az Országgyűlésben a gyűlöletbeszéd elleni fellépést is magában foglaló negyedik alkotmánymódosítást.

Szerinte a szocialisták érdekeltek abban, hogy egy felszított, "már-már hisztérikus" hangulatkeltésben önmagukat ezen értékek védőjenként tüntettessék fel, miközben az első Orbán-kormány alatt jött létre a holokauszt emléknap és a dokumentációs központ is, valamint 50 százalékkal emelték a holokauszt túlélők juttatásait.

A KDNP elítéli az embriószövetek élelmiszeripari felhasználását

Stágel Bence (KDNP) napirend előtt az embriószövetek élelmiszeripari felhasználása ellen érvelt, szerinte meg kell akadályozni, hogy Magyarországon ilyen termékeket forgalmazzanak.
Rétvári Bence szerint ebben az ügyben etikai kérdésről, az élet védelméről van szó. Közölte: a magyar hatóságoknak nincs arról tudomása, hogy multinacionális élelmiszer-előállítók ilyen adalékanyagokat használnának fel.

Jobbik: a jegybank feladata a nemzeti érdekek szolgálata

Volner János, a Jobbik képviselője arról beszélt, hogy a jegybankot a nemzeti érdekek szolgálatába kell állítani, mert az MNB eddig a gazdag nyugat, európai bankok és államok érdekei alá rendelte a nemzeti érdekeket, a magas alapkamattal pedig kiszolgálta a külföldi befektetők igényeit.

A jobbikos politikus felszólalása elején Steiner Pál szavaira reagálva azt mondta, az MSZP-nek nem az fáj, hogy zártkapus lesz a magyar válogatott Románia elleni meccse, hanem politikai haszonszerzésre használja fel az antiszemitizmus ügyét.

A képviselő felszólalására a kormány részéről senki nem reagált.

Korábban

Az Országgyűlés mai ülésén a kormányzati rezsicsökkentéshez kapcsolódó újabb törvényjavaslat tárgyalásával folytatja munkáját: a fogyasztói áram- és gázár mérséklése után ezúttal a víz-, a csatorna- és a szemétszállítási díjak csökkentéséről vitázhatnak a képviselők.

Az ülésnap 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, elsőként pedig a fideszes Németh Szilárd rezsicsökkentést kiterjesztő javaslatáról indulhat vita. Az előterjesztés elfogadása esetén törvény mondaná ki, hogy a január 1-jével elrendelt tízszázalékos gáz-, villany- és távhőárcsökkentés után július 1-jével ugyanekkora mértékben kell mérsékelni a lakossági víz-, csatorna- és a szemétszállítási díjakat is.

Az Országgyűlés ezt megelőzően két határozatot is hozott a rezsicsökkentés érvényesítése érdekében: múlt kedden kivételes sürgős eljárással tiltotta meg az áram- és gázszolgáltatóknak a különadók fogyasztókra hárítását, míg csütörtökön, rendkívüli parlamenti ülésen ruházta fel rendeletalkotási joggal az energiahivatalt.

Ma vita kezdődhet a Gárdonyi Géza-emléknap kijelöléséről is. Fideszes képviselők határozati javaslatukban azt kezdeményezik, hogy az Országgyűlés az író születésének 150. évfordulója alkalmából október 17-ét, az egri vár védőinek török seregek felett aratott győzelme napját jelölje ki erre a célra. Nyitrai Zsolt és L. Simon László javasolták azt is, hogy az iskolákban Gárdonyi Géza Egri csillagok című művével foglalkozva emlékezzenek az íróra és a magyar történelem kiemelkedő eseményére.

A nap további részében tárgyalhatják azt a szintén kormánypárti javaslatot, amelynek értelmében nemzetbiztonsági érdekre, vagy a külügyi kapcsolatok védelmére hivatkozva megtagadhatóvá válna a magyar állampolgárságot kérelmezők állampolgárság szerinti megoszlására, valamint a kérelmek benyújtásának földrajzi helyére vonatkozó adatok kiadása.

Ugyancsak ma kezdődik általános vita a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról, valamint a gazdasági és monetáris unióbeli stabilitásról, koordinációról és kormányzásról szóló szerződés kihirdetéséről, továbbá a 2009-2010-es nemzeti éghajlat-változási programról szóló jelentésről.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. Mozimasiniszta 2013. március 20. 18:02
  „29#-es ! amit leírtál majdnem helytálló ! CSAK ! Rogán szavait nem (akartad?) értelmezted helyesen ! Ti: tisztán nyereség a szóban forgó mani !!! és abból már levontak előtte minden le(és nem)vonhatót - had ne soroljam fel, a munkabér összes vonzatától kezdve a reprezentáción által a műszaki fejlesztésre felvett/behozott tőke kamatáig ! de még a titkárnő körömlakkját is ! meg a vezetés prémiumait is ! meg a hét törpe farkára való kence-ficét is! Úgy mondod, tájékozott vagy, hát ezt még tedd mellé bővítménynek!
  Apropó : értelmes lény az ? ki a saját zsebe helyett a multik profitját siratja ? Egyébként az sem igaz hogy
  kevesebbet költenek karbantartásra-fejlesztésre ! önös érdekből ezt nem tehetik meg, csak dumálnak: mint
  Kón bácsi...hogy mindig ráfizet, de akkor miből él meg - kérdezik ?...hát vasárnap csukva tartok mondja ő !
  nos ha tényleg ráfizetne akkor hétköznap is csukva tartana. Áttételesen ha ezek a rablóbandák ráfizetnének, már eltakarodtak volna !”
 • 38. macs 2013. március 20. 15:37
  „26. csonakos,
  igen, jól gondolod!
  31. kontrapista,
  "Az agymosottak újabb elmélete : A 10 %-s árcsökkenés a gazdagoknak kedvez, mivel több gázt, áramot használnak, míg a szegény rétegeknek ez a megtakarítás alig jelent valamit."
  Ehhez mit szólsz:
  1. család rezsije 15 000 Ft, ennek 10%-a 1 500 Ft, éves szinten 18 000 Ft.
  2. család rezsije 24 000 Ft, ennek 10%-a 2 250 Ft, éves szinten 30 600 Ft.
  Vagyis minél nagyobb a rezsim, annál többet tudok megtakarítani! :-D”
 • 37. Anmari51 2013. március 20. 13:41
  „23. történész! Nem, nem hiszek a mesében, s főleg nem a tündérmesékben, és közvetlenül érintett sem vagyok a deviza alapú hitel ügyben. Viszont hallottam a Kossuth Rádióban a PSZÁF szóvivőjét Blinder Istvánt erről a témáról nyilatkozni, majd beléptem a PSZÁF honlapjára és elolvastam a témához kapcsolódó cikket.
  Ugyanis nekem az internet nem azt van mint lehetőség, hogy a fórumokon vélemény írjak és nagyon ügyelni szoktam arra is, hogy bárkinek személyre szólóan reagálok hozzászólására még véletlenül se legyen sértő, vagy kioktató és nem szoktam "fel címkézni senkit még a politikusokat sem"! Interent jelenti a naprakész tájékozottságot a külvilágot a család és barátokkal történő kapcsolattartás lehetőségét. és nem szoktam mindenhez hozzászólni, mert vagy nem értek a cikkben írt témához, vagy nem érdekel, de a fórumozók hozzászólásait elszoktam olvasni, mert tanulságos és gyakran jót derülök a kommenteken.”
 • 36. Anmari51 2013. március 20. 13:27
  „31. kontrapista utolsó mondatod lényegét már magam is leírtam, minden olyan kommentemben ami a rezsi csökkentésről és ez által kiváltott politikai csatározásról szólt. Sőt megírtam Németh Szilárdnak is,hogy mivel van több kategória éves gázfogyasztáshoz megállapítva, vajon miért nincs a köbméterenkénti díjban is különbség. Az sokkal igazságosabb volna minden olyan fogyasztó számára akik jóval az 1200 m3/év fogyasztás alatti mennyiséget használnak fel. Ez a számítási mód nem csak a lakosság részére volna igazságos a szolgáltatóknak is. És nem terhelné a kormányt annál is inkább, mert úgy tűnik nincs meg rá a fedezet nem véletlenül érzékeljük minden vásárlásnál, hogy minden nagyfogyasztó tovább hárította ezért emeltek árat a pékek, a tej és húsipar stb. Ugyan ezen az elven kéne korrekt és igazságos módon meghatározni az egy, - két fős háztartások hulladékszállítási díját, mert az is nagyon igazságtalan és sokakat érint. A márciusban kiküldött áram számlám 247 forinttal kevesebb mint 10% csökkentése előtt volt, megható azon legalább szerepel. A gázszámlán meg még csak fel sem lett tüntetve a kedvezmény sem százalékosan, sem forintosítva. És a fogyasztott gázköbméter plusz rárakódott költségeivel 1 forint híján 50-50% az ár és járulékos költségek.”
 • 35. spiler 2013. március 20. 10:54
  „MARADJON PÉNZ TISZTELT KORMÁNYUNK KÁRTÉRÍTÉSRE
  ma tárgyalják a kor.kedv. nyugd. ügyét amit visszamenőlegesen elloptak,,,,,,,”
 • 34. Együgyű 2013. március 20. 10:42
  „,,OGY - Rogán: a rezsicsökkentést a szolgáltatók profitjából lehet megvalósítani"
  Megértem Rogán úr érvelését! Akik eddig nem vitték semmire azok is kapnak valamicskét, ha fizetnek! Az úgynevezett rezsicsökkentés következményeit mindenki, meg fogja fizetni, mint minden más hasonló intézkedésüket! (Persze akik még tudják!) Aki közgazdaságtant tanult az tudhatja, hogy egyetlen rendszerben sincsen ingyen kenyér, pörkölt, sör sem! Azok, akik eddig vitték valamire vagy fanatikusok azok úgyis csak a számláik csökkenését szeretnék látni és a majdani következményeket nem. (Vélelmezem, akik a rezsicsökkentést nem tudják igénybe venni azok nem is foglalkoznak e témával.) Érthető a jövő évi választások előtti a népnek adott valamicske-semmicske. A választások után meg majd fellendül a pengetési folyamat? Mellesleg meg a tisztelt ház olyan, mint egy ocsmány kabaré. Sajna azonban a fel esküdt, felkent házban sem tudnak a képviselőink egymással, tisztelettel beszélni, viselkedni. (Mellesleg megjegyzem tisztelet a kivételnek a városházákon sem!) Este azonban az Ország háza díszkivilágításban úszik! A hatalomért és a mézes bödönökért harcolás mindenek előtt. A nép meg le van sajnálva!”
 • 33. csonakos 2013. március 20. 09:17
  „31. kontrapista 2013.03.20. 08:20
  Áruld már el mi van azokkal az emberekkel akik egyéb módon fűtenek és se nem gázzal, se nem árammal? Mi lesz azokkal akik nem használnak csatornát sem vezetékes vizet? Ez a réteg vajon a kiscsikó apjáén kívül mit kap? Tudod igen sokan vannak akik így élnek ebben a kis hazánkban a határainkon belül!”
 • 32. myckie 2013. március 20. 08:58
  „31. kontrapista
  Agymosott az aki mondja! Nem csak az probléma, hogy 10 %, hanem a rászorulók jó része már nem is használ gázt, de lehet, hogy áramot se mert se csökkentve, se növelve NEM BÍRJÁK MEGFIZETNI! Akárhogy csavarod ezt a rezsicsökkentést, akkor is ez arra jó, hogy tovább növelje a társadalmi különbségeket! Ez nemcsak közvetlenül, hanem közvetett módon is jelentkezni fog!!”
 • 31. kontrapista 2013. március 20. 08:20
  „Az agymosottak újabb elmélete :
  A 10 %-s árcsökkenés a gazdagoknak kedvez, mivel több gázt, áramot használnak, míg a szegény rétegeknek ez a megtakarítás alig jelent valamit.
  Ergo, 10 % -l kell emelni az energia árát, mivel a gazdagok sokat fogyasztanak, a szegényeknek az a kis emelés mit sem jelent.
  Egyetlen okoskodónak sem jut eszébe a különböző tarifarendszer alkalmazása, amellyel a jutalmazzák a kisfogyasztókat, míg a pazarlókat büntetik.”
 • 30. skid 2013. március 20. 07:57
  „Nem sok országot tudok elképzelni, ahol a fogyasztók védik a "szegény" külföldi szolgáltatókat.”
 • 29. furioso 2013. március 20. 07:45
  „A tegnapi parlamenti ülésen Rogán A. felszólalásában az hangzott el, hogy 1995. és 2010. között a közüzemi szolgáltató multik 1 040 milliárd - majd lassan, tagoltan megismételte, 1 040 milliárd Ft-ot vittek haza.
  Azt azonban már elfelejtette hozzátenni - gondolom jól felfogott érdekből - hogy ez alatt az idő alatt mennyit is fordítottak saját erejükből, vagy hitelből, bármiből a szolgáltatás fejlesztésére? Mert az egyenleg így lenne kellően szemléletes.
  Én az áramszolgáltatói viszonyokat ismerem közelebbről, én láttam, hogy 1995 után a DÉMÁSZ hálózatok milyen technikai fejlődésen mentek keresztül (elavult ki- és középfeszültségű hálózatok felújítása, elhagyott TSz hálózatok felújítása, a telemechanizálás, a távműködtetés bevezetése, fejlesztése, és még lehetne sorolni.
  Az 1995-ös emlékek alapján, ha az a tulajdonosi szerkezet maradt volna, ezt a műszaki színvonalat az áramszolgáltató kb. 2050-re érte volna el. Mert nem volt tőke a fejlesztések végrehajtására. A multinak viszont volt. S ki az a marha, aki úgy akar befektetni, hogy a befektetett pénzét ne haszonnal kapja vissza?
  Az energia árát mindenkor az állam határozta meg, nem a multik. S ez így van most is.
  De ha erőszakkal, kampány okokból ilyen lépéseket valósít meg a kormány, akkor vállalja a karbantartások csökkentését, a szolgáltatások színvonalának csökkenését, a szerződött alvállalkozók ellehetetlenítést, munkavállalók elbocsátását (egymillió új munkahely!!!), az áramszünetek gyakoribb bekövetkezését, az elhárítás idejének növekedését, stb. Azt kellene figyelembe venni, hogy nem mindenki képtelen a gondolkodásra!”
 • 28. myckie 2013. március 20. 06:40
  „25. DobóI
  Elvtársaitokkal eldöntöttétek, hogy rezsicsökkentés, ha beledöglünk is!!!!!!! Jól teletömjük megint a gazdagok zsebét rendesen a szegények meg fulladjanak bele ennek az idétlen döntésnek az árnövelő, munkahely veszélyeztető hatásába! Kezdünk visszacsúszni a 80-as évekbe! Egyszer majd eljön a felismerés: mi jót akartunk, de a végeredmény egy romlott, korrupt, egyszemélyesen felülről vezérelt, félkapitalista diktatúra lettünk! Fejlődés nem lesz, mert a pénz nagy részét elviszi a nyomorba süllyedt lázadó, egymás ellen harcoló tömegek rendfenntartására megerősített karhatalom!
  Szép jövőt nekünk! A narancsos elvtársak meg elkezdik egymást szájon csókolni a nagy tett diadalára!”
 • 27. Bcsabi75 2013. március 20. 05:21
  „Javasolnék ennek a magát olyan nagynak képzelő Tóniáknak egy dolgot:

  - A Magánnyugdíj pénzünket már elvették!

  - Most el akarja venni a Szolgáltatók pénzét!

  Miért nem vesz le az ÁFA tartalomból 10 % - ot és lesz 17 %? A saját pénzéből vegyen el, ne mások pénzére fájjon a foga!!! Pár példa: Németország: 19 % Mwst, Oroszország: 18 % NDC (???), itthon 27 %... Máris meg lenne oldva egy csomó minden!”
 • 26. csonakos 2013. március 19. 20:40
  „24. macs 2013.03.19. 20:19
  Akkor ha jól értelmezem a lakossági fogyasztók költségeit a nagyfogyasztókon hajtják be! Ennek egyenes következménye a liftszerű áremelkedések a nagyfogyasztók terhei miatt! Tehát így is, úgy is a végén mi fizetjük meg a rezsicsökkentést! Persze jól el van ez rejtve a sorok közt mint a kisbetűs részek amelyek alig látszanak.”
 • 25. DobóI 2013. március 19. 20:21
  „MSZP-s közpénzen hizlalt Lukács Sándor bizonyára Cavinton hiányos (vagy telehizta az agyát), mert nem emlékszik, hogy az élősködő pártja korábban a folyamatos rezsi emelés pátján volt, úgyhogy teszünk arra, hogy elvtársaival most mit támogat.”
 • 24. macs 2013. március 19. 20:19
  „18. csonakos,
  ezt találtam (a lakossági szegmens = egyetemes szolgáltató)
  http://index.hu/gazdasag/2013/02/22/nem_nyereszkedtek_a_lakossagon_az_aramcegek/”
 • 23. történész 2013. március 19. 19:59
  „17. Anmari51

  Hogy te mennyire elvagy tévedve és ennyire hiszel még a mesékben...segítenek rajtad.tényleg könnyebb a népet hülyíteni mint elhitetni vele,hogy hülyítik.”
 • 22. történész 2013. március 19. 19:15
  „19. conair2

  Ha jol értelmezem az új alaptörvényt ha valakit bírálsz, vagy pedofil papokról szólsz, stb..stb..az már birósági ügy fog lenni.Tehát innentől nem illik mondani,hogy ezt nem jól csinálta X.Y. mert az már felségsértés lesz ?”
 • 21. skid 2013. március 19. 19:08
  „Kezdem sajnálni a szolgáltatókat. Szegények.....”
 • 20. spiler 2013. március 19. 18:53
  „HOLNAP TÁRGYALJÁK A KORKEDV.NYUGDÍJASOK ÜGYÉT,,,,,HA NYERÜNK AKKOR FIZETHET A KORMÁNY...SZERINTEM TEGYENEK FÉRRE PÉNZT A KÁRTÉRÍTÉSRE”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balog Zoltán arra kéri Szaniszlót, adja vissza a Táncsics-díjat

Az emberi erőforrások minisztere az újságírónak írt levél másolatát egyúttal közzétette saját… Tovább olvasom