Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Rogán Antal: később lesz szavazás a jegybanktörvény módosításáról

Az eredeti tervekkel ellentétben nem tartja meg az Országgyűlés a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosítására benyújtott kormányzati javaslat zárószavazását.
Biztosra vehető a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjének közlése szerint az, hogy hétfőn - az eredeti tervekkel ellentétben - nem tartja meg az Országgyűlés a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény módosítására benyújtott kormányzati javaslat zárószavazását.

Az IMF/EU-tárgyalásokat felügyelő tárca nélküli miniszterré kinevezett Varga Mihály szombaton jelezte az MTI-nek, azt kéri Rogán Antaltól, hogy a kormánypárti képviselőcsoport fontolja meg a jegybanktörvény hétfői végszavazásának elhalasztását. Varga Mihály az elmúlt napok e jogszabályt érintő felvetései, valamint a IMF/EU-tárgyalások előkészítése miatt fordult ezzel a Fidesz frakcióvezetőjéhez.

Támogatom a miniszter úr kérését és úgy gondolom, hogy hétfőn ezt a Fidesz-frakció is támogatni fogja - nyilatkozta Rogán Antal az MTI megkeresésére vasárnap.

Mindenképpen szükségesnek látják - folytatta -, hogy elhalasszák a törvényjavaslat zárószavazását, ezzel lehetőséget teremtve arra, hogy a Nemzetközi Valutaalap és a kormány meg tudjon állapodni a jegybanktörvény nyitva maradt, vitás kérdéseiről. Természetesen, ha megszületik a kormány és a valutaalap közötti megállapodás, ezeket a szempontokat készen állunk átvezetni a törvényen - tette hozzá.

A frakcióvezető tartalmi kérdésekről, azaz arról, melyek a még tisztázandó pontok, nem kívánt nyilatkozni, mondván: többféle szempont elhangzott már ebben a kérdésben és úgy látja, az Európai Központi Bank és a valutaalap véleménye sem mindenben ugyanaz. Jelezte, hogy ezt Varga Mihály fogja tisztázni a valutaalappal és annak megfelelően fogják a törvénymódosítást végigvinni a parlamenten.

Rögzítette: biztosra vehető, hogy a Fidesz-frakció támogatni fogja hétfőn a zárószavazás elhalasztását annak érdekében, hogy a valutaalap szempontjait a kormány át tudja vezetni a törvényjavaslaton. Ha egy ilyen típusú módosító javaslat szövegszerűen megszületik, akkor a képviselőcsoport azt készen áll benyújtani és végig is vinni az előterjesztésen - fogalmazott az MTI-nek Rogán Antal.

A Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény módosítását kezdeményező előterjesztés - amelyet a kormány nevében Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter nyújtott be - egységes javaslata csütörtökön került fel a parlament honlapjára. E szerint kikerülne a törvényből az a paragrafus, hogy a Magyar Nemzeti Bank megküldi a monetáris tanács napirendjét a kormánynak, és a kormány képviselője szavazati jog nélkül részt vesz a monetáris tanács ülésein. Ugyancsak kikerülne a törvényből az a bekezdés, amely a monetáris tanács tagjainak súlyos kötelezettségszegés esetén történő felmentését szabályozza, valamint az, amely a monetáris tanács megszűnéséről rendelkezik az euró magyarországi bevezetése esetén.

A szaktárca korábban azt közölte, a törvényjavaslat az Európai Bizottság és a magyar kormány egyeztetése után született, és a bizottság szerint ezzel a jegybanktörvény összhangba kerül az uniós jogszabályokkal. Így a testület lezárja a kötelezettségszegési eljárást. Az Európai Bizottság döntése alapján a törvénymódosítások jogerőre emelkedését követően kezdődhetnek meg a formális IMF/EU-tárgyalások. Az EB április 25-i döntése után a Nemzetközi Valutaalap szintén jelezte, hogy kész megkezdeni a hitelkeretről szóló hivatalos tárgyalásokat, amint a magyar jegybanktörvény ügyében megszületnek a szükséges törvénymódosítások - tudatta az NGM.

Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön kiadott véleményében azt írta, hogy a Magyar Nemzeti Bankról szóló módosított törvényjavaslat továbbra sem oldja fel az MNB függetlenségével kapcsolatos aggályokat. Az EKB továbbra is aggályosnak tartja, hogy a monetáris tanács tagjainak száma változtatható, és kinevezhető egy harmadik alelnök.

A Nemzetgazdasági Minisztérium az EKB-vélemény megjelenése után az közölte az MTI-vel, hogy az EKB és részben az IMF által, a jegybanktörvényben igényelt további finomításokról ötoldalú egyeztetések folynak. A cél az, hogy a törvény hosszú távra megalapozza egy széles hatáskörrel rendelkező, független jegybank működését.

Olvasóink írták

 • 6. tótkomlósi 2012. június 03. 18:51
  „5. csonakos 2012.06.03. 16:10

  És ez szerinted érdekli őket?”
 • 5. csonakos 2012. június 03. 16:10
  „Még egy kicsit dolgoznak a x@ron! Az IMF nem hülyékből áll erre előbb utóbb rá fognak ők is jönni. A végén az Isten adta nép fogja a levét meginni. Bár már hallani Peten nagy mozgolódások lesznek ami könnyen átterjedhet vidékre és akkor jajj lesz nekik!”
 • 4. tótkomlósi 2012. június 03. 15:55
  „Akkor a szakértők ezzel ki is végezték a forintot egy időre!
  Jön a 400Ft-os euró meg a z 500-as benzin a nyáron?
  Mert ennek kb az lesz a vége.”
 • 3. NP1 2012. június 03. 15:31
  „X_Y

  Ezekben bízhatsz.
  Előbb-utóbb milliomost csinálnak belőled - belőlünk pedig földönfutót....”
 • 2. rózsakert 2012. június 03. 15:08
  „Sajnos a lent szolónak igaza van-ennyire dilettáns bagázst keresve is nehéz lenne találni.”
 • 1. X_Y 2012. június 03. 13:23
  „,,,akkor a jövő héten megint 5-6 %-kal többet fog érni a pénzem (EUR). De ha még megszólal a Kertitörpe, Szargyártópeti vagy a Kiflitolvaj, akkor lehet hogy péntekre már 10% felett lesz a nyereségem :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Maradhat a vasárnapi munka

Maradhat a vasárnapi munkavégzés lehetősége a kereskedelemben - közölte az OKSZ. Tovább olvasom