Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Rogán: az EP szembe megy az európai értékekkel

A Fidesz véleménye szerint az EP döntésével Magyarország szuverenitását sértette meg, ugyanis az unió egyik intézményeként túllépte hatáskörét.
A Fidesz meggyőződése szerint az Európai Parlament (EP) szerdán meghozott döntésével szembemegy az európai értékekkel és veszélyes útra vezeti az Európai Uniót – indokolta a Tavares-jelentésre adandó határozati javaslat szükségességét Rogán Antal.

A Fidesz frakcióvezetője csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóját azzal kezdte, hogy Magyarország, mint az európai közösség tagja, az Európai Unió egyik tagállama tiszteli és fontosnak tartja az európai értékeket. Ezen túlmenően is fontosnak tarjuk az Európai Unió alapszerződését és abban rögzített kötelezettségeket – tette hozzá. Magyarország önként, a magyar polgárok döntésével lett az EU tagja, úgy hogy eközben vállalta, melyek azok a jogok, amelyekről lemond és melyek azok, amelyeket megtart – emelte ki.

A Fidesz véleménye szerint az EP döntésével Magyarország szuverenitását sértette meg, ugyanis az unió egyik intézményeként túllépte hatáskörét – mondta a politikus.

Rogán Antal azt is kijelentette: további aggodalomra ad okot, hogy a Magyarországot sújtó hatalmi visszaélés mögött üzleti érdekek húzódnak meg. Világos, hogy az eljárás nem „demokráciaeljárás", hanem „rezsieljárás", mert a támadás gyökerei arra az időszakra nyúlnak vissza, amikor bevezették a bankadót majd akkor erősödtek fel újra, amikor a kormány és a parlament döntött a rezsicsökkentésről - közölte. Szavai szerint a rezsiköltségek csökkentése és a bankadó sérti több olyan európai nagyvállalat és pénzintézet érdekeit, amelyek monopolhelyzetük révén éveken keresztül extraprofitot termeltek Magyarországon.

Az országgyűlési határozati javaslat viszont felszólítja a kormányt, hogy álljon ki a magyar családok érdekeiért, tartson ki a rezsicsökkentés mellett és ne fogadja az EU részéről ránk nehezedő nyomást – mondta.

A határozatra azért van szükség, mert Magyarország ugyanúgy egyenrangú mint bármelyik másik uniós tagállam - tette hozzá. Hangsúlyozta: nincs olyan tagállam, amelyik megengedné, hogy az EU bármely intézménye beleszóljon a nemzeti szuverenitását érintő kérdésekbe. Ezért Magyarországnak ki kell fejeznie azt a szándékát, hogy továbbra is szuverén állam, tagja az Európai Unió közösségének, betartja az alapszerződésben vállalt kötelezettségeit, de kiáll amellett, hogy szabadon dönthessen a rezsicsökkentésről vagy a nemzeti hatáskörbe tartozó törvényekről - mondta. Bíznak abban, hogy lesznek olyan ellenzéki képviselők, akik a határozatot illetve annak tárgyalását támogatni fogják – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva közölte, ha úgy látják, hogy az Európai Unió intézményei úgy lépik át a hatáskörüket, hogy az jogkövetkezményekkel jár Magyarországra nézve, akkor meg kell fontolni, hogy az Európai Bírósághoz forduljanak, de véleményük szerint egyelőre ez még nem szükséges.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Robbanótestet találtak Vecsésen: lezártak egy utcát

Robbanótestet találtak Vecsésen a Vecsési út 141. közelében csütörtök délután, az utat 200 méteres… Tovább olvasom