Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Rogán: Bajnai Gordon vonja vissza a javaslatát

A Fidesz frakcióvezetője szerint a volt kormányfő minimálbér csökkentésére vonatkozó javaslata csökkentené a legalacsonyabb jövedelmű emberek életszínvonalát.
A Fidesz frakcióvezetője pénteken arra kérte Bajnai Gordon volt miniszterelnököt, hogy vonja vissza a minimálbér csökkentésére vonatkozó javaslatát, mert az a legalacsonyabb jövedelmű emberek életszínvonalát csökkentené.

Rogán Antal budapesti sajtótájékoztatóján felháborító és értelmetlen elképzelésnek nevezte a Haza és Haladás Egyesület azon programpontját, amellyel az átlagbér 30 százalékára, jelen esetben 98 ezer forintról 66 ezer forintra csökkentenék a mindenkori minimálbért.

A kormánypárt képviselőcsoportjának vezetője hangsúlyozta: 2013-ban az infláció feletti béremelkedésre lehet számítani, ami nem valósulhatna meg a minimálbér növelése nélkül. Hozzátette: az elmúlt években mindig akkor növekedhettek a reálbérek, amikor a legkisebb jövedelműek keresete is emelkedett.

Rogán Antal úgy fogalmazott, hogy a baloldali ellenzéki szövetség résztvevői nem tanultak a 2002 és 2010 közötti szocialista kormányok hibáiból, mert továbbra is érzéketlenek az emberek mindennapi problémái iránt. A politikus szerint erre utal, hogy az utóbbi időben az MSZP, illetve a DK vezető politikusai is a tandíj, valamint az ingatlanadó bevezetéséről, továbbá a családi adókedvezmény eltörléséről beszéltek, miközben elutasítóan szóltak a kabinet rezsicsökkentéséről.

A Fidesz a leghatározottabban felemeli szavát a Bajnai Gordon vezette egyesület minimálbér-csökkentési javaslata ellen, mivel az a magyar életszínvonal csökkenéséhez vezetne, ráadásul a családok, illetve a bérből és fizetésből élők helyett a nagyvállalatoknak kedvezne - jelentette ki.

A Fidesz frakcióvezetője hozzátette: Bajnai Gordon kivételével mindenki egyetért abban, hogy 2013-ban gazdasági növekedés lesz Magyarországon, vita csak ennek mértékéről van.

Rogán Antal szerint a volt kormányfőnek "el kell dönteni, kinek szurkol", vagyis azt, hogy kizárólag a saját érdekei miatt "ellendrukkere" lesz-e az országnak. A kormánypárti politikus arra kérte Bajnai Gordont, hogy ezt szem előtt tartva "tartsa meg magának az országnak ártó nyilatkozatait".

Bajnai: a Haza és Haladás a munkahelyeket megőrző minimálbérrendszert javasol

A Haza és Haladás Egyesület olyan minimálbérrendszert javasol, amelyben a vállalkozások terhei nem súlyosbodnak, a munkahelyek nem kerülnek veszélybe, a munkavállalók viszont jobban járnak - közölte Bajnai Gordon, az egyesület elnöke pénteken.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője előzőleg arra szólította fel Bajnai Gordont, hogy vonja vissza a minimálbér csökkentésére vonatkozó javaslatát, mert az a legalacsonyabb jövedelmű emberek életszínvonalát csökkentené.

A volt miniszterelnök közleményben reagált. Azt írta: Rogán Antal "elterelő hadműveletbe" kezdett, miután egy hete "cinkosan hallgat" Bayer Zsolt Magyar Hírlap-beli írásáról. Bajnai Gordon szerint a Fidesz frakcióvezetője azért, hogy "ebben a becsületbeli ügyben hallgathasson, inkább másról beszél: a minimálbérrel kapcsolatban terjeszt rémhíreket".

A Haza és Haladás Egyesület elnöke válaszában kiemelte: a Fidesz úgy emelte meg a minimálbért, hogy abból reálértéken kevesebb jut a munkavállalóknak, mint a Bajnai-kormány idején, a vállalkozók terhei viszont radikálisan emelkedtek.

A volt kormányfő azt írta, Fidesz úgy adott, hogy valójában elvett: munkahelyek szűntek meg vagy kerültek veszélybe, a fizetési boríték pedig vékonyodott, az idén egy minimálbért kereső dolgozó 98 ezer forintból 64 ezret kap kézhez, míg a Bajnai-kormány idején ugyanekkora fizetésből 75 ezer forintot lehetett kézhez venni.

Megjegyezte: a Haza és Haladás Egyesület olyan minimálbérrendszert javasol, amelyben a vállalkozók terhei nem súlyosbodnak, a munkahelyek nem kerülnek veszélybe, a munkavállalók pedig jobban járnak. Ezzel szemben - fűzte hozzá Bajnai Gordon - a Fidesz-kormány valójában nem a minimálbért, hanem a vállalkozók terheit és az állam bevételeit növelte.

Olvasóink írták

  • 2. kipkop 2013. január 11. 17:33
    „1. roxper 2013.01.11. 17:21

    A 3 kulcsos adóval viszont a többség "szívni" fog!”
  • 1. roxper 2013. január 11. 17:21
    „De ha visszavezetik az adójóváírást, akkor a kicsik nem fognak szívni, kár hogy ezt tónika nem érti! :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötszázasokat hamisított három tizenéves

A 17 éves fiúk Püspökladányban több helyen is a saját maguk által készített hamis pénzzel fizettek. Tovább olvasom