Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Rogán: csak az adó csökkentését terveztük, nem a bankadó kivezetését

Rogán Antal szerint sose gondolták, hogy teljesen kivezetik a bankadót, ezt a magyar adórendszer részének tartják, csak az adó csökkentését tervezték - a Fidesz frakcióvezetője erről a TV2 csütörtök reggeli műsorában beszélt.
Rogán Antal arra a kérdésre, hogy a szerdán bejelentett kiigazítás értelmében a bankadó megfelezése és kivezetése eltolódik, vagy a megfelezés elmaradása után 2014-ben mégis kivezetik a bankokat sújtó terhet, azt válaszolta: "Sose gondoltuk azt, hogy a bankadót kivezetnénk, mi a bankadót a magyar adórendszer részének tartjuk, szerintem, az, hogy a bankoknak adót kell fizetni, ma már Európában is egy elfogadott dolog".

A Fidesz frakcióvezetője azt elismerte, hogy a bankadó mértékét valóban tervezték csökkenteni, ha megengedte volna Brüsszel, illetve a magyar gazdasági teljesítmény.

Arra a felvetésre, hogy ezt a bankszövetség úgy értelmezi, hogy a kormány egyoldalúan felmondta a bankadó csökkentéséről kötött megállapodást, Rogán Antal azt mondta: a bankoknak "ebben még némi igazságuk is van", de hozzátette: az egyoldalú szerződésmódosításban a bankoknak is van gyakorlata, csak ezt korábban az emberek kárára tették.

Arra a felvetésre, hogy júniusban Orbán Viktor miniszterelnök Bécsben még arról beszélt, hogy 2013-tól teljesen kivezethetik a bankadót, Rogán Antal azt mondta: nem volt ilyen koncepció, az adó megfelezésén gondolkodtak, ha ezt megengedték volna a körülmények.

Úgy vélte: természetesen nem jó dolog az, hogy kénytelenek magasan tartani a bankadót, de mivel a bankok nem hiteleztek az utóbbi két évben, és ez nem fog változni semmit, ezért szerinte ez ebben a formában nem jelent különösebb kárt a magyar gazdaságnak. Az viszont kétségkívül igaz, hogy a bankok profitjából sok pénzt vesz el - jegyezte meg.

Rogán Antal hangsúlyozta, azzal, hogy nem az emberek jövedelme csökken, hanem a bankok profitja, a következő évben fenn lehet tartani a társadalmi békét Magyarországon, alacsonyan lehet tartani a deficitet és csökkenteni az államadósságot, amit szerinte Európai Unióban és az IMF-nél és méltányolni kell.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán kormányszóvivői tájékoztatón jelentette be, hogy a kormány további 367 milliárd forintnyi, a jövő évi költségvetést érintő kiigazító intézkedésről döntött annak érdekében, hogy az Európai Bizottság is teljesíthetőnek lássa jövőre a GDP-arányos 2,7 százalékos költségvetési hiányt. A miniszter egy hétpontos intézkedési csomag keretében egyebek mellett azt közölte, hogy a korábbi tervekkel ellentétben mégsem csökkentik a felére a bankadót 2013-ban, a tranzakciós illeték általános mértéke pedig 1 helyett 2 ezrelék lesz. +

Olvasóink írták

  • 1. Agyalapi 2012. október 18. 13:29
    „Hihetetlen ez az ember! Még a főnökét is meghazudtolja és szemrebbenés nélkül belemondja a pofánkba, hogy nekünk milyen jó és még milyen jó lesz. Tragédia!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csizmadia: a békemenet üzenete, hogy nem tűrjük az adósrabszolgaságot

A Civil Összefogás Fórum szóvivője közölte, a menet csendes és kulturált lesz, arra… Tovább olvasom